A legtöbben talán azért próbáljuk meg a tejfölt joghurttal helyettesíteni, mert éppen elfogyott az egyik a hűtőben, esetleg kíváncsiak vagyunk arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékkel is ugyanúgy működik kedvenc receptünk. Ugyan minimális eltérés van a kettő között, mindenféle nehézségek nélkül felcserélhetjük a tejfölt joghurtra és fordítva.
A csere alapszabálya
A mennyiségekre vonatkozik az egyetlen szabály, amit figyelembe kell vennünk, ha tejfölt joghurtra, vagy joghurtot tejfölre cserélünk egy receptben. Mivel alapvető tulajdonságaikban nem túlzottan eltérőek, nem befolyásolja a váltás a kész étel állagát, minőségét.
Szerencsére nem kell sokat számolgatni, ha cserélni szeretnénk: egyszerűen használhatunk ugyanannyit.
Milyen joghurtot használjunk?
Tejfölből csupán két gyakori verzió létezik: a zsírosabb és a kevésbé zsíros. Joghurtból azonban sokkal nagyobb a választék, persze közel sem mindegy, hogy melyikért nyúlunk a boltban.
A tejföl helyét legjobban a zsíros, krémes görög joghurt tudja betölteni. Még ez is egy fokkal egészségesebb választás, mint a tejföl. De használhatunk natúr joghurtot is: ha nem zavar minket, hogy nagyobb a nedvességtartalma, bátran kísérletezzünk ezzel is.
A csökkentett zsírtartalmú vagy light joghurtokat kerüljük el, ha főzni vagy sütni szeretnénk. Ezek gyakran tartalmazhatnak extra sűrítőanyagokat, és ízben sem a legjobbak.
Milyen ételekkel működik?
A csere a hideg előételeknél a legegyszerűbb: ugyan a joghurt kicsit folyósabb tud lenni, mint a krémes tejföl, ezeknél az ételeknél ez nem olyan feltűnő, és egyáltalán nem zavaró.
Persze ha sűrű krémet vagy mártogatóst szeretnénk, megtehetjük, hogy bekeverés előtt lecsepegtetjük a joghurtot. Így kevesebb víz és savó lesz benne.
Sütemények tésztájában is problémamentes lehet a váltás. Ha tejfölt használunk, gazdagabb tésztát kapunk, míg ha joghurt kerül bele, savanykásabb eredményt érhetünk el. Azonban mivel a tejfölben is vannak savanyú tónusok, nem fogjuk észrevenni a változást.
Amennyiben szószokban, főtt ételekben akarunk joghurtot használni, oda kell figyelnünk a hőre. Mivel a joghurtban kevesebb a zsír, a meleg hatására könnyebben összeugrik, kicsapódik.
Ezért, ha tejföl helyett használjuk (például egy fokkal egészségesebb főzelékben vagy paprikásban), mindig a legvégén, lehetőleg a tűzről lehúzva adjuk a lábashoz.
Mire figyeljünk még?
Ahogy már korábban is olvashattuk, a joghurt ízben savanykásabb, mint a tejföl. Ezért, ha cserélünk, érdemes odafigyelni a többi hozzávalóra: ha van az ételben citromlé vagy ecet, esetleg más savas dolog, óvatosabban használjuk őket.
Minden esetben először kóstoljunk, majd döntsük el, hogy miből kell az ételbe: elég sós, nem túl savanyú? De ne aggódjunk, nincs ebben semmi atomfizika, a tejföl és joghurt cseréje nagyon egyszerű művelet. Próbálgassuk bátran!
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Tanulj meg még több konyhai praktikát: