4 nyomós indok, amiért érdemes sóskát fogyasztanod

Az utóbbi években kicsit háttérbe szorult a sóskafogyasztás, pedig nagyon értékes zöldségről beszélünk, aminek rengeteg jótékony hatása van.

Európában, Amerikában és Ázsiában őshonos, savanykás levélzöldség, amely magas oxálsav-tartalmának köszönheti ízét. A Kárpát-medencében vadon is előforduló sóska szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, ligetekben, nedves, feltört és nem művelt talajokon. A sóska márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de a legízletesebb a virágzás előtti – március-április – időszakban.

4 nyomós indok, amiért érdemes sóskát fogyasztanod

A sóska szuper alapanyag, ami jótékony hatással van az egészségünkre, hiszen sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. Az utóbbi időben mégis kicsit háttérbe szorult ez a zöldség, és mindenki inkább a spenótot fogyasztja szívesebben. Most 4 indokot is hoztunk, amiért érdemes a szezon alatt sokat fogyasztanod belőle!

Rengeteg C-vitamin

Egy tál sóska akár a napi C-vitamin szükségletünk felét is képes biztosítani, emellett a C-vitamin segít a különböző bőrbetegségek enyhítésében is. A sóskából egyébként arcpakolást is készíthetünk, amivel megelőzhetjük a ráncokat, mivel összehúzza a bőrt, sőt, antimikrobiális és antiallergén tulajdonságai is vannak. Keverj össze 200 g lisztet, 50 g tejben felfuttatott élesztőt és annyi spenótlevelet, amennyit felvesz a massza. Tedd fel az arcodra, majd 20 perc után mosd le.

Méregtelenít

A növényben található flavonoidoknak és egyéb antioxidánsoknak víz- és hashajtó hatásuk van, amely segíti, hogy a szervezeted megszabaduljon a káros méreganyagoktól. A sóskalevél protolitikus savat is tartalmaz, ami szintén segíti a test méregtelenítését, ezért így tavasszal érdemes nagyobb mennyiségben is fogyasztani. A sóskából készült teát vagy a vízbe mártott sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Érdemes kipróbálnod, hogy a kissé csípős ízű leveleket esti nasiként rágcsálod el a tévé előtt.

Omlett sóskával (Omlett 2.)

Hogy ne mindig az imádott sóskafőzelék készüljön a sóskából, döntöttem a sóskás omlett mellett. Ennél kényeztetőbb reggelit elképzelni sem tudnék.

Jó a diétádba

A sóskának nagyon alacsony a kalóriatartalma, 100 grammja csupán 22 kcal-t tartalmaz, így szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatod. Ha szereted a savanykásabb ízeket, akkor akár snackként is majszolhatod esténként. Magas vitamin-, ásványianyag-, fehérje- és szénhidráttartalma, valamint alacsony zsír- és kalóriatartalma van, ezért az egészségtudatos diéta fontos alkotóeleme lehet.

Élénkít

A zöldségben található gyümölcssavnak köszönhetően segíti a vérképződést, és jó hatással van az immunrendszeredre. Mindemellett élénkítő hatással is rendelkezik, így érdemes minél több sóskát fogyasztanod a tavaszi, fáradékonyabb időszakban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több alapanyag:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...