Minden büfé és resti elbújhat, itt a házi sajtos roló receptje

Keményedő sajtszálak, elázott, mégis fullasztó tészta, tömény, nehéz krém? Nem, nem és nem: semmi hasonlóban nem lesz részünk, ha az alábbi sajtosroló-receptet választjuk. Ellenben habos, áthatóan sajtos töltelékbe és omlós tésztába haraphatunk...persze odáig el is kell jutni.

Sajtos rolót valószínűleg többször veszünk (a vasútállomás restijében, a könyvtár büféjében, eldugott retró cukrászádkban), mint készítünk saját kezűleg. Pedig abszolút nem bonyolult dolog otthon megsütni a rolókat, ráadásul ezerszer finomabb sütemények születhetnek így, a margarinba fullasztott, többnapos rudaknál, amelyek szélén már keményre száradt a reszelt sajt. Felejtsük is el ezeket a rossz emlékeket, és alkossuk meg saját, házi sajtos rolóinkat!

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

A tökéletes töltelékért mindent:

Persze könnyű annyit mondani, hogy milyen ne legyen egy sajtos roló tölteléke: általában érdemes távoltartani magunkat a tömény, nehéz, margarinos jelzőktől. Vegyük sorra, mi minden kell ahhoz, hogy a mi rolónk belseje ne ilyen, hanem inkább könnyed, habos és légies legyen.

  • Először is főzzünk egy sajtos besamelt. A mártás készítése során kifejezetten fontos, hogy 1:1 arányban használjunk vajat és lisztet, valamint, hogy kellő ideig főzzük a zsiradékot a liszttel, hogy eltűnjön ez utóbbi kellemetlen, „nyers”, gabonás íze.
  • Használjunk jó minőségű sajtot, egy olyan fajtát, amelynek van némi karakteres, de nem túl erőteljes. A gouda például kiváló erre a célra.
  • Fedjük le a kész besamelt frissentartó fóliával, hogy megakadályozzuk a kellemetlen „bőr” kialakulását a hűlési folyamat során.
  • Csakúgy, mint a sajt esetében, a krémsajtnál is elengedhetetlen, hogy figyeljünk a minőségre.
  • A habosítás során várjuk meg, míg minden vajkocka teljesen eltűnt a masszában. Ne adjuk hozzá egyszerre az összeset, mert akkor darabos marad. A vaj legyen puha, különben nem tudjuk simára és habosra keverni a besamelt.

Tészta: csináljuk vagy vegyük?

A recept nevében nem véletlenül szerepel az „egyszerű” jelző. Hiszen a tölteléken kívül más dolgunk nincs nagyon a süteménnyel, ugyanis a rolók bolti leveles tésztából készülnek. Persze elszórakoztathatnánk magunkat házi tészta készítésével, azonban ez rengeteget hozzáadna a recepthez – igen, ízben is, de sokkal inkább az idő, a költségek és a munka terén.

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

Azonban, amennyiben nem magunk hajtogatjuk a leveles tésztát, ne spóroljunk rajta a boltban: lehetőleg vegyünk egy rendes vajjal készült, élesztős fajtát.

Frissen versus másnap

Amikor elkészülnek a rolóink, biztosan bennünk lesz majd a vágy, hogy azonnal betömjünk belőlük egyet-kettőt. Természetesen így is isteni élményt nyújt a sütemény (hisz keményen megdolgoztunk a tökéletes ízért és állagért), azonban ezen a ponton talán mégis érdemes lehet visszanyúlni a büfés-restis iskola eljárásaihoz.

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

Az igazán tökéletes állag érdekében tegyük a sajtos rolókat egy órára a hűtőbe: a tészta így kicsit puhább lesz, az ízek összeérnek.

Aztán, ahogy egyre több időt töltenek a sütemények a hidegen, annál inkább hasonlítanak majd büfépultos rokonaikra. Nincs ebben semmi szégyen – lehet, hogy valakinek épp így ízlik a legjobban. Az már másik kérdés, hogy egyáltalán megérik-e a rolók a másnapot...ne vegyünk rá mérget.

Süssünk egyszerű sajtos rolót!

Hozzávalók a töltelékhez: 100 g vaj (a besamelhez), 100 g finomliszt, 500 ml tej, 1 teáskanál só, bors ízlés szerint, 100 g sajt (gouda), 100 g krémsajt (Philadelphia), 100 g vaj (a habosításhoz)

Hozzávalók a rolókhoz: 800 g leveles tészta (2 csomag), 1 db tojás, 150 g sajt (gouda)

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

A töltelékhez a vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd rászórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg el nem tűnt a nyers lisztes illat. Ekkor fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet, és csomómentes besamelt főzünk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot. Addig keverjük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.

A sajtos besamelt egy tálba öntjük, majd frissentartó fóliát nyomunk a felületére, hogy megakadályozzuk a bőr kialakulását. Hűtőbe tesszük, és teljesen kihűtjük.

Ha lehűlt, levesszük róla a fóliát, majd kézi mixerrel elkezdjük habosítani. 2-3 perc után hozzáadjuk a krémsajtot és teljesen elkeverjük. Utána folyamatos keverés mellett kockánként beledobáljuk a puha vajat, és az egész besamelt habosra verjük. Felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

Előmlegeítjük a sütőnket 200 fokra, és kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A leveles tésztából kétujjnyi vastag csíkokat vágunk, majd azokat rolóformákra tekerjük. Mindegyiket lekenjük felvert tojással, majd 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni a rolókat.

A tölteléket habzsákba tesszük, majd megtöltjük vele a teljesen kihűlt rolókat. A végüket reszelt sajtba nyomjuk. Frissen is fogyaszthatjuk, de sokkal finomabbak lesznek, ha 1 órára hűtőbe tesszük őket tálalás előtt.

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

A legegyszerűbb sajtos roló teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több békebeli, boldogságot okozó sütemény:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...