Ha szeretjük az ecetes paradicsomsalátát, semmi nem fog közénk és egy nagy üveg savanyított koktélparadicsom közé állni. Ez az elsőre szokatlannak tűnő savanyúság biztosan be fogja lopni magát a szívünkbe a legédesebb nyári paradicsomok édességével, és az ecetes lé savanyú kontrasztjával. Készítsünk savanyított koktélparadicsomot, hogy a nyár egész évben a konyhánkban legyen.
Paradicsomválasztás
A savanyítás egy elég elnéző projekt, túl sok dolgot nem tudunk elrontani a folyamat során. Olyannyira, hogy akár kevésbé érett paradicsomot is savanyíthatunk, az íz ugyanolyan intenzív lesz.
Sőt, jobban járunk, ha nem teljesen érett gyümölccsel állunk neki a savanyításnak, nehogy az ecetben túlpuhuljon.
Nagyjából azonos méretű szemeket vegyünk, és ha a kinézet is érdekel minket, akár többféle színű paradicsomot is savanyíthatunk.
Egy nagyon hasznos trükk
Mivel a gyümölcs héja elég vastag, még egy erőteljesebb ecetes folyadék sem mindig képes áthatolni rajta. Így veszít valamennyit a lényegéből a savanyítás. Azaz csak veszítene, mert szerencsére elejét tudjuk venni a problémának egy egyszerű lépéssel.
Fogjunk egy hústűt vagy fa hurkapálcát, ami elég hegyes ahhoz, hogy átszúrja a szemeket. Ugyanis ezt fogjuk tenni az összes paradicsommal, ezzel elősegítve, hogy a savanyító folyadék behatoljon a bogyók közepébe. Ettől egyenletes lesz az ízhatás és a savanyítás mértéke is.
A savanyítás folyamata
Az arány ugyanúgy alakul, mint a legtöbb házi savanyúság esetében: azonos mennyiségű ecet és víz keveréke kell. Ehhez adhatunk ízlés szerint cukrot és sót. Persze, ha egy kicsit gyengébbre szeretnénk, használhatunk több vizet, azonban ne essünk túlzásba, különben a savanyúság nem fog sokáig elállni.
A folyadékot forraljuk fel, majd öntsük az üvegbe készített paradicsomokra. Csavarjuk rá a fedőt, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. A savanyúságot tároljuk a hűtőben, és felbontás előtt hagyjuk legalább két napig érni, így sokkal finomabb lesz.
Tegyük egyedivé
Az egyszerű só-cukor ízesítést természetesen nyugodtan túlléphetjük. Használjunk pár gerezd fokhagymát, vékony szelet hagymát, egész borsot, babérlevet, ahogy tetszik.
Használjuk sokszínűen
Lehetőségből azonban nemcsak az ízesítésre, hanem a felhasználásra is végtelen van. A savanyított paradicsom nagyon jól mutat egy salátában, szendvicsen, díszítésként hidegtálon.
Tehetjük tésztára is – inkább hidegen, nem érdemes megfőzni – vagy húsok, halak mellé. És ha kivégeztük az üveget, a levét is használjuk valamire, tele van ízekkel, aromákkal.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Nyári ízek, minden napra: