Ezekre figyelj oda, ha imádod a sajtokat, de fogyni szeretnél

Trappista, gouda vagy mozzarella - a csodás sajtok sora végtelen. Jó hír, hogy akkor sem kell lemondani róluk, ha fogyni szeretnénk.

A sajtfogyasztás megítélése fogyókúra idején kettős megközelítést igényel: egyrészt fontos szem előtt tartanunk a sajtok értékes fehérjetartalmát, másrészt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni zsírtartalmukat. A jó hír, hogy lemondani biztosan nem kell róluk akkor sem, ha meg szeretnénk szabadulni pár kilótól. Az alábbi szempontokat azonban érdemes megfontolni, ha a fogyókúrát össze akarjuk egyeztetni a sajtfogyasztással.

Ezekre figyelj oda, ha imádod a sajtokat, de fogyni szeretnél

Miért jó, ha sajtot eszünk?

A sajtok kitűnő teljes értékű fehérjeforrások, emellett A-, B- és K-vitaminokat tartalmaznak, és fontos kalciumforrásaink. Mivel rengetegféle sajt elérhető ma már az üzletekben, ezért mindenki megtalálhatja azokat az ízeket, állagot, ami az ő ízlésének a leginkább megfelelő.

A tejtermékek, és köztük a sajtok a vegetáriánus étrend fontos fehérjeforrásai, illetve ha magunk is nyitottak vagyunk a húsmentes ételek, étkezések felé, akkor a sajtok lehetnek a változatos étrendünk alapjai. 

Mire kell figyelni a sajtfogyasztásnál?

A fehérjék mellett a sajtok másik jellemző tápanyaga a zsír.

A különféle sajtok különféle zsírtartalommal rendelkeznek - és a napi kalóriabevitel szempontjából ez a tulajdonságuk lesz a fő döntési pont.

Minél magasabb egy sajt zsírtartalma, annál magasabb lesz az energiatartalma is, ezért, ha szeretnék ebben mértéket tartani, akkor:

  • vagy a normál zsírtartalmú sajtokból fogyasszunk kisebb mennyiséget, 
  • vagy az alacsony/csökkentett zsírtartalmú sajtok legyenek az étrendünk fő szereplői. 

Mindkét megoldás járható út, nem is kell egyik mellett sem állandóra elköteleződnünk. Én az alábbi stratégiát szoktam javasolni a hozzám fordulóknak: a mindennapi szendvicsünkhöz, salátáinkhoz, ételeinkhez használjuk a zsírszegényebb sajtokat, különleges alkalmakkor (vendégség, különleges étel, vacsora a barátokkal stb.) pedig nem kell a zsírcsökkentési szemponthoz mereven ragaszkodni.

Ha azonban fontos számunkra a napi energiabevitel, akkor a csökkentett zsírtartalommal sok kalóriát megspórolhatunk. Például amíg 100 g normál zsírtartalmú trappista sajt ~380 kcal, és 28 g zsírt tartalmaz, addig ennek egyes light változatai mindössze 194 kcalt és 9,5 g zsírt tartalmaznak.

Ugyanakkor mindkét termék teljes értékű fehérjetartalma kb. ugyanannyi: 25-28 g/100 g. Ráadásul a csökkentett telítettzsírsav-bevitel nemcsak a fogyni vágyóknak fontos, hanem mindannyiunknak, akik figyelünk az egészségünk megőrzésére, hiszen ily módon csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Insalata caprese

Egyszerű olasz saláta. Titka a kifogástalan alapanyagokban rejlik, azaz, ha lehetőségünk van, készítsük bivalymozzarellából, nagyon finom paradicsomból, és szuper minőségű ...

Sült feta mézes eperrel

Tűzvészként tarolta le az internetet a TikTokról indult sült fetás tészta receptje, sokan megszállottjai lettek a krémes, paradicsomos, fűszeres ételnek. Nem csoda, hogy azóta is újabb ...

Egyes sajtok zsírtartalma

  • Magasabb zsírtartalmú sajtok (25 g /100 g fölött): camembert, cheddar, gouda, gorgonzola, grill sajt, halloumi, Maasdamer, trappista, tilsiti
  • Közepes zsírtartalmú sajtok (19-24/100 g): edami, feta, füstölt tömbsajt, gomolya, grill sajt light, kecskesajt, mozzarella
  • Alacsonyabb zsírtartalmú sajtok (19 g /100 g alatt): camembert light, edami light, gouda light, Maaasdamer light, mozzarella light, tilsiti light, trappista light, óvári

A fentiek mellett azonban azt is mindig el szoktam mondani a klienseimnek, hogy nem kell mindent feláldozni a zsírcsökkentés oltárán. A csökkentett zsírtartalmú/light sajtok közül keressük meg azokat, amelyek az ízlésünknek megfelelnek: ilyenek szerintem pl. a light félkemény sajtok (trappista, edami stb.), a light mozzarellák.

Nem kell teljesen lemondanunk az ételek élvezeti értékéről sem. Tapasztalatom, hogy a light sajtok nem olvadnak olyan jól/szépen, mint a normál sajtok (ez probléma lehet melegszendvicseknél, rakott ételeknél), de lehet a kétféle sajtot felesben keverni, és akkor máris beljebb vagyunk. Ha pedig más helyzetben normál zsírtartalmú sajtot fogyasztunk, akkor a mennyiségre ügyeljünk, ezzel kontrolláljuk a zsírbevitelünket.


Tudj meg még többet a helyes táplálkozásról:

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...