Minden büfé és resti elbújhat, itt a házi sajtos roló receptje

Keményedő sajtszálak, elázott, mégis fullasztó tészta, tömény, nehéz krém? Nem, nem és nem: semmi hasonlóban nem lesz részünk, ha az alábbi sajtosroló-receptet választjuk. Ellenben habos, áthatóan sajtos töltelékbe és omlós tésztába haraphatunk...persze odáig el is kell jutni.

Sajtos rolót valószínűleg többször veszünk (a vasútállomás restijében, a könyvtár büféjében, eldugott retró cukrászádkban), mint készítünk saját kezűleg. Pedig abszolút nem bonyolult dolog otthon megsütni a rolókat, ráadásul ezerszer finomabb sütemények születhetnek így, a margarinba fullasztott, többnapos rudaknál, amelyek szélén már keményre száradt a reszelt sajt. Felejtsük is el ezeket a rossz emlékeket, és alkossuk meg saját, házi sajtos rolóinkat!

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

A tökéletes töltelékért mindent:

Persze könnyű annyit mondani, hogy milyen ne legyen egy sajtos roló tölteléke: általában érdemes távoltartani magunkat a tömény, nehéz, margarinos jelzőktől. Vegyük sorra, mi minden kell ahhoz, hogy a mi rolónk belseje ne ilyen, hanem inkább könnyed, habos és légies legyen.

  • Először is főzzünk egy sajtos besamelt. A mártás készítése során kifejezetten fontos, hogy 1:1 arányban használjunk vajat és lisztet, valamint, hogy kellő ideig főzzük a zsiradékot a liszttel, hogy eltűnjön ez utóbbi kellemetlen, „nyers”, gabonás íze.
  • Használjunk jó minőségű sajtot, egy olyan fajtát, amelynek van némi karakteres, de nem túl erőteljes. A gouda például kiváló erre a célra.
  • Fedjük le a kész besamelt frissentartó fóliával, hogy megakadályozzuk a kellemetlen „bőr” kialakulását a hűlési folyamat során.
  • Csakúgy, mint a sajt esetében, a krémsajtnál is elengedhetetlen, hogy figyeljünk a minőségre.
  • A habosítás során várjuk meg, míg minden vajkocka teljesen eltűnt a masszában. Ne adjuk hozzá egyszerre az összeset, mert akkor darabos marad. A vaj legyen puha, különben nem tudjuk simára és habosra keverni a besamelt.

Tészta: csináljuk vagy vegyük?

A recept nevében nem véletlenül szerepel az „egyszerű” jelző. Hiszen a tölteléken kívül más dolgunk nincs nagyon a süteménnyel, ugyanis a rolók bolti leveles tésztából készülnek. Persze elszórakoztathatnánk magunkat házi tészta készítésével, azonban ez rengeteget hozzáadna a recepthez – igen, ízben is, de sokkal inkább az idő, a költségek és a munka terén.

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

Azonban, amennyiben nem magunk hajtogatjuk a leveles tésztát, ne spóroljunk rajta a boltban: lehetőleg vegyünk egy rendes vajjal készült, élesztős fajtát.

Frissen versus másnap

Amikor elkészülnek a rolóink, biztosan bennünk lesz majd a vágy, hogy azonnal betömjünk belőlük egyet-kettőt. Természetesen így is isteni élményt nyújt a sütemény (hisz keményen megdolgoztunk a tökéletes ízért és állagért), azonban ezen a ponton talán mégis érdemes lehet visszanyúlni a büfés-restis iskola eljárásaihoz.

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

Az igazán tökéletes állag érdekében tegyük a sajtos rolókat egy órára a hűtőbe: a tészta így kicsit puhább lesz, az ízek összeérnek.

Aztán, ahogy egyre több időt töltenek a sütemények a hidegen, annál inkább hasonlítanak majd büfépultos rokonaikra. Nincs ebben semmi szégyen – lehet, hogy valakinek épp így ízlik a legjobban. Az már másik kérdés, hogy egyáltalán megérik-e a rolók a másnapot...ne vegyünk rá mérget.

Süssünk egyszerű sajtos rolót!

Hozzávalók a töltelékhez: 100 g vaj (a besamelhez), 100 g finomliszt, 500 ml tej, 1 teáskanál só, bors ízlés szerint, 100 g sajt (gouda), 100 g krémsajt (Philadelphia), 100 g vaj (a habosításhoz)

Hozzávalók a rolókhoz: 800 g leveles tészta (2 csomag), 1 db tojás, 150 g sajt (gouda)

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

A töltelékhez a vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd rászórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg el nem tűnt a nyers lisztes illat. Ekkor fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet, és csomómentes besamelt főzünk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot. Addig keverjük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.

A sajtos besamelt egy tálba öntjük, majd frissentartó fóliát nyomunk a felületére, hogy megakadályozzuk a bőr kialakulását. Hűtőbe tesszük, és teljesen kihűtjük.

Ha lehűlt, levesszük róla a fóliát, majd kézi mixerrel elkezdjük habosítani. 2-3 perc után hozzáadjuk a krémsajtot és teljesen elkeverjük. Utána folyamatos keverés mellett kockánként beledobáljuk a puha vajat, és az egész besamelt habosra verjük. Felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

Előmlegeítjük a sütőnket 200 fokra, és kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A leveles tésztából kétujjnyi vastag csíkokat vágunk, majd azokat rolóformákra tekerjük. Mindegyiket lekenjük felvert tojással, majd 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni a rolókat.

A tölteléket habzsákba tesszük, majd megtöltjük vele a teljesen kihűlt rolókat. A végüket reszelt sajtba nyomjuk. Frissen is fogyaszthatjuk, de sokkal finomabbak lesznek, ha 1 órára hűtőbe tesszük őket tálalás előtt.

A legegyszerűbb sajtos roló receptjéért kattints a képre!

A legegyszerűbb sajtos roló teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több békebeli, boldogságot okozó sütemény:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...