Görögdinnye fetával és barátai: párosítsd sós ízekkel a nyári gyümölcsöket

Kóstoltad már a sárgadinnyét sonkával? Vagy a görögöt sajttal? Na és az őszibarackot balzsamecettel? Ha a válasz ezekre mind nem, akkor itt az ideje, hogy belevessük magunkat a nyári gyümölcsök sós ízekkel való párosításába.

Az édes és sós ízek házasítása egy kiváló kulináris módszer, amivel még jobban elő tudjuk hívni az ízeket a kiegészítés és kihangsúlyozás eszközeivel. Ez alól a nyári gyümölcsök sem képeznek kivételt: az általuk képviselt édesség mellé több különböző alapanyaggal hozhatunk sósat, így egy izgalmas összhangot létrehozva. Ismerjük meg a legkülönlegesebb édes-sós nyárigyümölcs-párosításokat, próbáljunk ki új ízeket.

Görögdinnye fetával és barátai: párosítsd sós ízekkel a nyári gyümölcsöket

Mivel ez egy nagyon szerteágazó téma, talán a legegyszerűbb módja a feldolgozásnak, ha különböző fogásonként vesszük számba a lehetőségeket. Ezeken belül közelebbről megvizsgálhatjuk a felmerülő párosításokat.

Hideg előételek

Van rá esély, hogy találkoztunk már valahol a sonka és a sárgadinnye kettősével. Főleg mediterrán országokban (Olaszország, Spanyolország) ismert ez a kombináció, és a népszerűsége nem véletlen.

A jó esetben mézédes gyümölcsöt körbetekerik egy intenzíven sós, érlelt sonkával, így kis falatok jönnek létre.

Az előétel titka, hogy egy önmagában puha, kissé vizes dinnye mellé, zsíros sonkát helyez, amitől az egész ételben egyensúly alakul ki. Nem fogja annyira leterhelni a sonka a gyomrunkat, de mégis tartalmasabb lesz a fogás, mintha egyszerűen csak gyümölcsöt falatoznánk.

Láthatjuk tehát, hogy nemcsak az ízekkel játszhatunk, hanem kihasználhatjuk az egyes ételek más tulajdonságait is. Ugyanez történik, amikor almát, szőlőt vagy fügét teszünk a sajt mellé. Bár ezek bejáratott párok, van még hely az újdonságnak: lágy, érlelt sajtokhoz (pl. camembert, brie) legközelebb próbáljuk ki az őszibarackot, kékpenészes sajtokat a körtéhez. Készítsünk belőlük katonákat, de akár szendvicset is.

Görögdinnye fetával

Az egyik Stahl könyvet lapozgatva keltette fel az érdeklődésem a lédús, piros dinnyehús és a sós sajt találkozásának kimenetele. Izgalmas kombinációnak bizonyult,  amit tovább lehet ...

Saláták

Egy szinttel feljebb lépve, a gyümölcsöket tehetjük sós salátákba. Miért kéne, hogy a zöldségeké legyen az összes érdem? Főleg a nyári gyümölcsök rengeteg olyan dolgot hozzá tudnak adni egy ilyen körethez, amire egyik zöldség sem lenne képes.

A görögdinnye például lédús, kellemesen kásás állagával üdítő meglepetést okozhat egy amúgy egyhangú salátában. Főleg, ha valamilyen friss, sós sajt mellé kerül. A feta, halloumi, netán egy darab friss kecskesajt képes ellensúlyozni a dinnye harsogó cukrosságát.

A sárga-, lapos- vagy őszibarack, szilva is nagyon jól áll egy friss leveles salátának. A gyümölcsök másik nagy előnye, hogy hajlamosabbak levet ereszteni, amikor sóval érintkeznek. Szinte létrehozzák a saját öntetüket, amikor bekeverjük a saláta hozzávalóit. Ezt még tovább fokozhatjuk olívaolajjal és valamilyen ecettel.

A balzsamecet például a barackot kísérheti, míg a szilvát vörösborecettel locsoljuk. A dinnyének nem kell más, mint pár facsarás lime- vagy citromlé. A savasság önmagában is beindítja a nyálelválasztást, vagyis több ízt fogunk érezni, amiből van bőven, ha gyümölcsöt sóssal párosítunk.

Főételek

Itt az igazán édes gyümölcsök kerülnek előtérbe, mivel a főételek határozott sóssága mellé szükségünk lesz a gyümölcsvilág nagyágyúira. Szintén fontos, hogy a puha, könnyen főzhető kategóriából válogassunk, mivel elsősorban szószok és mártások formájában tudjuk majd őket a tányérra tenni.

Ennek a résznek az abszolút nyertesei a bogyós gyümölcsök, amiket nyersen is, de még inkább főtt formában adhatunk fűszeres húsok, olvadós sült sajtok mellé.  Az áfonya a camembert jellegzetes kísérője, de ha már nagyon unjuk, cseréljük málnára.

Készítsünk gyors, lekvárszerű szószt egyesével vagy keverve a bogyós gyümölcsökből. Legtöbbször nem is kell semmit hozzáadnunk, önmagában biztosítja az édes és savanyú tökéletes egyensúlyát.

Ilyen sok lehetőségünk van, persze ez még csak a kezdet, és mint mindig, kísérletezni ér.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a nyári ízeket is ki kell próbálnod:

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...