Répalekvár, avagy hogy lesz kandírozott narancshéj a zöldségből

A nyár legnagyobb ajándékai a friss gyümölcsök és zöldségek. Annak érdekében, hogy ebből a kincsből minél többet megmentsünk a télre, világszerte a befőzés különböző fajtáit alkalmazzuk. Persze mindenhol más számít normálisnak: a kényszer vagy a kényelem egészen érdekes lekvárokat hívott életre. Cikksorozatunkban ezekből mutatunk be néhányat, sőt, el is készítjük őket. Induljon a Lekvárosnézés!

Rejtély számomra, miért nem népszerűbb a répalekvár. Az alapját adó zöldség olcsó, és egész évben elérhető, filléres, mégis különleges lekvárt főzhetünk belőle. Talán csak annyi kell a dolog beindításához, hogy néhány kultúrával odébb merítsünk ötleteket, ahol a répalekvár minden nap az asztalra kerül.

Répalekvár, avagy hogy lesz kandírozott narancshéj a zöldségből

A lekvár világ körüli útja

A Közel-Keleten már a 12. századtól kezdve készítik ezt a narancssárga lekvárt, azóta a helyi gasztronómia szerves része lett. Európába valószínűleg a gyarmatosítók által jutott el a híre, és néhány változtatással bemutatkozott a brit szakácskönyvekben is.

Nyilván az európai elképzelés a lekvárokról teljesen más a világ többi részéhez képest. Általában szigorúan gyümölcsből és cukorból főzünk, erőteljes fűszerek és aromák nélkül. Állagban is sokkal jobban szeretjük az egységes, zselés lekvárokat.

Talán ezért is lehet, hogy a nyugati világban nem ragadt meg annyira a répalekvár, maradtunk jól megszokott gyümölcseink mellett. Egyedül a második világháború alatt bukkant fel újra ez a készítmény, a háziasszonyok a szűkös időkben kénytelenek voltak mindent, így a répát is hasznosítani.

A répalekvár csodája

Bármit is gondolunk a répáról, felejtsük el gyorsan. Ebben a lekvárban ugyanis szinte arannyá változik, ízben és állagban vészesen közel kerül a kandírozott narancshéjhoz.

És ez nem véletlen, hiszen a répát fűszeres cukorszirupban kell megfőznünk, majd citrusok levével ízesítenünk, innen nyeri „narancsos” tulajdonságait.

Ugyan darabos a lekvár, ez egyáltalán nem zavaró, mivel a vékony répaszálak teljesen puhára főnek. Sőt, a szokatlan textúra előnyére is válik a készítménynek, sokkal izgalmasabb lesz tőle.

Ízben nem túl édes, viszont annál erőteljesebben fűszeres: kardamom, citrom- és limelé, valamint egy kevés rózsavíz van benne. A citrusok savassága épp annyit vesz el a cukor édességéből, hogy a kész lekvár tökéletes összhangban legyen.

Az elkészítése pedig nagyjából fél óra. Pucoljunk meg tetszőleges mennyiségű répát (én körülbelül 300 grammot használtam, ebből lett egy közepes üveg), majd reszeljük le a reszelő nagy lyukain.

Először egy kevés vízzel és a kardamommal fel kell forralni, ekkor jöhet hozzá a cukor, és ha felolvadt, a citrom és lime leve. Ez után közepes lángon el kell főzni a levének nagy részét, hogy szirupos legyen.

Répalekvár fetasajttal és friss pitával

A forralás mennyiségtől függően körülbelül 25-30 percig fog tartani. A végén öntsünk hozzá egy kevés rózsavizet. Tényleg legyünk nagyon óvatosak ezzel a hozzávalóval, mert erőteljes íze van.

Öntsük sterilizált üvegbe a lekvárt, és kezdjük is el tervezni, hogy milyen fantasztikus dolgokhoz fogjuk fogyasztani.

Hogy édes ízéből visszavegyünk valamennyit, érdemes sós sajtok, például feta mellé kínálni, valamilyen kenyérrel. Én is így tettem: a fetát és répalekvárt friss pitába töltöttem. Különleges és frissítő reggeli vagy uzsonna válhat belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Itt a befőzés szezonja, készülj fel velünk:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Pizzás gofri sajttal

Mit kapunk, ha egy gazdag pizzatésztát megtöltünk paradicsommal és sajttal, majd a forró gofrisütőbe dugjuk? Nos, természetesen pizzás gofrit, ami kívülről ropog, belül pedig sajttal ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...