Apró trükkök, amelyektől ellenállhatatlan lesz a rétes

Nincs is jobb egy nagy tepsi frissen kisült rétesnél: legyen édes vagy sós, meggyes, mákos vagy káposztás, ez a ropogós tésztával és ízes töltelékekkel hivalkodó sütemény nem okoz csalódást. Főleg akkor nem, ha feldobjuk az alábbi trükkökkel.

Még a legegyszerűbb, leggyorsabb, percek alatt összedobott rétes is képes mély érzelmeket kiváltani az azt megkóstolókból, képzeljük el hát, mennyivel nagyobb élményt okozhatunk ezzel a szerény süteménnyel, ha egy kicsit elkezdjük feszegetni egyszerűségének határait. Tegyük ezt mindenféle apró hozzáadásokkal és kiegészítésekkel, amelyek egyike sem hivatott megváltoztatni a mindannyiunk által imádott rétest, ezek mind csak tovább kívánják fokozni a porcukorral hintett, roppanós, visszautasíthatatlan élményt.

Apró trükkök, amelyektől ellenállhatatlan lesz a rétes

Olaj helyett vajjal

Egy egyszerű, mégis nagyszerű lépést tehetünk meg azáltal, ha lecseréljük a réteslapok közé kent olajat olvasztott vajra. Nem kell majd belőle rengeteg, így abszolút megengedhetjük magunknak ezt a „luxust”, a süteményünk viszont mindenféleképpen meg fogja hálálni, ha így teszünk, mégpedig fantasztikus ízekkel.

Házi káposztás rétes

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...

Céklás-túrós rétes

Valami pink édességet szerettem volna kitalálni, de nem gondoltam, hogy ilyen egészséges is lesz! A fóliában sült cékla igen édeskés, ezért is jó párosítás édes, túrós réteshez.

A rétegek közé rejtve #1

A tésztalapok közé kent zsiradék azért felel, hogy a rétes kívülről ropogós és lemezes legyen.

Ezt tovább fokozhatjuk azáltal, ha némi cukrot (esetleg olyan fűszerekkel kiegészítve, amelyek illenek a töltelékhez, mondjuk fahéjjal) szórunk vagy mézet csorgatunk a tésztára. Nem kell sok, tényleg csak rétegenként 1-1 teáskanálnyi.

A rétegek közé rejtve #2

Persze elkezdhetünk kacsintgatni a baklava felé is azáltal, hogy aprított magvakkal szórjuk meg a rétesünk tésztáját. A rétegek közé szorult dió, mandula vagy pisztácia mind ízben, mind állagban izgalmas meglepetést okoz majd a kóstolónak. A magvak a sós rétesekben is helyet kaphatnak, nyilván ilyenkor a mézet/cukrot érdemes elhagyni.

Az édes töltelékekről

Ha a tésztát már kellőképpen feldobtuk mindenféle kiegészítőkkel, akkor fordítsuk a figyelmünket a töltelék felé. Az édes töltelékek önmagukban is elég ízgazdagok, azonban ezt pofonegyszerűen tovább fokozhatjuk a következő lépésekkel:

  • a túrót ízesítsük friss citrushéjjal, esetleg helyezzünk el a közepén egy csík sűrű lekvárt (pl. a szilva vagy barack, esetleg meggy kiváló választás)
  • a máknak is mindenképpen adjunk citromhéjat, illetve egészítsük ki némi baracklekvárral (vagy magába a töltelékbe keverve vagy a legbelső tésztaréteget vékonyan megkenve)
  • a meggyet kevés alkohollal dobhatjuk fel (rum, brandy, konyak), esetleg darabolt étcsokoládéval
  • az almába pedig szórjunk darabolt tejkaramellát, csodákra képes vele

Szilvásgombóc ízű házi rétes

A szilvásgombóc ízű házi rétes keletkezését szerintem nem kell megmagyaráznom, hacsak annyit mondok, hogy a blogom neve nem más, mint a Szilvásgombóc. A házi rétes pedig szintén a nagy ...

A sós töltelékekről

Persze a sós töltelékeket sem hagyhatjuk ki a buliból:

  • a káposztás rétes garantáltan meghálálja a kacsazsír használatát (mind a töltelékben, mind a tésztarétegek között), ha pedig nagyon ünnepélyes hangulatban vagyunk, szórjunk bele darabolt aszalt szilvát
  • a sós túrós rétesek kapjanak bőven friss zöldfűszereket (akár keverve is), valamint kerülhet beléjük némi juhtúró is

Tökös-túrós rétes

„Hát persze, az a legjobb, a tökös-túrós” - búgja szenvedélyesen Pécsi Ildikó a Veri az ördög a feleségét című vígjátékban. A film egy túlfűtött augusztus huszadikán ...

Gombás rétes

Szeretném, ha a sós rétesek is divatba jönnének, így született meg a gombás rétes ötlete, amelyet felturbózhatunk egy kis spenóttal is. Gyorsan megvan, így a kiéhezett gyerekek ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp a süteménysütéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...