Ezeket a sajttípusokat a laktózérzékenyek is fogyaszthatják

Nem minden tejterméket gyártanak azonos módon, így egy-egy sajt elkészítése között is hatalmas különbségek lehetnek – a laktózintoleranciától szenvedők szerencséjére!

A laktózra, avagy tejcukorra érzékenyek számára valódi tortúra lehet, ha véletlenül valamilyen magas laktóztartalmú élelmiszert fogyasztanak: olyan tüneteket tapasztalhatnak mint a puffadás, gázok, görcsök és súlyos gyomorfájdalom. Éppen ezért a legtöbben kerülnek mindent, ami ilyen problémákat okozhat. Azt azonban közülük is kevesen tudják, hogy az alacsony laktóztartalmú étrendben igenis helye van néhány sajttípusnak!

Ezeket a sajttípusokat a laktózérzékenyek is fogyaszthatják

Általános szabályként azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél frissebb egy sajt, annál több tejcukrot tartalmaz.

Azok tehát, akiknek fokozottan érzékeny a gyomra, mindenképp kerüljék az olyan típusokat, mint a ricotta vagy a túró. Ugyanakkor az érlelt, kemény sajtok, amelyeknek alacsony a cukortartalma, nem terhelik meg annyira az emésztőrendszert – mivel a cukor a laktóz természetes összetevője, ami a legtöbb ilyen jellegű problémát okozza.

Steve Carper laktózintolerancia-szakértő, a Milk Is Not For Every Body: Living With Lactose Intolerance című könyv szerzője szerint kilenc olyan sajt létezik, amelyek adagonként 5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaznak. Ezáltal pedig körülbelül 2-3 százalékos a laktóztartalmuk – összehasonlításképp a teljes tejé 4,8% körül mozog.

Ez alapján a laktózérzékenyek is fogyaszthatnak például muenster sajtot, aminek mindössze 0-1,1%-os a laktózszintje. A népszerű francia sajt, a camembert is viszonylag biztonságos a maga 0-1,8%-ával, és ugyanez igaz a hozzá nagyon hasonló brie-re is.

A cheddar egyes fajtáival is érdemes egy próbát tenni, inkább a keményebb változataival, amelyekben 0-2,1% körül mozog a laktóztartalom. Hasonló arányokat találhatunk a provolonéban is, így a szendvicseinket ezzel is feldobhatjuk. Alig magasabb laktózszintjével a gouda is biztonságos lehet.

Jó hír az erősebb ízű sajtok kedvelői számára, hogy a kék sajtban is csak 0-2,5% lehet a laktóz szintje, míg a tészták rajongói annak örülnek majd, hogy a parmezánban sincs sokkal több, maximum 3,2%. A listában a legmagasabb laktóztartalommal a svájci sajt rendelkezik, de ez is maximum 3,4% körül alakul.

Forrásunk volt.


Még több a laktózérzékenységről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek