Pizza, tésztaételek, szendvicsek, nassolnivalók...a sajtot számtalan ételben fel lehet használni, ráadásul rengeteg típusa elérhető, így mindenki megtalálhatja a kínálatban a saját kedvencét. De a sajtok a tápanyagtartalmuk szempontjából is kiemelkedők: fehérjét, zsírt, kalciumot, foszfort, káliumot és B-12-viamint is nagy mennyiségben tartalmaznak, így a kiegyensúlyozott étrend részei lehetnek.
A magas zsírtartalma miatt azonban sokakban felmerülhet a kérdés: mi történik, ha gyakran, akár naponta fogyasztjuk ezt a különleges alapanyagot?
1.) Kalciumbevitel
Például könnyűszerrel eleget tehetünk a napi kalciumbeviteli igényünknek: már alig több mint 40 gramm cheddar képes fedezni a napi szükségletünk egyharmadát, hiszen körülbelül 300 milligramm kalciumot tartalmaz. Ezzel pedig a sajtok hozzájárulhatnak az erős és egészséges csontokhoz, illetve fogakhoz, de a vérkeringésnek is jót tehetnek.
2.) A gyomor egészsége
Mint ismert, a különböző probiotikumok – amelyek nagy mennyiségben jelen vannak például a joghurtokban – jót tesznek a beleknek. Ám egyes sajtok – például a svájci, a cheddar, a gouda, az edami és a gruyere – szintén bővelkednek ezekben a létfontosságú tápanyagokban! Ha szeretnénk a legtöbbet kihozni a probiotikumtartalmukból, akkor érdemes ezeket nyersen fogyasztani, anélkül, hogy hőkezelnénk őket.
3.) Egészséges szájüreg
A fent említett probiotikumok már előbb is kifejtik a hatásukat: a szájüregben. Pozitívan befolyásolják ugyanis a nyálban lévő baktériumok és immunológiai vegyületek minőségét. Ráadásul a nyálképződést is elősegítik, amivel megelőzhetők a szájszárazság okozta kellemetlenségek, mint a fogszuvasodás vagy a különböző ínybetegségek.
Láthatjuk tehát, hogy nem érdemes kihagyni a sajtokat az étrendünkből – ami persze sokaknak megkönnyebbülés, hiszen rengetegen imádják. A fogyasztása során azonban célszerű odafigyelni a nátriumbevitelre, ami nagy mennyiségben káros lehet a szervezetre. Ebből ugyanis sokat adnak a sajtokhoz, hogy fokozzák az ízeit, illetve hogy minimalizálják a romlást okozó baktériumok és gombák jelenlétét a termékekben.
És hogy milyen sajtokat érdemes fogyasztani? Nos, a svájci sajtoknak, a cheddarnak és a mozzarellának alapvetően alacsonyabb a nátriumtartalma, így ezek számítanak a leginkább egészséges választásnak.
Még több diéta: