Ha eddig nem kóstoltad a savanyított koktélparadicsomot, épp itt az ideje

Savanyítani jóval több zöldséget lehet, mint gondolnánk. Tulajdonképpen bármit. De ha éppen nyár van, és szezon, akkor érdemes a koktélparadicsommal próbálkozni, megéri.

Ha szeretjük az ecetes paradicsomsalátát, semmi nem fog közénk és egy nagy üveg savanyított koktélparadicsom közé állni. Ez az elsőre szokatlannak tűnő savanyúság biztosan be fogja lopni magát a szívünkbe a legédesebb nyári paradicsomok édességével, és az ecetes lé savanyú kontrasztjával. Készítsünk savanyított koktélparadicsomot, hogy a nyár egész évben a konyhánkban legyen.

Ha eddig nem kóstoltad a savanyított koktélparadicsomot, épp itt az ideje

Paradicsomválasztás

A savanyítás egy elég elnéző projekt, túl sok dolgot nem tudunk elrontani a folyamat során. Olyannyira, hogy akár kevésbé érett paradicsomot is savanyíthatunk, az íz ugyanolyan intenzív lesz.

Sőt, jobban járunk, ha nem teljesen érett gyümölccsel állunk neki a savanyításnak, nehogy az ecetben túlpuhuljon.

Nagyjából azonos méretű szemeket vegyünk, és ha a kinézet is érdekel minket, akár többféle színű paradicsomot is savanyíthatunk.

Egy nagyon hasznos trükk

Mivel a gyümölcs héja elég vastag, még egy erőteljesebb ecetes folyadék sem mindig képes áthatolni rajta. Így veszít valamennyit a lényegéből a savanyítás. Azaz csak veszítene, mert szerencsére elejét tudjuk venni a problémának egy egyszerű lépéssel.

Fogjunk egy hústűt vagy fa hurkapálcát, ami elég hegyes ahhoz, hogy átszúrja a szemeket. Ugyanis ezt fogjuk tenni az összes paradicsommal, ezzel elősegítve, hogy a savanyító folyadék behatoljon a bogyók közepébe. Ettől egyenletes lesz az ízhatás és a savanyítás mértéke is.

A savanyítás folyamata

Az arány ugyanúgy alakul, mint a legtöbb házi savanyúság esetében: azonos mennyiségű ecet és víz keveréke kell. Ehhez adhatunk ízlés szerint cukrot és sót. Persze, ha egy kicsit gyengébbre szeretnénk, használhatunk több vizet, azonban ne essünk túlzásba, különben a savanyúság nem fog sokáig elállni.

A folyadékot forraljuk fel, majd öntsük az üvegbe készített paradicsomokra. Csavarjuk rá a fedőt, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. A savanyúságot tároljuk a hűtőben, és felbontás előtt hagyjuk legalább két napig érni, így sokkal finomabb lesz.

Tegyük egyedivé

Az egyszerű só-cukor ízesítést természetesen nyugodtan túlléphetjük. Használjunk pár gerezd fokhagymát, vékony szelet hagymát, egész borsot, babérlevet, ahogy tetszik.

Használjuk sokszínűen

Lehetőségből azonban nemcsak az ízesítésre, hanem a felhasználásra is végtelen van. A savanyított paradicsom nagyon jól mutat egy salátában, szendvicsen, díszítésként hidegtálon.

Tehetjük tésztára is – inkább hidegen, nem érdemes megfőzni – vagy húsok, halak mellé. És ha kivégeztük az üveget, a levét is használjuk valamire, tele van ízekkel, aromákkal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nyári ízek, minden napra:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...