Karácsonykor már újabb ízeltlábút ropogtathatunk

A világ őrületesen gyorsan változik, vele együtt pedig az is, hogy mi kerül a tányérunkra. Az alternatív – és nagyon fura – étkek sora egyre hosszabb és hosszabb, a jelenlegi állás szerint úgy tűnik, rovarokat fogunk enni a jövőben.

Decembertől az Európai Unió összes tagállamában forgalomba hozható lesz egy új, fogyasztásra alkalmas rovar. A keleti vándorsáska tenyésztésével egy holland cég foglalkozik, az ő terméküknek adott szabad utat az uniós hatóság. A rovar nassolnivalóként, esetleg élelmiszerek alapanyagaként érkezhet meg a boltokba.

Ízeltlábú finomság kerülhet az európai boltok polcaira

Új hagyomány?

Természetesen kellett egy megalapozott szakvélemény az elfogadáshoz. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság véleménye szerint a vándorsáska fagyasztott, szárított vagy por formájában fogyasztható.

Ugyan eddig nem volt hagyománya a rovarok élelmiszeripari alkalmazásának, ez a lépés egy új időszámítás kezdete lehet.

Van mire vigyázni

Épp az ismeretlen terep miatt nem tudni még túl sokat a rovarok fogyasztásáról. Az európai élelmiszerhatóságok szerint azonban a forgalmazó által javasolt formában és mennyiségben bevitt rovartermékek biztonságosak.

Egyedül azoknak kell jobban odafigyelniük a rovarevéssel, akik allergiásak rákfélékre, puhatestűekre és atkákra. Náluk felléphet allergiás reakció, de összességében nem károsak az egészségre.

Tücsökszó a boltban?

Persze nem kell arra számítanunk, hogy a következő hetekben bogarak és rovarok lepik majd el az áruházak polcait. Az engedély önmagában nem jelenti azt, hogy a termékek bekerülnek minden ország kínálatába.

Főleg úgy, hogy például Magyarországon (de más tagállamokban is) még nincsen túl erős támogatói bázis a rovarfogyasztás mögött. Mind a lakosság, mind a kormány egyelőre kényesen kezeli az ügyet, és inkább a hagyományos élelmiszerek fogyasztása mellett teszi le a voksát.

Forrásunk volt.


Furcsaságok a nagyvilágból:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...