A pár perces házi savanyúság, aminek minden konyha örül: ecetes lilahagyma

Ha egy gyorsan elkészíthető és végtelen módon felhasználható extrát keresel, ezt a gyorsan savanyított lilahagymát pont neked találták ki.

Pár mozdulattal és hozzávalóval készül ez a gyors savanyított lilahagyma. De miért legyen mindig egy üveg a hűtődben belőle? Szinte bármilyen elő- vagy főételhez remek kiegészítő lehet színben, textúrában és ízben. Elronthatatlan, kihagyhatatlan, megunhatatlan: ez a gyors savanyított lilahagyma.

Hogyan készül?

Minden kedvenc savanyúságunk egy (vagy több) zöldséggel, ecettel és sóval kezdődik. Ennél a hagymás csodánál sem lesz más a helyzet. Alig kell dolgoznunk érte, szinte magát készíti, nekünk már csak élvezni kell.

Tetszőleges mennyiségű lilahagymát pucoljunk meg, és vágjunk vékony szeletekre. Érdemes a gyökér irányába szeletelni, ettől kevésbé esnek szét az így kapott félholdak. A savanyításhoz öntsünk össze azonos mennyiségű ecetet és vizet. Használhatunk egyszerű étel- vagy akár vörösborecetet, mindegyikkel ugyanolyan finom lesz. A keverékhez adjunk egy nagy csipet sót (ha édesebben szeretjük a savanyút, akkor egy evőkanál cukrot is), majd forraljuk fel.

A pár perces házi savanyúság, ami minden konyhába kötelező

A hagymákat tegyük egy tiszta befőttesüvegbe vagy tálba. Öntsük rá a felforralt folyadékot, és hagyjuk állni pár órát.

Onnan tudjuk majd, hogy elkészült, ha az egésznek kellemes halványlila-rózsaszín színe lesz.

Persze, ha vörösborecetet használtunk, ezt nem fogjuk látni, kénytelenek leszünk megkóstolni.

A kész hagyma savanyú, harsány színű és enyhén roppanós kell, hogy legyen. Mivel nem főztük meg teljesen, marad benne némi tartás, de pont ez a jó benne. Bármihez adjuk, elképesztő kontrasztot nyújt majd ízével, állagával és színével.

Alakítsuk kedvünkre

Persze nagyon finom így is, de még tovább fokozhatjuk savanyított hagymánkat: tegyünk bele szárított vagy friss fűszereket. A frisset (pl. petrezselyem, koriander) nagyobb darabokban adjuk hozzá. Amennyiben szárított egész fűszereket használunk (pl. koriandermag, kömény, bors), érdemes őket egy száraz serpenyőben pár percig melegíteni, hogy az ízük még intenzívebb legyen.

Kedvünkre változtathatjuk a savanyúságban a hagymafajtákat is. Tehetünk bele vöröshagymát (ne túl sokat, mert erősebb az íze, mint a lilának), fokhagymaszeleteket, salottát, újhagymát.

Ha csípősre szeretnénk, mehet bele hegyes erős vagy chili is.

Mibe tegyük?

Annyi lehetőségünk van, hogy szinte nem is tudjuk majd, mihez próbáljuk ki először. Mivel savanyú, majonézes salátákban tökéletes helye lesz. De frissessége passzol majd zöldsalátáinkhoz is.

Csirkés tortilla

Volt egy szűk fél órám, hogy egy ízletes és kiadós ebédet készítsek, és akár elvihető formában is fogyasztható legyen. Ilyenkor szerintem tökéletes a házi tortilla zöldségesen, ...

Tegyük szendvicsekbe: grillezett, fűszeres húsok és zöldségek mellé találó párosítás. A harsogó szálakba harapva roppant boldogok leszünk. A gyroshoz hasonló tortillás tekercsek is szívesen befogadják a savanyúságot, használjuk azokban is bátran.

Díszítsük vele szaftos egytálételeinket. Mindegy, hogy húsból vagy zöldségből készült, egy villányi lila kupac a tetején éttermi szintre emel bármilyen főfogást.

Nem kell azonnal felhasználnunk, a hűtőben akár hónapokig eláll. Az ecet jótékony hatása, hogy némileg konzerválja a hagymaszeleteket, így bármikor élvezhetjük ezt a csodás, friss kiegészítőt.

Ír marhagulyás

Az ír marhagulyás egy leveszöldséges-húsos ragu. Sokkal sűrűbb, mint egy magyar gulyásleves, zöldségezik, tehát nem pörkölt, de mégis valahol a kettőnek egy szuper tömbösített, ...

Tejfölös gombapaprikás

Minél több fajta gombát használunk készítéséhez, annál finomabb a végeredmény. Az ízfokozás kedvéért, mintegy fűszerként kerültek bele a szárított gombák is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Töltsd meg a hűtőd és a gyomrod mindenféle jóval:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...