Így készül a diós-mogyoróillatú barna vaj, más néven barnított vaj

A barnított vaj csodás ízt ad az egyszerű süteményeknek is, mutatjuk, mi is tulajdonképpen és hogy készül a beurre noisette, azaz a barna vaj.

Az egyik legjobb dolog, ami a vajjal történhet, hiszen még egy ilyen végtelenül egyszerű receptet is az egekbe emel. Barna vaj készítése lépésről lépésre!

A barna vaj valóban sötét mézszínű

Készítettem egy kekszet, ami az egyszerűbbek közé tartozik: vaj, liszt, cukor, csipet só. Persze variálhatnám mandulaliszttel, adhatnék hozzá vanília-, mandula-, narancs- vagy szinte bármilyen aromát, a lekvár helyett készíthetnék citromkrémet vagy csokoládéganache-t is...tehát a variációk száma szinte végtelen. Én viszont a barna vaj (avagy barnított vaj) bevetése mellett döntöttem – ez a verzió, bármivel töltöm is meg, egy szinttel feljebb emeli ezt a szimpla vajas kekszet.

A vaj barnítása tulajdonképpen azt jelenti, hogy a vajban lévő szárazanyagok valamint a víz különválik, ez utóbbi el is párolog, a szárazanyag és a tejzsír, azaz a vaj zsír része megbarnul, és diós-mogyorós íze lesz (franciául a barnított vajat beurre noisette-nek, azaz törökmogyoró-vajnak hívják).

Mindenhez illik, amihez sima vajat használnánk

Barnított vajat használhatunk szinte bárhol, ahol egyébként sima vajat használnánk, de önmagában is jó ízesítő például egy sütőtökös gnocchi mellé egy kevés zsályával. Vajat barnítani nem ördöngösség – lássuk, hogyan kell!

Vasalt csibe vajon sütve

A lényege ennek az ételnek, hogy a csirkének nagyon fiatalnak kell lennie, és nem több, mint fél kiló. Semmilyen pác nem kell, ha ilyen csirkét tudunk beszerezni. A húsa omlós és ...

Így csináld

Először is, vegyünk egy fehér vagy fémszínű lábost, ugyanis abban jól látszik a barnulási folyamat, és kisebb az esélye, hogy megég a vaj.

Én az alacsony lángot javaslom, ha először csinálunk ilyet, esetleg közepes. Magas hőfokon is működik a dolog, de akkor nagyon gyorsan történnek a folyamatok, és árgus szemekkel kell figyelnünk. Ha nem vagyunk elég gyakorlottak, és nem a megfelelő pillanatban kapjuk le a tűzről, megég és keserű lesz a vaj.

Tehát fehér lábos, alacsony hőfok és jó minőségű vaj: ez min. 82%-os zsírtartalmat, 2% szárazanyagtartalmat jelent, és csak a maradék 16% vagy kevesebb a víz.

Tudtad? Magyarországon ezt hívják márkázott vajnak, a teavaj min. 80% zsírtartalmú, a szendvicsvaj pedig 68-72% zsírtartalmú.

Lekváros ujjlenyomat kekszek barnított vajjal - recept itt!

A vaj megolvad, majd felhabzik, a szárazanyag, vagyis a kis szilárd részecskék pedig az edény aljára süllyednek. Ezután a hab kissé eloszlik (ezt le is kanalazhatjuk, hogy tisztább vajat kapjunk – a tisztított vaj is így készül), és innentől kezdve nagyon figyeljünk, mert a szárazanyag könnyen megég még alacsony hőfokon is. Látni fogjuk, ahogy egyre barnább lesz a vaj, és először csak finoman, majd egyre erőteljesebben érezni a mogyorós illatot. Ekkor vegyük le a tűzről, át is szűrhetjük, hogy megszabaduljunk a szilárd részecskéktől, de így is felhasználhatjuk. Mehet süteményekbe, illetve sós ételekbe is, sima vaj helyett. Isteni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szerző: Coook


Ha olvasnál még a vajról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...