5 ízletes sajtféle, amit érdemes mindig tartani otthon

A sajt, amilyen egyszerű alapanyagnak tűnik, olyan sokszínűen használható a konyhában. Most azok a különböző fajták következnek listázva, amelyeket mindig érdemes otthon tartani.

Sajtot igen sok mindenre tehetünk a szendvicstől kezdve, a salátán át egészen a főételekig és köretekig. Míg vannak oda-vissza cserélgethető fajták, bizonyos tömbök és gurigák bizony nem helyettesíthetőek semmivel. Ezért jól tesszük, ha helyet csinálunk a hűtőnkben a sajtoknak, mert ízükkel és fantasztikus tulajdonságaikkal meg fogják ezt hálálni.

5 ízletes sajtféle, amit érdemes mindig a hűtőben tartani

Az alap: mozzarella

Ez a legkevésbé megosztó sajt, mivel mind ízben, mind állagban viszonylag egyszerű, natúr és szerethető. Mind a friss gombóc, mind az enyhén érlelt tömb kellemes, tejes ízt ad, és könnyedén olvad hő hatására.

A friss mozzarellát persze hidegen is használhatjuk: salátákban, előételekben, szendvicsekben.

Mivel ez kissé „vizesebb”, mint az enyhén érlelt társa, lehet, hogy jobban járunk a keményebb mozzarellával, ha valamilyen rakott ételt vagy tepsis fogást sütünk. Így biztosan elkerülhetjük azt a furcsa „levet”, ami kisül a sajtból.

A mindenre használható: gouda

Ízben egy fokkal karakteresebb a trappistánál, és mégsem túlságosan drága: a gouda lehet az a sajt, amit szinte mindenre használunk majd a konyhánkban. Félkemény, zsíros fajta, ezért nyersen is élmény enni, csakúgy, mint főzni vele.

Könnyedén olvad, de nem „csapódik ki” a nagy melegben, ezért tésztaszószokban, levesekben és egytálételekben is használhatjuk, közvetlenül az edény tartalmához adva. Az ételek tetején képes ropogósra sülni, ha sütőbe tesszük, tényleg egy nagyon sokszínű, kellemes ízű sajtféle.

A legkrémesebb: brie

Az érlelt lágysajtok porondját rendszeresen a camembert uralja, sokkal ismertebb guriga, mint a brie. Talán épp ezért furcsa, hogy valamiért kevesebben szeretik az erőteljesebb aromájú camembert-t a szolidabb brie-vel szemben.

Pedig megér egy misét a sajt: ugyanúgy használhatjuk, ugyanazokkal a párosításokkal láthatjuk el. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket is, mindkét esetben a sajt krémessége kerül előtérbe, csak egészen más formában.

A megosztó: kéksajt

Ez már egy fokkal durvább terep: vannak, akik nem kedvelik a penészes sajtok ízét és aromáját, ami érthető, hiszen tényleg elég erőteljesek tudnak lenni. Talán még a legenyhébb az összes közül a kéksajt, ami persze ugyanúgy nagyot tud rúgni (persze a jó értelemben).

Morzsolhatjuk salátákba, de tésztaszószokba és krémlevesekbe is tehetjük, ez utóbbiakban teljesen simára olvad, és az egész ételnek átadja izgalmas bukéját.

A különleges: Grana Padano

Az olasz keménysajtok a legtöbb magyar konyhában a különlegességek közé tartoznak csillagászati áruk és korlátozott fellelhetőségük miatt. Vannak azonban ételek, amelyekhez muszáj ezt a fajtát használni, mert mással nem lenne ugyanolyan finom.

A Grana Padano talán az a sajt, amelyik viszonylag sok magyar boltban, még alkalomadtán eltűrhető áron megtalálható, ezért ebből is vigyünk haza. Szerencsére nem kell belőle túl sok az ételekre, ezért viszonylag hosszan kitarthat, ha okosan bánunk vele. Karakteres íze már egy kis adagból is kiérezhető, nem kell tehát pazarolnunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is pakold be a hűtőbe, kamrába:

Címlapról ajánljuk