Érdekes helyről érkezhet a segítség a koronavírus elleni küzdelemben: a rozmaringban található karnozinsav nevű vegyület amerikai kutatók szerint képes lehet gátolni a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje és a szervezet a fertőzésben résztvevő receptorfehérje, az ACE2 közötti kölcsönhatásokat. A koronavírus jellemzően az ACE2-fehérjéken keresztül tud hozzákapcsolódni a sejtekhez, és megfertőzni azokat, ezért a karnozinsav feladata nagyon fontos lehet, ha valóban képes gátolni a tüskefehérje és a receptor közötti kölcsönhatást.
Ezenkívül a kutatócsoport további bizonyítékokat is talált arra, hogy a rozmaringban található karnozinsavnak további előnyös egészségügyi hatásai vannak, például képes gátolni az erős gyulladásos folyamatokat. Ez a gyulladásos útvonal történetesen meglehetősen aktív súlyos COVID-19-esetekben, valamint számos más betegségben, például az Alzheimer-kórban is.
A kutatók kijelentették: véleményük szerint a karnozinsavat, vagy annak valamilyen optimalizált változatát érdemes lehet megvizsgálni, mint potenciálisan olcsó, biztonságos és hatékony kezelést a COVID-19-re, és néhány más gyulladással összefüggő rendellenesség kezelésére is.
Korábbi kutatások egyébként már kimutatták, hogy a rozmaringnak van gyulladáscsökkentő hatása, egérkísérletekben például az Alzheimer-kórral kapcsolatban sikerült eredményeket felmutatni. A mostani kutatáshoz a szakértők részletesebben megnézték a karnozinsav gyulladáscsökkentő hatását az immunsejtekre, amelyek mind a COVID-19-hez, mind a demenciához kapcsolódhatnak.
A kutatócsoport elmélete szerint a karnozinsav jótékony hatású lehet a COVID-hoz kapcsolódó gyulladások, valamint a hosszú COVID-tünetek leküzdésében.
A szakértők azt is megállapították, hogy a karnozinsav valóban képes közvetlenül megakadályozni, hogy a SARS-CoV-2 megfertőzze a sejteket. A fertőzésgátló képességek egyenes arányban nőttek a karnozinsav magasabb dózisaival.
Még több fűszer: