8 rossz takarítási szokás, ami sajnos sokunkra jellemző

Mindannyian olyan módszereket keresünk, amelyekkel gyorsabbá és egyszerűbbé tehetjük a takarítást, pedig nincs szükségünk trükkökre, csak arra, hogy a rossz szokásainkat elhagyjuk, és kicsit tudatosabban álljunk neki a dolgoknak.

Válasszunk ki minden héten egy-két rossz takarítási szokást, amit fokozatosan megváltoztatunk. Hamarosan tisztább lesz az otthonunk, és több szabadidőnk lesz azokra az emberekre és dolgokra, amiket szeretünk.

Ne halmozzunk fel, szortírozzunk rendszeresen!

Papírhalmok

Még az online számlázás és a digitális banki szolgáltatások mellett is van egy rakat papír, amik végül az otthonunk különböző pontjain kötnek ki: a magazinok, újságok és szórólapok hajlamosak felhalmozódni. Jelöljünk ki egy helyet a bejárat közelében minden levél, folyóirat és papír számára, és legyen egy kijelölt hulladékgyűjtőnk. Legalább hetente egyszer válogassuk át és dobjuk ki, amire nincsen szükségünk. Legyen ez is egy új takarítási szokásunk!

Nedves textíliák

Ha szeretnénk kevesebb időt tölteni a fürdőszobában a penészgomba súrolásával, akkor ne hagyjuk a nedves zuhanyfüggönyöket összecsavarva, a nedves törölközőket pedig egy kupacban a padlón. Minden használat terítsük szét a zuhanyfüggönyt, a nedves törölközőket pedig akasszuk fel száradni.

Túl sok tisztítószer

Nem lesz valami tisztább attól, hogy ráöntünk egy liter vegyszert. A túl sok tisztító- vagy mosószer használata valójában több kárt okozhat, mint hasznot. Ha nem öblítjük le teljesen, a maradék felfoghatja a szennyeződéseket, károsíthatja a felületeket. Érdemes elolvasni az utasításokat, és mindig az ajánlott mennyiséget, vagy akár egy kicsit kevesebbet használni.

Koszos eszközökkel takarítunk

Ha a mosógépben felgyülemlett mosószer-maradványok és baktériumok miatt a ruháink büdösek lesznek. Ha a porszívónk porzsákja tele van porral, akkor nem fog elég hatékonyan működni, egy piszkos felmosó vagy szivacs pedig a baktériumok melegágya. Szánjunk időt a takarítóeszközeink alapos tisztítására minden használat után, időnként pedig cseréljük le őket.

Piszkos edények a mosogatóban

Semennyi időbe nem telik a koszos poharakat, tányérokat és evőeszközöket a mosogatógépbe tenni, vagy azonnal elmosni.

A piszkos edények mosogatóban hagyása tökéletes táptalaj a baktériumoknak, és főnyeremény az éhes ízeltlábúaknak.

Kinti cipő viselése a házban

Mindössze néhány másodpercet vesz igénybe a cipő levétele, és órákat takaríthatunk meg a porszívózásból, nem is beszélve a baktériumokról és kórokozókról, amik az ajtón kívül maradnak. Tegyünk a bejárati ajtó mellé egy cipőtálcát a nedves vagy sáros cipők számára, ahová mindenki leteheti a lábbelijét.

Bevetetlenül hagyjuk az ágyat

Még ha a hálószoba többi része rendezett és tiszta is, a bevetetlen ágy rendetlenné teszi az összképet.

A legtöbb tisztítószer nem működik azonnal, mert egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy hasson

Nem olvassuk el az utasításokat

A legtöbb tisztítószer nem működik azonnal, mert egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy az összetevők lebontsák a szennyeződéseket, mások pedig foltot hagynak, ha túl későn mossuk le őket. Szánjunk 30 másodpercet az utasítások elolvasására, hogy elkerüljük az extra kellemetlenségeket.

Forrásunk volt.


Még több takarítós cikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...