Ez történik a testeddel, ha minden nap sajtot eszel

A diétázók között sokan elítélik a sajtokat, mert köztudottan magas a zsírtartalmuk. De ez egyben azt is jelenti hogy egészségtelen lenne mindennap fogyasztani ezt az élelmiszertípust?

Pizza, tésztaételek, szendvicsek, nassolnivalók...a sajtot számtalan ételben fel lehet használni, ráadásul rengeteg típusa elérhető, így mindenki megtalálhatja a kínálatban a saját kedvencét. De a sajtok a tápanyagtartalmuk szempontjából is kiemelkedők: fehérjét, zsírt, kalciumot, foszfort, káliumot és B-12-viamint is nagy mennyiségben tartalmaznak, így a kiegyensúlyozott étrend részei lehetnek.

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel sajtot

A magas zsírtartalma miatt azonban sokakban felmerülhet a kérdés: mi történik, ha gyakran, akár naponta fogyasztjuk ezt a különleges alapanyagot?

1.) Kalciumbevitel

Például könnyűszerrel eleget tehetünk a napi kalciumbeviteli igényünknek: már alig több mint 40 gramm cheddar képes fedezni a napi szükségletünk egyharmadát, hiszen körülbelül 300 milligramm kalciumot tartalmaz. Ezzel pedig a sajtok hozzájárulhatnak az erős és egészséges csontokhoz, illetve fogakhoz, de a vérkeringésnek is jót tehetnek.

2.) A gyomor egészsége

Mint ismert, a különböző probiotikumok – amelyek nagy mennyiségben jelen vannak például a joghurtokban – jót tesznek a beleknek. Ám egyes sajtok – például a svájci, a cheddar, a gouda, az edami és a gruyere – szintén bővelkednek ezekben a létfontosságú tápanyagokban! Ha szeretnénk a legtöbbet kihozni a probiotikumtartalmukból, akkor érdemes ezeket nyersen fogyasztani, anélkül, hogy hőkezelnénk őket.

3.) Egészséges szájüreg

A fent említett probiotikumok már előbb is kifejtik a hatásukat: a szájüregben. Pozitívan befolyásolják ugyanis a nyálban lévő baktériumok és immunológiai vegyületek minőségét. Ráadásul a nyálképződést is elősegítik, amivel megelőzhetők a szájszárazság okozta kellemetlenségek, mint a fogszuvasodás vagy a különböző ínybetegségek.

Láthatjuk tehát, hogy nem érdemes kihagyni a sajtokat az étrendünkből – ami persze sokaknak megkönnyebbülés, hiszen rengetegen imádják. A fogyasztása során azonban célszerű odafigyelni a nátriumbevitelre, ami nagy mennyiségben káros lehet a szervezetre. Ebből ugyanis sokat adnak a sajtokhoz, hogy fokozzák az ízeit, illetve hogy minimalizálják a romlást okozó baktériumok és gombák jelenlétét a termékekben.

És hogy milyen sajtokat érdemes fogyasztani? Nos, a svájci sajtoknak, a cheddarnak és a mozzarellának alapvetően alacsonyabb a nátriumtartalma, így ezek számítanak a leginkább egészséges választásnak.

Forrásunk volt.


Még több diéta:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...