Ezeket a sajttípusokat a laktózérzékenyek is fogyaszthatják

Nem minden tejterméket gyártanak azonos módon, így egy-egy sajt elkészítése között is hatalmas különbségek lehetnek – a laktózintoleranciától szenvedők szerencséjére!

A laktózra, avagy tejcukorra érzékenyek számára valódi tortúra lehet, ha véletlenül valamilyen magas laktóztartalmú élelmiszert fogyasztanak: olyan tüneteket tapasztalhatnak mint a puffadás, gázok, görcsök és súlyos gyomorfájdalom. Éppen ezért a legtöbben kerülnek mindent, ami ilyen problémákat okozhat. Azt azonban közülük is kevesen tudják, hogy az alacsony laktóztartalmú étrendben igenis helye van néhány sajttípusnak!

Ezeket a sajttípusokat a laktózérzékenyek is fogyaszthatják

Általános szabályként azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél frissebb egy sajt, annál több tejcukrot tartalmaz.

Azok tehát, akiknek fokozottan érzékeny a gyomra, mindenképp kerüljék az olyan típusokat, mint a ricotta vagy a túró. Ugyanakkor az érlelt, kemény sajtok, amelyeknek alacsony a cukortartalma, nem terhelik meg annyira az emésztőrendszert – mivel a cukor a laktóz természetes összetevője, ami a legtöbb ilyen jellegű problémát okozza.

Steve Carper laktózintolerancia-szakértő, a Milk Is Not For Every Body: Living With Lactose Intolerance című könyv szerzője szerint kilenc olyan sajt létezik, amelyek adagonként 5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaznak. Ezáltal pedig körülbelül 2-3 százalékos a laktóztartalmuk – összehasonlításképp a teljes tejé 4,8% körül mozog.

Ez alapján a laktózérzékenyek is fogyaszthatnak például muenster sajtot, aminek mindössze 0-1,1%-os a laktózszintje. A népszerű francia sajt, a camembert is viszonylag biztonságos a maga 0-1,8%-ával, és ugyanez igaz a hozzá nagyon hasonló brie-re is.

A cheddar egyes fajtáival is érdemes egy próbát tenni, inkább a keményebb változataival, amelyekben 0-2,1% körül mozog a laktóztartalom. Hasonló arányokat találhatunk a provolonéban is, így a szendvicseinket ezzel is feldobhatjuk. Alig magasabb laktózszintjével a gouda is biztonságos lehet.

Jó hír az erősebb ízű sajtok kedvelői számára, hogy a kék sajtban is csak 0-2,5% lehet a laktóz szintje, míg a tészták rajongói annak örülnek majd, hogy a parmezánban sincs sokkal több, maximum 3,2%. A listában a legmagasabb laktóztartalommal a svájci sajt rendelkezik, de ez is maximum 3,4% körül alakul.

Forrásunk volt.


Még több a laktózérzékenységről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...