Apró trükkök, amelyektől ellenállhatatlan lesz a rétes

Nincs is jobb egy nagy tepsi frissen kisült rétesnél: legyen édes vagy sós, meggyes, mákos vagy káposztás, ez a ropogós tésztával és ízes töltelékekkel hivalkodó sütemény nem okoz csalódást. Főleg akkor nem, ha feldobjuk az alábbi trükkökkel.

Még a legegyszerűbb, leggyorsabb, percek alatt összedobott rétes is képes mély érzelmeket kiváltani az azt megkóstolókból, képzeljük el hát, mennyivel nagyobb élményt okozhatunk ezzel a szerény süteménnyel, ha egy kicsit elkezdjük feszegetni egyszerűségének határait. Tegyük ezt mindenféle apró hozzáadásokkal és kiegészítésekkel, amelyek egyike sem hivatott megváltoztatni a mindannyiunk által imádott rétest, ezek mind csak tovább kívánják fokozni a porcukorral hintett, roppanós, visszautasíthatatlan élményt.

Apró trükkök, amelyektől ellenállhatatlan lesz a rétes

Olaj helyett vajjal

Egy egyszerű, mégis nagyszerű lépést tehetünk meg azáltal, ha lecseréljük a réteslapok közé kent olajat olvasztott vajra. Nem kell majd belőle rengeteg, így abszolút megengedhetjük magunknak ezt a „luxust”, a süteményünk viszont mindenféleképpen meg fogja hálálni, ha így teszünk, mégpedig fantasztikus ízekkel.

A rétegek közé rejtve #1

A tésztalapok közé kent zsiradék azért felel, hogy a rétes kívülről ropogós és lemezes legyen.

Ezt tovább fokozhatjuk azáltal, ha némi cukrot (esetleg olyan fűszerekkel kiegészítve, amelyek illenek a töltelékhez, mondjuk fahéjjal) szórunk vagy mézet csorgatunk a tésztára. Nem kell sok, tényleg csak rétegenként 1-1 teáskanálnyi.

A rétegek közé rejtve #2

Persze elkezdhetünk kacsintgatni a baklava felé is azáltal, hogy aprított magvakkal szórjuk meg a rétesünk tésztáját. A rétegek közé szorult dió, mandula vagy pisztácia mind ízben, mind állagban izgalmas meglepetést okoz majd a kóstolónak. A magvak a sós rétesekben is helyet kaphatnak, nyilván ilyenkor a mézet/cukrot érdemes elhagyni.

Az édes töltelékekről

Ha a tésztát már kellőképpen feldobtuk mindenféle kiegészítőkkel, akkor fordítsuk a figyelmünket a töltelék felé. Az édes töltelékek önmagukban is elég ízgazdagok, azonban ezt pofonegyszerűen tovább fokozhatjuk a következő lépésekkel:

  • a túrót ízesítsük friss citrushéjjal, esetleg helyezzünk el a közepén egy csík sűrű lekvárt (pl. a szilva vagy barack, esetleg meggy kiváló választás)
  • a máknak is mindenképpen adjunk citromhéjat, illetve egészítsük ki némi baracklekvárral (vagy magába a töltelékbe keverve vagy a legbelső tésztaréteget vékonyan megkenve)
  • a meggyet kevés alkohollal dobhatjuk fel (rum, brandy, konyak), esetleg darabolt étcsokoládéval
  • az almába pedig szórjunk darabolt tejkaramellát, csodákra képes vele

A sós töltelékekről

Persze a sós töltelékeket sem hagyhatjuk ki a buliból:

  • a káposztás rétes garantáltan meghálálja a kacsazsír használatát (mind a töltelékben, mind a tésztarétegek között), ha pedig nagyon ünnepélyes hangulatban vagyunk, szórjunk bele darabolt aszalt szilvát
  • a sós túrós rétesek kapjanak bőven friss zöldfűszereket (akár keverve is), valamint kerülhet beléjük némi juhtúró is

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp a süteménysütéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek