Eszed vagy kened? Jó, ha ezt tudod a sheavajról

Biztosan találkoztál már a sheavajjal, ha más nem, a fürdőszobában a krémek között érdemes szétnézni.

A sheavaj zsíradék, amelyet az afrikai sheafa gyümölcséből állítanak elő. A fa gyümölcse magot tartalmaz, amelyből olajat nyernek. A sheavaj finomított és finomítatlan formában egyaránt kapható. A finomítatlan sheát kézzel távolítják el a magokból, a finomított sheavajat bizonyos vegyszerek segítségével, mechanikusan állítják elő. A sheavajat leggyakrabban helyileg, bőrbetegségek kezelésére vagy a ráncok csökkentésére használják, a vaj krémek és testápolók gyakori összetevője. Lágyítószerként működik, segíthet a bőr kisimításában, puhításában.

Getty

A sheavaj olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a bőr duzzanatát, és enyhíthetik az ekcéma tüneteit. Vannak, aki azt tapasztalták, hogy hatásos a pattanások, az izomfájdalmak, az orrmelléküreg-fertőzések, a szénanátha és az ízületi gyulladás enyhítésére, és a sebgyógyulást is elősegíti. Erre azonban nincs elegendő tudományos bizonyíték. A kutatások azonban folyamatosak, néhány tanulmány ígéretes eredményeket hozott a shea gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai kapcsán.

Fogyasztható változata nálunk nem nagyon ismert

A vaj egy fajtáját el is lehet fogyasztani, Afrikában gyakran használt alapanyag. A sheavajban nincs szénhidrát, nincs benne cukor, nincs keményítő, sem rost. A becsült glikémiás indexe nulla, összes kalóriája zsírból származik. Egy adagban, vagyis egy evőkanálban 14 gramm zsír van. A sheavaj nem tartalmaz fehérjét. Rajongói azt állítják, hogy magas az E-vitamin-tartalma, de laboratóriumi kutatások szerint a sheavajban nincsenek vitaminok vagy ásványi anyagok. A főzéshez használt sheát nagy eséllyel csak szaküzletben vagy online tudjuk megvenni.

Vajas teasütemény mandulával

Isteni finom és omlós vajas keksz, ráadásul pofonegyszerű, és fél óra alatt készen is van. Fogyaszthatjuk brit módra tea mellé, de kávéba vagy kakaóba mártogatva éppen annyira ...

Vajas kifli

Ez a finom  péksütemény napokig puha marad, ha maradna belőle, de nagyon eteti magát!

Francia hagymaleves vajas pirítóssal

A kiindulópont Julia Child hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy más ez, de mégis nagyon hasonló. A lényeg: szánjunk rá ...

Fontos, hogy a szépészeti alapanyagnak használt változatok nem fogyaszthatók, mert tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek ártalmasak. A finomítatlan sheavaj sárgás vagy krémes színű lehet, míg a finomított sheavaj általában fehér és szagtalan.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...