Készíts végtelen mennyiségű házi joghurtot, végtelenül egyszerűen

Pár egyszerű lépéssel elkészíthetjük első házi joghurtunkat, ami újratermeli önmagát. Megmutatjuk, hogyan alakítsd a konyhát tejüzemmé.

Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejtermékek a legtöbb háztartás hűtőjében megtalálhatók. A figyelem középpontjába ebben a cikkben a házi joghurt kerül. Elkészítéséhez nem kell semmilyen speciális eszköz, két hozzávalóból fogunk dolgozni. A végeredmény végtelen mennyiségű házi joghurt lesz, amit újra és újra szaporíthatunk majd.

Mitől joghurt a joghurt?

A tejben természetesen előforduló baktériumok élnek. Ezen kívül adhatunk még hozzá „idegen” baktériumokat is, így különböző folyamatokat indíthatunk el. A folyamatok végén valamilyen érlelt tejterméket kapunk: aludttejet, kefirt, túrót, sajtot vagy joghurtot.

Készíts végtelen mennyiségű házi joghurtot, végtelenül egyszerűen

A mi esetünkben egy különleges baktériumtörzs varázsol a tejből savanykás, krémes állagú joghurtot.

Szerencsére nem kell semmilyen speciális boltba szaladnunk ezért, hiszen az élelmiszerüzletek polcain megtalálható joghurtok nagy része tartalmaz élő baktériumkultúrát.

Ezt a csomagoláson az „élőflórás” felirat jelzi számunkra.

Mire lesz szükségünk?

Összesen két hozzávalót kell beszereznünk: tejet és natúr, élőflórás joghurtot. A tej lehet nyers, vagy akár bolti is: az ESL és UHT tejekkel ugyanúgy végbe fog menni a folyamat. Arra figyeljünk, hogy minél zsírosabb a tejünk, a végén kapott joghurt annál sűrűbb lesz.

Bevált házi joghurtjainkból itt szemezgethetsz:

Az elkészítéshez egy lábosban lassan melegítsük fel a tejet: a nyerset körülbelül 70 °C-ra, a boltban vásároltat 40 °C-ra. Ezzel ideális hőmérsékletet teremtünk a baktériumoknak a szaporodáshoz. Amennyiben túlmelegítettük a fazék tartalmát, egy kevés hideg tejjel orvosolhatjuk a problémát. Ha kész, vegyük le a tűzről, nehogy tovább melegedjen.

Minden liter tejhez adjunk egy evőkanál joghurtot. Mielőtt beletennék a fazékba, a meleg tejből pár kanállal hozzáadva hozzuk egy hőmérsékletre. Ha elkevertük, tegyük meleg helyre, és takarjuk be egy konyharuhával. Kenyértészta-kelesztéshez hasonló környezetet biztosítsunk számára, hogy sikeresen végbemenjen a folyamat.

Tanácstalanság esetére íme pár recept, amihez frissen készült joghurtunk pont jó lesz:

Négy óra pihentetés után a joghurtunk el is készült. Tegyük hűtőbe, és használjuk kedvünk szerint. A folyamatot megismételhetjük, ahányszor csak akarjuk. A legjobb az egészben, hogy saját ízlésünknek megfelelő állagú és mennyiségű joghurtot kanalazhatunk pár óra alatt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden, ami tejtermék ezekben a cikkekben:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...