A pár perces házi savanyúság, aminek minden konyha örül: ecetes lilahagyma

Ha egy gyorsan elkészíthető és végtelen módon felhasználható extrát keresel, ezt a gyorsan savanyított lilahagymát pont neked találták ki.

Pár mozdulattal és hozzávalóval készül ez a gyors savanyított lilahagyma. De miért legyen mindig egy üveg a hűtődben belőle? Szinte bármilyen elő- vagy főételhez remek kiegészítő lehet színben, textúrában és ízben. Elronthatatlan, kihagyhatatlan, megunhatatlan: ez a gyors savanyított lilahagyma.

Hogyan készül?

Minden kedvenc savanyúságunk egy (vagy több) zöldséggel, ecettel és sóval kezdődik. Ennél a hagymás csodánál sem lesz más a helyzet. Alig kell dolgoznunk érte, szinte magát készíti, nekünk már csak élvezni kell.

Tetszőleges mennyiségű lilahagymát pucoljunk meg, és vágjunk vékony szeletekre. Érdemes a gyökér irányába szeletelni, ettől kevésbé esnek szét az így kapott félholdak. A savanyításhoz öntsünk össze azonos mennyiségű ecetet és vizet. Használhatunk egyszerű étel- vagy akár vörösborecetet, mindegyikkel ugyanolyan finom lesz. A keverékhez adjunk egy nagy csipet sót (ha édesebben szeretjük a savanyút, akkor egy evőkanál cukrot is), majd forraljuk fel.

A pár perces házi savanyúság, ami minden konyhába kötelező

A hagymákat tegyük egy tiszta befőttesüvegbe vagy tálba. Öntsük rá a felforralt folyadékot, és hagyjuk állni pár órát.

Onnan tudjuk majd, hogy elkészült, ha az egésznek kellemes halványlila-rózsaszín színe lesz.

Persze, ha vörösborecetet használtunk, ezt nem fogjuk látni, kénytelenek leszünk megkóstolni.

A kész hagyma savanyú, harsány színű és enyhén roppanós kell, hogy legyen. Mivel nem főztük meg teljesen, marad benne némi tartás, de pont ez a jó benne. Bármihez adjuk, elképesztő kontrasztot nyújt majd ízével, állagával és színével.

Alakítsuk kedvünkre

Persze nagyon finom így is, de még tovább fokozhatjuk savanyított hagymánkat: tegyünk bele szárított vagy friss fűszereket. A frisset (pl. petrezselyem, koriander) nagyobb darabokban adjuk hozzá. Amennyiben szárított egész fűszereket használunk (pl. koriandermag, kömény, bors), érdemes őket egy száraz serpenyőben pár percig melegíteni, hogy az ízük még intenzívebb legyen.

Kedvünkre változtathatjuk a savanyúságban a hagymafajtákat is. Tehetünk bele vöröshagymát (ne túl sokat, mert erősebb az íze, mint a lilának), fokhagymaszeleteket, salottát, újhagymát.

Ha csípősre szeretnénk, mehet bele hegyes erős vagy chili is.

Mibe tegyük?

Annyi lehetőségünk van, hogy szinte nem is tudjuk majd, mihez próbáljuk ki először. Mivel savanyú, majonézes salátákban tökéletes helye lesz. De frissessége passzol majd zöldsalátáinkhoz is.

Tegyük szendvicsekbe: grillezett, fűszeres húsok és zöldségek mellé találó párosítás. A harsogó szálakba harapva roppant boldogok leszünk. A gyroshoz hasonló tortillás tekercsek is szívesen befogadják a savanyúságot, használjuk azokban is bátran.

Díszítsük vele szaftos egytálételeinket. Mindegy, hogy húsból vagy zöldségből készült, egy villányi lila kupac a tetején éttermi szintre emel bármilyen főfogást.

Nem kell azonnal felhasználnunk, a hűtőben akár hónapokig eláll. Az ecet jótékony hatása, hogy némileg konzerválja a hagymaszeleteket, így bármikor élvezhetjük ezt a csodás, friss kiegészítőt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Töltsd meg a hűtőd és a gyomrod mindenféle jóval:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...