Júliustól augusztusig tudnánk csak sárgadinnyén élni: a lédús, édes gyümölcs a nyár egyik kiváló csemegéje, ilyenkor szinte minden hűtőben megbújik egy kisebb-nagyobb gömböc. Önmagában, a szeleteket harapva, vagy egy gyümölcssaláta részeként is isteni a sárgadinnye, ez azonban csak a történet kezdete, hiszen megannyi kreatív módon használhatjuk még a nyár ajándékát.
Sonkával
A mediterrán térség egyik nagy kedvenc előétele az érlelt, sós sonkába csavart sárgadinnyefalat. Nem is csoda, hiszen a kombináció nagyon találó, a gyümölcs lédús édessége mellé tökéletesen illik egy hajszálvékony szelet karakteres sonka.
Egész egyszerűen előételként is tálalhatjuk, egy kellemes, teraszon elfogyasztott nyári menü felütéseként, de akár tovább is vihetjük a dolgot.
Tehetünk alá egy salátaágyat, kerülhet mellé még valamilyen más előétel, falatka (például olajbogyó, karakteres, friss kecskesajt, aszalt paradicsom, stb.), néhány szelet ropogós kenyér, és már össze is dobtunk egy mutatós, maceramentes antipasti tálat.
Szendvicsben
De hát gyümölcsöt nem szokás szendvicsbe tenni! Akkor sajnos a szokás rosszul van kitalálva, ugyanis rengeteg gyümölcsnek lehet helye egy-egy ínyenc szendvicsen, és ezek közé tartozik a sárgadinnye is.
Az előző bekezdésben már megtanultuk, hogy kiváló párost alkot a sonkával, ezért ezen a vonalon bátran elindulhatunk. Illik mellé még a friss kecskesajt és a rukkola is. Ne darabokban kerüljön a kenyérre, hanem hajszálvékony, leheletnyi szeletekre vágva, így nem fogja elnyomni a többi aromát, mégis érezhető lesz a jelenléte.
Grillezve
A nyár két kedvenc elem találkozhat ebben a módszerben: a grillezés és a lédús, napfényes gyümölcsök. A sárgadinnyét grillezni is lehet, odafigyeléssel, óvatosan, nehogy megégjen vagy szétessen.
Épphogy csak hagyjuk a pirult grillcsíkokat kialakulni a szeletek felületén, hagyjuk, hogy a gyümölcs enyhén átmelegedjen, és már mehet is a tányérra. Csorgassunk rá mézet vagy sűrű balzsamecetet, mehet rá egy kis bazsalikom vagy menta és valamilyen friss sajt (feta, mozzarella, burrata, kecskesajt). Izgalmas grillpartiindító fogás.
Savanyítva
A tökéletesen érett, mézédes sárgadinnyéknek olyan feledhetetlen íze van, hogy kár lenne azt elrontani, ugye? Nos, elrontani nem is fogjuk, csak egy kicsit kiegészíteni, mégpedig savanyítással.
Készítsünk egyszerű felöntőlevet azonos mennyiségű vízből és ecetből, ízesítsük sóval, borssal, kevés cukorral, mustármaggal. A feldarabolt dinnyét tegyük egy üvegbe, öntsük rá a még meleg ecetes levet, és hagyjuk a hűtőben savanyodni pár napot. Ugyanezt megtehetjük vékony „dinnyeszalagokkal” is, úgy még izgalmasabb lesz.
Salátákban izgalmas kiegészítő lehet, de akár sült húsok és halak mellé is társulhat.
Sós salátában
Tekintsünk el a gyümölcssalátától egy pillanatra, és készítsünk sós salátát a sárgadinnyével. Miivel a cikk felső részéből tudjuk, hogy milyen sok különböző íz illik hozzá, tényleg sok minden közül tudunk válogatni.
A salátába kerülhetnek zöld levelesek, vékonyra szeletelt uborka, friss sajt (feta, mozzarella, kecskesajt), natúr vagy savanyított sárgadinnye. Kiegészíthetjük magvakkal is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a nyári ízeket, ötleteket és recepteket is próbáld ki: