Egy csomó tipp, amivel csomómentes besamelt főzhetsz

A konyhaművészet kikerülhetetlen szereplője a besamel. Rengeteg ételben használjuk a tésztáktól kezdve a rakott zöldségekig. Ezért nem árt, ha alaposan tanulmányozzuk az elkészítését, a mindig tökéletes eredmény érdekében.

A gasztronómia öt alapszószának egyike a tökéletes besamel. Tejből, lisztből és vajból készül, állagra krémes, selymesen csomómentes, íze nem túl erőteljes. Ha mindent jól csinálunk, a nyers liszt ízét egyáltalán nem szabad éreznünk: ez csak egyike a tökéletes besamel ismertetőjeleinek. Hogy mi a többi, az a cikkből hamarosan kiderül.

Egy csomó tipp, amivel csomómentes besamelt főzhetsz

Figyeljünk az arányokra

A besamel készítésénél az egyik leggyakrabban előforduló hiba, hogy a szósz túl híg vagy túl sűrű lesz. Ez a hozzávalók arányán múlik, úgy kell őket kimérni, hogy elkerüljük mindkét végletet.

Az arany középút úgy érhető el, ha egyenlő mennyiségben használjuk a vajat és a lisztet.

Ennek a liszt-vaj keveréknek a mennyiségét pedig igazíthatjuk a tejhez képest, attól függően, hogy milyen sűrű besamelt szeretnénk. Egy hígabb szószhoz 2 evőkanál lisztet tegyünk 250 ml tejhez, ha pedig sűrűbbet szeretnénk, emeljük a liszt (és természetesen a vaj) mennyiségét 3 evőkanálra.

Pizzás mac&cheese

Elsőre olyan "amerikainak" tűnik, és valóban az is - nagyon hamar elkészül, nagyon sajtos, kicsit talán túlzás, de nem lehet abbahagyni!

A vaj olvasztása

Következő lépésként fel kell olvasztanunk a vajat. Itt mindenképpen figyeljünk arra, hogy ne barnítsuk vagy égessük meg a zsiradékot. Ugyan a barnított vaj nagyon különleges és finom alapja lehet egyes szószoknak, a besamel esetében nincs szükség erre a plusz lépésre.

„Főzzük meg” a lisztet

Amikor a vaj teljesen elolvadt, öntsük hozzá a lisztet. Először enyhén felhabzik majd a keverék, utána pedig elkezd sűrűsödni. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg már nem érezzük a liszt nyers illatát.

Itt is figyeljünk a barnulásra: kerüljük el a túlzott pirítást, tehát maradjon fehér a rántásunk. Azonban mindig főzzük elég ideig, nehogy nyersen kerüljön a liszt az ételbe. A liszt a vajtól egyenletesen fog „sülni”, és a zsiradék abban is szerepet játszik, hogy kevésbé lesz csomós a kész szósz.

Hideg vagy meleg tej?

Két táborra oszlik a besamelt készítők tábora a szerint, hogy fel kell-e melegíteni a tejet vagy sem. Komolyabb vita nélkül a válasz erre a kérdésre: teljesen mindegy.

Sem a hideg, sem a meleg tej nem tesz hozzá túl sokat a besamelhez. A meleg tejnek csupán annyi előnye van, hogy gyorsabban besűrűsödik tőle a szósz, nem kell olyan hosszan kevergetni.

Egy edzéssel felérő kevergetés

És ha már a keverésről esik szó: készüljünk fel rá, hogy ez egy kétkezes feladat. A lényeg, hogy bátran csináljuk, mert akkor biztosan sikerülni fog.

A kulcsszó a fokozatosság: ha egyszerre adjuk hozzá az összes tejet, egészen biztosan tele lesz csomókkal a besamel.

Amikor elkészült a rántásunk, kezdjük el apránként adagolni hozzá a tejet. Öntsünk hozzá, majd keverjük el. Eleinte darabosnak tűnik majd a massza, és gyorsan vissza fog sűrűsödni, de ettől ne ijedjünk meg.

Ahogy egyre több folyadékot adunk hozzá, könnyebb lesz a keverés, elkezdhetjük főzéssel sűríteni a besamelt. Ne hagyjuk leégni, folyamatosan álljunk felette és dolgozzuk meg a habverővel jó alaposan. Amikor azt látjuk, hogy kellőképpen besűrűsödött, zárjuk el alatta a lángot.

A legfinomabb zöldséges lasagne

A darált húst vöröslencsére, a besamelt cottage cheese-zes szószra cseréltük, megszórtuk sok-sok sajttal és bébispenóttal, majd pillanatok alatt el is fogyott az egész tepsi. Ez a mi ...

Eredeti lasagne al forno

Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországig vezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az ...

Karfiolos-gombás rakott tészta

Van az úgy, hogy az ember igencsak rákíván egy-egy tésztaételre – na, mi most a rakott tésztával jártunk így. Azonban azt akartuk, hogy ne csak isteni finom, de tartalmas is legyen, ...

Alapos ízesítés

Nem kellenek túl erőteljes ízek a besamelbe, azonban néhány alapfűszerre szükségünk lesz. Mivel önmagában a lisztnek, vajnak és tejnek nincs sok íze, három ízesítővel segíthetünk a szószon.

A besamel csomómentesen tökéletes

Só, bors és egy kevés szerecsendió fogja összehozni a besamelt: ízesítsünk, kóstoljunk, ízesítsünk újra, amíg elégedettek nem leszünk az eredménnyel.

Hibaelhárítás

A szósz készítése során két problémába ütközhetünk: a csomókba és a besamel tetején kialakult bőrbe. Mindkét esetet egy konyhai géppel oldhatjuk meg: a botmixerrel. Egyszerűen menjünk át rajta párszor a mixerrel, amíg a bőr vagy a csomók teljesen el nem tűntek, és a szószunk újra krémes és sima lesz.

Hagyományos muszaka

Tradicionális görög egytálétel - sok helyen krumpli nélkül csinálják, és néha tesznek bele cukkinit is. Mi viszont így szeretjük a legjobban!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerjük meg együtt a konyhai alapokat:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...