5 szokatlan rétestöltelék, amit feltétlen próbálj ki

Ha már nagyon unjuk a megszokott, bejáratott rétestöltelékeket, és letérnénk az almás, meggyes, mákos és káposztás útról, adjunk egy esélyt az alábbi ízesítéseknek!

A rétes annyi minden lehet: gyors, bolti tésztából sütött, utolsó pillanatos vendégváró, vagy kézzel (és szeretettel) nyújtott, töltött, hajtogatott elegáns és ünnepi desszert. Lehet sós, lehet édes, lehet klasszikus vagy újragondolt, békebeli vagy formabontó. Most ez utóbbiakra fogunk fókuszálni, ugyanis csupa olyan rétestöltelék érkezik majd a felsorolásban, amelyek nincsenek benne a rétesfősodorban, ami nagy kár, mert több figyelmet érdemelnének. Ismerkedjünk meg velük!

5 szokatlan rétestöltelék, amit feltétlen próbálj ki

Brokkoli

Sült és főtt (esetleg párolt) brokkoliból is készíthetünk tölteléket a rétesünkbe: ehhez a puha rózsákat fel kell darabolnunk vagy felaprítanunk – attól függően, hogy milyen állagúra szeretnénk. Nem érdemes azonban túlpürésíteni, mert akkor kifolyik a tésztából.

Ízesítsük egyszerűen: sóval, borssal, chilipehellyel, esetleg keverjünk hozzá kockázott fetasajtot.

Krumpli

Egyszerűségében a krumplit néha elfelejtjük sokszínűen használni: mindig vagy köret, főzelék vagy leves lesz belőle. Pedig például rétesbe is pakolhatjuk, mégpedig a következő módon: főzzük meg felkockázva, majd kevés olajon pirítsuk le és forgassuk össze curryporral.

Tehetünk hozzá főtt borsót vagy répát is, de önmagában is képes elvinni a hátán a műsort. Kínáljuk joghurtos, fokhagymás, mentás öntettel, frissen, ropogósan, azon melegében.

Sütőtök

Majd, ha megint szezonja lesz (most, így tavasszal kevésbé aktuális), mindenképpen süssünk egy-két tepsi sütőtökös rétest. Az édes-sós vonalon mozog, így nem kell feltétlenül elköteleződnünk egyik ízesítés mellett sem – lehet belőle desszert, de ebéd is. Fűszerezzük fahéjjal, chilivel, mézzel, de kurkumásan-gyömbéresen is érdemes megkóstolni.

Körte

Ha már az almásat annyira szeretjük, igazán adhatnánk egy esélyt, a „rokonának” (vagy közeli barátjának), a körtésnek. Azonban ezt inkább ne reszeljük, mert akkor nagyon pépes töltelék lesz belőle – inkább vágjuk a gyümölcsöt közepes kockákra. Ízesítsük vaníliával, kevés fahéjjal, mandulával.

Tejberizs

Az utolsó és legszokatlanabb töltelék a krémes tejberizs formájában érkezik. Ne riadjunk vissza tőle, isteni élményben lesz részünk, ha adunk neki egy esélyt.

Csak arra figyeljünk, hogy jó sűrűre főzzük vagy tegyünk bele egy kevés vajat, ami a kihűlés után megdermed majd benne. Önmagában is nagyon finom, de ha gyümölcsökkel (erdei gyümölcsök, őszibarack) párosítjuk, na az mér tényleg minden rétesálom netovábbja lesz.

Sütőtökös rétes

Anyukám (szerintem zseniális) találmánya. Egy újabb variáció sütőtökre, ezúttal desszert készült belőle. Kellemesen narancsos, fűszeres, nem túl édes süti.

Krumplis rétes

Amikor először került az asztalra ez a finomság a hagyományos meggyes, túrós, tökös-mákos mellett, mindenki elcsodálkozott, mi ez a krémes finomság. Kóstolás után pudingos réteshez ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai ötletet találhatsz itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...