SÓSKA: a megosztó savanykás finomság, és ami mögötte van

A sóska a tavasz egyik kedves alapanyaga, mégis sokan elfelejtkezünk róla. Sok benne a tápanyag, és a legfincsibb savanykás főzeléknek is ő a főszereplője! De mire jó még?

Kinek mi ugrik be a sóskára gondolva? Vagy imádod vagy rá se néznél soha, ha tehetnéd, igaz? Én például most arra jöttem rá, hogy bár mindig szerettem, főzeléken kívül sose találkoztam vele, szóval nem is értem, miért nem mentem rá a témára felnőttkoromban is, anyu egykori főztjén túl.

... ha főzelékeznétek:

7 retró menzás főzelék, amit (talán) a gyerekek is szeretnek

Sóskalevelek

Jó ha tudod a sóskáról, hogy:

  • márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de legízletesebb még virágzása előtt, kora tavasszal
  • a mezei sóska savanykás íze étvágygerjesztő lehet
  • akkor érdemes leszedni, ha levelei teljesen kifejlettek és megvastagodtak
  • vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a levelek frissek, élénk színűek legyenek, semmi esetre sem fonnyadtak

Miért jó?

  • értékeit és rossz tulajdonságait vizsgálva a sóska a spenót finomított változata, de még így is elég sokfolátot és C-vitamint tartalmaz -oxálsav tartalma alacsonyabb, de azért a sóska is a magas oxálsav tartalmú növények közé tartozik

  • C-vitamin-tartalma nyersen, salátaként fogyasztva érvényesül leginkább

  • foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne

  • magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású, van, ahol fűszernövényként tartják számon

  • a mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú.

  • a népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák

Hogy fogyasszuk?

A többi levélzöldséghez hasonlóan (spenót, mángold, stb.) színesebbé, változatosabbá tehetjük vele ételeinket. A hagyományos főzelékeken, mártásokon kívül tehetjük omlettbe, rizottóba, salátákba, sütikbe. A tésztákat tölthetjük (pl. ravioli), rétegezhetjük levélzöldségekkel (pl. lasagne) ezzel növelhetjük az általában zöldségekben szegény tésztaételeink értékét. A levélzöldségek lehetnek önálló ételek, de például párolva köretként is megállják a helyüket. Üde zöld színükkel képesek feldobni bármilyen „sápadt” ételt vagy fogást.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...