Nem hiszed el, de a reggeli joghurtod sós feltétekkel is finom

Nincsen kőbe vésve, hogy a reggelinek édesnek kell lennie minden alkalommal. Ha izgalmasabban szeretnénk kezdeni a napot, próbáljunk ki egy sós joghurttálat.

Az édes, cukros reggelik valószínűleg az internetnek és a közösségi oldalaknak köszönhetően terjedtek el a világon. Azonban nem kéne, hogy ez így legyen, hiszen egészségtelen és összességében nem jó módja a napkezdésnek. Sokkal több lendületet vehetünk egy könnyen összedobható, de mégis tápláló fogásból, például egy sós reggeli joghurtból.

Így még biztos soha nem etted a reggeli joghurtot, pedig érdemes

Miért ne lehetne sós?

A sós reggeli joghurt csodája, hogy valószínűleg minden hozzávaló megtalálható lesz a konyhánkban. Már csak azért is, mert azzal szórhatjuk meg, amivel akarjuk.

Önmagában a joghurt kiválóan szállítja az ízeket, hiszen se nem túl sós, se nem túl édes. Enyhe savasságához könnyen párosíthatunk bármilyen feltétet, ezért egy ilyen reggeli megalkotása tényleg gyerekjáték. Lássuk, mivel dolgozhatunk!

Az alap joghurt

Használhatunk bármilyen joghurtot (natúr, görög, növényi) alapként, nem kell túl válogatósnak lenni. Mivel a tetejére fogunk halmozni mindenfélét, nem kell előre ízesíteni semmivel, minden ízt a rajta lévő dolgokból fog nyerni.

Zöldségek

A legegyszerűbb választás a feltétek közül valamilyen nyers, főtt vagy sült zöldség. Úgy válasszunk ezek közül, hogy mennyire szeretnénk laktató reggelit. Nyilván pár szelet sült zöldség jobban eltelít majd, mint nyers társaik.

Kifejezetten jó módja ez a hűtőben lévő vacsoramaradékok felhasználásának. Egy kevés köret, saláta vagy egyben sült zöldség újjászülethet a reggelinkben.

Karfiolos bulgursaláta

Azt szeretem a legjobban ebben a receptben, hogy még hidegen is isteni finom, így akár dobozba csomagolva, egy rohanós hétköznap ebédre is kiváló!

Friss zöldfűszerek

Ha van az ablakpárkányon vagy a kertben pár cserép friss fűszer, mindenképpen vágjunk pár levelet a joghurthoz. Ez nemcsak a tál tartalmát, de minket is garantáltan fel fog ébreszteni harsány ízeivel.

Magvak

Gondoljunk egy édes müzlire, majd vegyük el belőle a cukrot és aszalt gyümölcsöket: egy marék mag marad ekkor a tálban. Amellett, hogy kiváló kontrasztot nyújtanak a kisebb-nagyobb, ropogós darabkák, laktatóbb is lesz tőlük az étkezés.

Még tovább fokozhatjuk az élvezeti értéküket, ha egy száraz serpenyőben megpirítjuk őket használat előtt. Ettől jobban előjönnek az ízek, ráadásul a frissen pirított, még meleg magvak meglepően jó napindítók.

Gabonák

Ugyanúgy, mint ha az édes verziót csinálnánk, használhatunk zabpelyhet is, natúr vagy pirított állapotban. Itt szintén érdemes a maradékmentésre gondolni: bármilyen főtt gabonából (rizs, bulgur, quinoa) szórhatunk a joghurtra.

Fűszerezés

Amikor már minden feltét a helyére került, gondolkodhatunk az ízesítésen. A tálban lévő dolgok ízét (főleg a maradékok esetében) figyelembe véve fűszerezzük ízlés szerint. Aki nagyon bátor és elbír reggelire egy nagy pofont, akár csípőset is tehet rá.

Olaj

Pár csepp olívaolajjal, egyéb ízesített fűszerolajjal isteni befejezést adhatunk a sós reggelinek. Persze ne vigyük túlzásba, ne ússzon benne az egész. Néhány dekoratív csepp épp elég.

Egy így összerakott tállal biztosan kibírjuk majd ebédig, adjunk neki egy esélyt!

Petrezselyemolaj

Szuperzöld és szuperfriss petrezselyemolaj, díszítéshez, salátákra, vagy csak úgy magában egy kis pirítósra locsolva.   Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

Bazsalikomolaj

Egy megnyert receptversenyen a mesterszakács által elkészített fóliás pangasius tökös körettel receptem kiegészítője volt a bazsalikomolaj, amelybe rögtön beleszerettem. Gyorsan ...

Chilis tökmag

Néhány hete, egy vendégségben ettem először ilyen csípős pirított tökmagot, egy kedves barátunk készítésében. Finom rágcsálnivaló.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Energikus napindítók mindenkinek:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...