Készíts végtelen mennyiségű házi joghurtot, végtelenül egyszerűen

Pár egyszerű lépéssel elkészíthetjük első házi joghurtunkat, ami újratermeli önmagát. Megmutatjuk, hogyan alakítsd a konyhát tejüzemmé.

Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejtermékek a legtöbb háztartás hűtőjében megtalálhatók. A figyelem középpontjába ebben a cikkben a házi joghurt kerül. Elkészítéséhez nem kell semmilyen speciális eszköz, két hozzávalóból fogunk dolgozni. A végeredmény végtelen mennyiségű házi joghurt lesz, amit újra és újra szaporíthatunk majd.

Mitől joghurt a joghurt?

A tejben természetesen előforduló baktériumok élnek. Ezen kívül adhatunk még hozzá „idegen” baktériumokat is, így különböző folyamatokat indíthatunk el. A folyamatok végén valamilyen érlelt tejterméket kapunk: aludttejet, kefirt, túrót, sajtot vagy joghurtot.

Készíts végtelen mennyiségű házi joghurtot, végtelenül egyszerűen

A mi esetünkben egy különleges baktériumtörzs varázsol a tejből savanykás, krémes állagú joghurtot.

Szerencsére nem kell semmilyen speciális boltba szaladnunk ezért, hiszen az élelmiszerüzletek polcain megtalálható joghurtok nagy része tartalmaz élő baktériumkultúrát.

Ezt a csomagoláson az „élőflórás” felirat jelzi számunkra.

Mire lesz szükségünk?

Összesen két hozzávalót kell beszereznünk: tejet és natúr, élőflórás joghurtot. A tej lehet nyers, vagy akár bolti is: az ESL és UHT tejekkel ugyanúgy végbe fog menni a folyamat. Arra figyeljünk, hogy minél zsírosabb a tejünk, a végén kapott joghurt annál sűrűbb lesz.

Bevált házi joghurtjainkból itt szemezgethetsz:

Az elkészítéshez egy lábosban lassan melegítsük fel a tejet: a nyerset körülbelül 70 °C-ra, a boltban vásároltat 40 °C-ra. Ezzel ideális hőmérsékletet teremtünk a baktériumoknak a szaporodáshoz. Amennyiben túlmelegítettük a fazék tartalmát, egy kevés hideg tejjel orvosolhatjuk a problémát. Ha kész, vegyük le a tűzről, nehogy tovább melegedjen.

Minden liter tejhez adjunk egy evőkanál joghurtot. Mielőtt beletennék a fazékba, a meleg tejből pár kanállal hozzáadva hozzuk egy hőmérsékletre. Ha elkevertük, tegyük meleg helyre, és takarjuk be egy konyharuhával. Kenyértészta-kelesztéshez hasonló környezetet biztosítsunk számára, hogy sikeresen végbemenjen a folyamat.

Tanácstalanság esetére íme pár recept, amihez frissen készült joghurtunk pont jó lesz:

Négy óra pihentetés után a joghurtunk el is készült. Tegyük hűtőbe, és használjuk kedvünk szerint. A folyamatot megismételhetjük, ahányszor csak akarjuk. A legjobb az egészben, hogy saját ízlésünknek megfelelő állagú és mennyiségű joghurtot kanalazhatunk pár óra alatt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden, ami tejtermék ezekben a cikkekben:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...