Ezért válaszd a római salátát a jégsaláta helyett

Míg néhány évvel ezelőtt itthon még a jégsaláta és a hagyományos fejessaláta volt a leggyakoribb salátaféle a standokon, mára előkelő helyre került a római saláta is, amely számos jellegzetessége miatt akár jobb is lehet, mint a megszokott testvérei.

Bár vannak, akik a jégsalátát és fejes salátát igen korlátozott körülmények között tudják csak elfogadni, netán kedvelni, mégis fontos alapanya ez a zöldségféle az étkezésünknek, már csak azért is, mert ilyenkor tavasszal szinte ki vagyunk éhezve a harsogó, friss zöld hajtásokra és zöldségfélékre, jólesik egy ilyen alappal indított, gazdag saláta ebédre, vacsorára, húsok vagy sült zöldségek, sajt, hal mellé. Na de mi a helyzet a római salátával?

A római saláta

A jégsalátát sokan a legunalmasabb zöldségnek tartják, és valóban igaz, hogy nem ez a legaromásabb a kínálatban, cserébe sokáig eltartható, és kiadós mennyiségű saláta készíthető belőle. Vannak, akiket épp a nagysága zavar, jobban szeretik a kisebb levelű növényeket. A hagyományos fejes salátából pedig készíthető sokféle ízletes, fűszeres saláta, remekül pakolható szendvicsekbe, de vastagsága és jellegzetes íze miatt a legjobb mégis ecetesen, klasszikus módon elkészítve, a tojásos galuska például elképzelhetetlen ilyenkor tavasszal nélküle.

Ám ha mégis zavar minket a fenti két salátafélének az íze vagy épp a nagysága, nagyszerű hírünk van: a római saláta alakja, nagysága és íze is alkalmassá teszi arra, hogy szinte minden fogásban használjuk, ahol két nagyobb testvérét fogyasztanánk.

A római saláta íze a jégsalátához képest kesernyésebb, de semmiképp sem keserű, csak épp annyira, hogy ne legyen teljesen ízetlen. Alakja ovális és lényegesen kisebb a másik két salátafélénél. Levelei lapát vagy tojásdad alakúak, kemények, bordázottak és kívül harsogóan zöldek, beljebb sárgás színűek. Általában belső, igen zsenge leveleiből szokás salátákat készíteni, de az egész növény alkalmas arra, hogy valamilyen jófajta olívaolaj, bor- vagy balzsamecet kerüljön rá.

Készülhet belőle hagyományos cézár saláta, remek húsok mellé akár magában is, tehetjük szendvicsbe, adhatjuk mártogatósok és krémek mellé. Nagy előnye, hogy mérete miatt sokszor még vágni sem kell, elég ha leveleire szedjük.

Sokak számára furcsa, de a római salátát is lehet hőkezelni, és épp azért, mert íze igen kellemes és jellegzetes, érdemes is kipróbálni: vannak, akik párolják, ekkor az íze a spárgára emlékeztet, de talán népszerűbb megoldás, ha a félbevágott, de torzsaként egybehagyott salátafejeket forró serpenyőben, egy kevés olívaolajon átpirítjuk. Keserűsége egyszerre erősödik fel és kap diós árnyalatot, remek kiegészítője egy könnyű, olaszos vacsorának, sült húsnak vagy épp halnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalom erre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...