Ezt a 6 dolgot kend a kenyérre, ha nincs otthon ricotta

A recept szerint ricottára lenne szükséged, de persze épp nincs otthon, és emiatt nem akarsz a boltba szaladgálni? Mutatunk 6 alapanyagot, amivel helyettesíteni tudod!

Persze mindig van a hűtődben ricotta, csak akkor nem, amikor igazán szükséged lenne rá. Semmi pánik, ha a sütés közben jössz rá, hogy a hűtőben nyoma sincs ricottának, mivel több, egészen pontosan hat olyan alapanyag létezik, amivel megpróbálhatod helyettesíteni.

6 alternatív alapanyag a ricotta helyettesítésére

Cottage cheese

Bár nálunk a túró dívik, Nyugat-Európa áltúrója, a cottage cheese rendkívül sokoldalúan használható, így például arra, hogy nedvességet (és fehérjét) adjunk egy recepthez, legyen az palacsinta vagy egy gyors kenyér. Ez ugye darabosabb, mint a ricotta sajt, ezzel együtt nagyjából ugyanúgy lehet alkalmazni főzés során.

Ricottás castagnole

A legtutibb fánkgolyók farsangra – olvasztott csokival leöntve, fahéjas cukorba forgatva, vagy csak sárgabaracklekvárral kínálva is nagyszerűek.

Krémsajt

A krémsajt állaga nem hasonlít igazán a ricottához, mégis felhasználhatod ezekhez az ételekhez.

A krémsajt is jól működik például a meleg tésztaételekben. Amellett, hogy sűrűbb, mint a ricotta, a krémsajt kissé fanyarabb ízű, ezért előfordulhat, hogy a többi fűszer mennyiségét módosítani kell a savanykás íz ellensúlyozásához (ha például a recept citromlevet vagy -héjat ír elő, egy kicsit visszavehetsz belőle). Az is opció, hogy a receptben megadottnál kevesebb krémsajtot használsz.

Görög joghurt

Egy másik savanykás helyettesítő a krémes görög joghurt, amit például pirítósra kenve vagy mártogatósokban is bevethetsz a ricotta helyett. Elsősorban az édes és savanyú dipekben működik, a sült ételekhez kevésbé ajánlott.

Tejföl

Bizony, vannak olyan helyzetek, amikor a tejföl mentheti meg a ricottás ételedet! Mivel szuper fanyar, a ricottához érdemes spórolni vele a mérésnél. A görög joghurthoz hasonlóan a tejfölt olyan receptekben a legjobb használni, mint a mártogatós – nem ajánlott például a lasagne rétegeibe kenni, hacsak a recept nem írja elő.

Crème frâiche

A crème frâiche a tejföl francia megfelelőjeként is értelmezhető, de mivel kevésbé savanyú és a magasabb zsírtartalomnak köszönhetően krémesebb, töményebb, helyettesítheti, a ricottát olyan ételekben, ahol a lényeg a zamatos, krémes állag. Próbáld ki egyenlő arányban összekeverni a crème frâiche-t és a cottage cheese-t a lasagne-hoz, mártogatósban, desszertben és krémekben.

Tofu

A tofu az egyik legjobb húshelyettesítő, de akár vegán ricottaként is megállja a helyét.

A tofu önmagában nem lenne jó alternatíva a ricotta sajt helyett, de ha összekevered olyan összetevőkkel, mint a tahini, a sörélesztő és az olívaolaj, akkor megkaphatod a vegán ricotta-helyettesítőt, amit akár lasagne-ban, mártogatóshoz és sok máshoz is fel tudsz használni.

Egyszerű spenótos-ricottás ravioli

A spenótos-ricottás töltelék sok olasz tésztában bizonyított már, ebben a ravioliban is nagyszerű. A könnyű, pillanatok alatt összedobható, friss paradicsomos szósz pedig teljesen ...

Ricottás gnocchi gombaszósszal

Tréfás, hogy a tészta néz úgy ki, mintha gomba lenne, közben a kalaposokat a szószban találjuk. Egy olasz főzős műsorban láttam ezt a receptet, utána fejből próbáltam meg leutánozni, ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas alapanyag:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...