Kinek mi ugrik be a sóskára gondolva? Vagy imádod vagy rá se néznél soha, ha tehetnéd, igaz? Én például most arra jöttem rá, hogy bár mindig szerettem, főzeléken kívül sose találkoztam vele, szóval nem is értem, miért nem mentem rá a témára felnőttkoromban is, anyu egykori főztjén túl.
... ha főzelékeznétek:
7 retró menzás főzelék, amit (talán) a gyerekek is szeretnek
Jó ha tudod a sóskáról, hogy:
- márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de legízletesebb még virágzása előtt, kora tavasszal
- a mezei sóska savanykás íze étvágygerjesztő lehet
- akkor érdemes leszedni, ha levelei teljesen kifejlettek és megvastagodtak
- vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a levelek frissek, élénk színűek legyenek, semmi esetre sem fonnyadtak
Miért jó?
értékeit és rossz tulajdonságait vizsgálva a sóska a spenót finomított változata, de még így is elég sokfolátot és C-vitamint tartalmaz -oxálsav tartalma alacsonyabb, de azért a sóska is a magas oxálsav tartalmú növények közé tartozik
C-vitamin-tartalma nyersen, salátaként fogyasztva érvényesül leginkább
foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne
magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású, van, ahol fűszernövényként tartják számon
a mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú.
a népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák
Hogy fogyasszuk?
A többi levélzöldséghez hasonlóan (spenót, mángold, stb.) színesebbé, változatosabbá tehetjük vele ételeinket. A hagyományos főzelékeken, mártásokon kívül tehetjük omlettbe, rizottóba, salátákba, sütikbe. A tésztákat tölthetjük (pl. ravioli), rétegezhetjük levélzöldségekkel (pl. lasagne) ezzel növelhetjük az általában zöldségekben szegény tésztaételeink értékét. A levélzöldségek lehetnek önálló ételek, de például párolva köretként is megállják a helyüket. Üde zöld színükkel képesek feldobni bármilyen „sápadt” ételt vagy fogást.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Így használd a harsogóan tavaszi ÚJHAGYMÁT – élettani hatást és...
Ki ne szeretné a csomókba csomagolt, harsogóan friss újhagymát a zsíros kenyérre vagy akár egy ázsiai tésztás leves tetejére dobálva? Vagy magában harapva...
Brecz JuditElképesztő - csak egyféle ételt hajlandó enni ez a terhes...
A szakértők szerint ez egyáltalán nem egészséges várandósan és őrültség, hogy ezt csinálja a saját gyerekével.
Liptai LillaSpenót, sóska és mángold - elő a levélzöldségekkel!
Vagány színek, értékes tápanyagok, te melyik levelet választanád?
Szálka Brigitta dietetikusTop 13 egészséges reggelikrémrecept a hétre
Reggeli, tízórai szendvics: vaj, májkrém, vajkrém, sajtkrém - kicsit unalmas már. Mit kenhetünk még rá ezek helyett? Például az alábbi házi szendvicskrémek valamelyikét!
Bodon Judit dietetikus