SÓSKA: a megosztó savanykás finomság, és ami mögötte van

A sóska a tavasz egyik kedves alapanyaga, mégis sokan elfelejtkezünk róla. Sok benne a tápanyag, és a legfincsibb savanykás főzeléknek is ő a főszereplője! De mire jó még?

Kinek mi ugrik be a sóskára gondolva? Vagy imádod vagy rá se néznél soha, ha tehetnéd, igaz? Én például most arra jöttem rá, hogy bár mindig szerettem, főzeléken kívül sose találkoztam vele, szóval nem is értem, miért nem mentem rá a témára felnőttkoromban is, anyu egykori főztjén túl.

... ha főzelékeznétek:

7 retró menzás főzelék, amit (talán) a gyerekek is szeretnek

Sóskalevelek

Jó ha tudod a sóskáról, hogy:

  • márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de legízletesebb még virágzása előtt, kora tavasszal
  • a mezei sóska savanykás íze étvágygerjesztő lehet
  • akkor érdemes leszedni, ha levelei teljesen kifejlettek és megvastagodtak
  • vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a levelek frissek, élénk színűek legyenek, semmi esetre sem fonnyadtak

Miért jó?

  • értékeit és rossz tulajdonságait vizsgálva a sóska a spenót finomított változata, de még így is elég sokfolátot és C-vitamint tartalmaz -oxálsav tartalma alacsonyabb, de azért a sóska is a magas oxálsav tartalmú növények közé tartozik

  • C-vitamin-tartalma nyersen, salátaként fogyasztva érvényesül leginkább

  • foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne

  • magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású, van, ahol fűszernövényként tartják számon

  • a mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú.

  • a népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák

Omlett sóskával (Omlett 2.)

Hogy ne mindig az imádott sóskafőzelék készüljön a sóskából, döntöttem a sóskás omlett mellett. Ennél kényeztetőbb reggelit elképzelni sem tudnék.

Sóska saláta

A minap a piacon vett sóska egyik fele omlettben végezte, a maradékból pedig ez a finom saláta készült. Ha most megkérdezné tőlem valaki, melyik a kedvenc salátám, habozás nélkül ...

Hogy fogyasszuk?

A többi levélzöldséghez hasonlóan (spenót, mángold, stb.) színesebbé, változatosabbá tehetjük vele ételeinket. A hagyományos főzelékeken, mártásokon kívül tehetjük omlettbe, rizottóba, salátákba, sütikbe. A tésztákat tölthetjük (pl. ravioli), rétegezhetjük levélzöldségekkel (pl. lasagne) ezzel növelhetjük az általában zöldségekben szegény tésztaételeink értékét. A levélzöldségek lehetnek önálló ételek, de például párolva köretként is megállják a helyüket. Üde zöld színükkel képesek feldobni bármilyen „sápadt” ételt vagy fogást.

Sóska torta

Mindig is szerettem a sóskát, sóskafőzeléket, de már unalmas volt egy kicsit, gondolkodtam rajta, és ez lett belőle. Én folyékony édesítőszerrel csinálom, de ez csak megszokás ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...