A rétes annyi minden lehet: gyors, bolti tésztából sütött, utolsó pillanatos vendégváró, vagy kézzel (és szeretettel) nyújtott, töltött, hajtogatott elegáns és ünnepi desszert. Lehet sós, lehet édes, lehet klasszikus vagy újragondolt, békebeli vagy formabontó. Most ez utóbbiakra fogunk fókuszálni, ugyanis csupa olyan rétestöltelék érkezik majd a felsorolásban, amelyek nincsenek benne a rétesfősodorban, ami nagy kár, mert több figyelmet érdemelnének. Ismerkedjünk meg velük!
Brokkoli
Sült és főtt (esetleg párolt) brokkoliból is készíthetünk tölteléket a rétesünkbe: ehhez a puha rózsákat fel kell darabolnunk vagy felaprítanunk – attól függően, hogy milyen állagúra szeretnénk. Nem érdemes azonban túlpürésíteni, mert akkor kifolyik a tésztából.
Ízesítsük egyszerűen: sóval, borssal, chilipehellyel, esetleg keverjünk hozzá kockázott fetasajtot.
Krumpli
Egyszerűségében a krumplit néha elfelejtjük sokszínűen használni: mindig vagy köret, főzelék vagy leves lesz belőle. Pedig például rétesbe is pakolhatjuk, mégpedig a következő módon: főzzük meg felkockázva, majd kevés olajon pirítsuk le és forgassuk össze curryporral.
Tehetünk hozzá főtt borsót vagy répát is, de önmagában is képes elvinni a hátán a műsort. Kínáljuk joghurtos, fokhagymás, mentás öntettel, frissen, ropogósan, azon melegében.
Sütőtök
Majd, ha megint szezonja lesz (most, így tavasszal kevésbé aktuális), mindenképpen süssünk egy-két tepsi sütőtökös rétest. Az édes-sós vonalon mozog, így nem kell feltétlenül elköteleződnünk egyik ízesítés mellett sem – lehet belőle desszert, de ebéd is. Fűszerezzük fahéjjal, chilivel, mézzel, de kurkumásan-gyömbéresen is érdemes megkóstolni.
Körte
Ha már az almásat annyira szeretjük, igazán adhatnánk egy esélyt, a „rokonának” (vagy közeli barátjának), a körtésnek. Azonban ezt inkább ne reszeljük, mert akkor nagyon pépes töltelék lesz belőle – inkább vágjuk a gyümölcsöt közepes kockákra. Ízesítsük vaníliával, kevés fahéjjal, mandulával.
Tejberizs
Az utolsó és legszokatlanabb töltelék a krémes tejberizs formájában érkezik. Ne riadjunk vissza tőle, isteni élményben lesz részünk, ha adunk neki egy esélyt.
Csak arra figyeljünk, hogy jó sűrűre főzzük vagy tegyünk bele egy kevés vajat, ami a kihűlés után megdermed majd benne. Önmagában is nagyon finom, de ha gyümölcsökkel (erdei gyümölcsök, őszibarack) párosítjuk, na az mér tényleg minden rétesálom netovábbja lesz.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas konyhai ötletet találhatsz itt: