Ezek a gyulladáskeltő élelmiszerek segítik elő a szívproblémák kialakulását

Egy új kutatás szerint az úgynevezett gyulladást elősegítő élelmiszerek hajlamosabbá tehetik az embereket a szívproblémák és a stroke kialakulására.

Valószínűleg nem mondunk újdonságot azzal, hogy a legegészségesebb étrend növényalapú, feldolgozatlan élelmiszereket tartalmaz, és kerüli a gyorskaját és a cukros ételeket. Egy friss kutatás most alátámasztotta ezt: a Journal of the American College of Cardiology (JACC) tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek az élelmiszerek növelik a gyulladást a szervezetben, és ezzel növelik az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a stroke.

A feldolgozott élelmiszer is hatalmas mumus

A Nurses’ Health Studies kutatás keretein belül a szakértők 210 ezer ember adatait analizálták, és 32 évig követték végig az egészségüket. A kutatásból kiderült, hogy annál a 20 százaléknál, akik a legtöbb gyulladást előidéző élelmiszert fogyasztották, 46 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívprobléma, és 28 százalékkal megnő a stroke esélye

De mi számít gyulladást elősegítő élelmiszernek?

Gyakorlatilag minden, ami feldolgozott és nagyon cukros: a cukros italok, a feldolgozott húsok, és az egyszerű szénhidrátok is, mint a fehér kenyér például. Az olajban sütött élelmiszerek szintén ide tartoznak, és minden, ami nagyon feldolgozott és tartósított.

Spagetti paradicsomos húsgombóccal

Számtalan Woody Allen film közül a Süti nem süti az egyik kedvencem, mert hihetetlenül vicces karakterekkel, számtalan remek sütivel és tésztával van ellátva. A pár minden este együtt ...

Persze a szakértők szerint sem reális, hogy az emberek teljesen kiirtsák az életükből ezeket az élelmiszereket, de érdemes csökkenteni a fogyasztásukat az egészség érdekében. A kutatók szerint a legideálisabb a mediterrán diéta követése, de alapvetően is törekedni kellene a zöldség- és gyümölcsalapú étkezésre, jó zsírokkal, sok fehérjével és összetett szénhidrátokkal. Sőt, a teljes értékű, alacsony zsírtartalmú, növényalapú ételek még egyenesen gyulladáscsökkentők is – de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az egyik csökkenti a másik hatását, hanem úgy, hogy az utóbbi élelmiszertípusok még csökkentik is a szívproblémák kialakulását.

Az egészségtelen étrend még mindig nagyon gyakori, Magyarország pedig Európa egyik leginkább túlsúlyos országa, ahol nagy problémát jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek. Ezek egyébként globálisan a vezető halálokok közé tartoznak, így érdemes az étrendet is úgy alakítani, hogy minimalizáljuk az esélyét annak, hogy a keringési rendszerünk lássa kárát.

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

S.-Nagy Niki

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...