Sajtos rolót valószínűleg többször veszünk (a vasútállomás restijében, a könyvtár büféjében, eldugott retró cukrászádkban), mint készítünk saját kezűleg. Pedig abszolút nem bonyolult dolog otthon megsütni a rolókat, ráadásul ezerszer finomabb sütemények születhetnek így, a margarinba fullasztott, többnapos rudaknál, amelyek szélén már keményre száradt a reszelt sajt. Felejtsük is el ezeket a rossz emlékeket, és alkossuk meg saját, házi sajtos rolóinkat!
A tökéletes töltelékért mindent:
Persze könnyű annyit mondani, hogy milyen ne legyen egy sajtos roló tölteléke: általában érdemes távoltartani magunkat a tömény, nehéz, margarinos jelzőktől. Vegyük sorra, mi minden kell ahhoz, hogy a mi rolónk belseje ne ilyen, hanem inkább könnyed, habos és légies legyen.
- Először is főzzünk egy sajtos besamelt. A mártás készítése során kifejezetten fontos, hogy 1:1 arányban használjunk vajat és lisztet, valamint, hogy kellő ideig főzzük a zsiradékot a liszttel, hogy eltűnjön ez utóbbi kellemetlen, „nyers”, gabonás íze.
- Használjunk jó minőségű sajtot, egy olyan fajtát, amelynek van némi karakteres, de nem túl erőteljes. A gouda például kiváló erre a célra.
- Fedjük le a kész besamelt frissentartó fóliával, hogy megakadályozzuk a kellemetlen „bőr” kialakulását a hűlési folyamat során.
- Csakúgy, mint a sajt esetében, a krémsajtnál is elengedhetetlen, hogy figyeljünk a minőségre.
- A habosítás során várjuk meg, míg minden vajkocka teljesen eltűnt a masszában. Ne adjuk hozzá egyszerre az összeset, mert akkor darabos marad. A vaj legyen puha, különben nem tudjuk simára és habosra keverni a besamelt.
Tészta: csináljuk vagy vegyük?
A recept nevében nem véletlenül szerepel az „egyszerű” jelző. Hiszen a tölteléken kívül más dolgunk nincs nagyon a süteménnyel, ugyanis a rolók bolti leveles tésztából készülnek. Persze elszórakoztathatnánk magunkat házi tészta készítésével, azonban ez rengeteget hozzáadna a recepthez – igen, ízben is, de sokkal inkább az idő, a költségek és a munka terén.
Azonban, amennyiben nem magunk hajtogatjuk a leveles tésztát, ne spóroljunk rajta a boltban: lehetőleg vegyünk egy rendes vajjal készült, élesztős fajtát.
Frissen versus másnap
Amikor elkészülnek a rolóink, biztosan bennünk lesz majd a vágy, hogy azonnal betömjünk belőlük egyet-kettőt. Természetesen így is isteni élményt nyújt a sütemény (hisz keményen megdolgoztunk a tökéletes ízért és állagért), azonban ezen a ponton talán mégis érdemes lehet visszanyúlni a büfés-restis iskola eljárásaihoz.
Az igazán tökéletes állag érdekében tegyük a sajtos rolókat egy órára a hűtőbe: a tészta így kicsit puhább lesz, az ízek összeérnek.
Aztán, ahogy egyre több időt töltenek a sütemények a hidegen, annál inkább hasonlítanak majd büfépultos rokonaikra. Nincs ebben semmi szégyen – lehet, hogy valakinek épp így ízlik a legjobban. Az már másik kérdés, hogy egyáltalán megérik-e a rolók a másnapot...ne vegyünk rá mérget.
Süssünk egyszerű sajtos rolót!
Hozzávalók a töltelékhez: 100 g vaj (a besamelhez), 100 g finomliszt, 500 ml tej, 1 teáskanál só, bors ízlés szerint, 100 g sajt (gouda), 100 g krémsajt (Philadelphia), 100 g vaj (a habosításhoz)
Hozzávalók a rolókhoz: 800 g leveles tészta (2 csomag), 1 db tojás, 150 g sajt (gouda)
A töltelékhez a vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd rászórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg el nem tűnt a nyers lisztes illat. Ekkor fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet, és csomómentes besamelt főzünk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot. Addig keverjük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.
A sajtos besamelt egy tálba öntjük, majd frissentartó fóliát nyomunk a felületére, hogy megakadályozzuk a bőr kialakulását. Hűtőbe tesszük, és teljesen kihűtjük.
Ha lehűlt, levesszük róla a fóliát, majd kézi mixerrel elkezdjük habosítani. 2-3 perc után hozzáadjuk a krémsajtot és teljesen elkeverjük. Utána folyamatos keverés mellett kockánként beledobáljuk a puha vajat, és az egész besamelt habosra verjük. Felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.
Előmlegeítjük a sütőnket 200 fokra, és kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A leveles tésztából kétujjnyi vastag csíkokat vágunk, majd azokat rolóformákra tekerjük. Mindegyiket lekenjük felvert tojással, majd 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni a rolókat.
A tölteléket habzsákba tesszük, majd megtöltjük vele a teljesen kihűlt rolókat. A végüket reszelt sajtba nyomjuk. Frissen is fogyaszthatjuk, de sokkal finomabbak lesznek, ha 1 órára hűtőbe tesszük őket tálalás előtt.
A legegyszerűbb sajtos roló teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több békebeli, boldogságot okozó sütemény: