Abszolút nem közhely, hogy a reggeli megalapozza az egész napunkat – minden, amit felkelés után, de még a feladataink elvégzése előtt (t)eszünk, hatással lesz a kedvünkre, a hangulatunkra, a szervezetünk működésére, az energiaszintünkre. És mivel a nap első étkezése ennyire fontos, sokan olyan reggeli ételeket választunk, amelyek megbízhatóak, bármikor bevethetőek, ésatöbbi. Ezzel természetesen semmi baj nincsen, azonban akadnak az ember életében olyan pillanatok, amikor ráeszmél, hogy az elmúlt másfél év minden napját ugyanazzal a reggelivel kezdte…és ilyenkor jogosan felmerülhet az illetőben a kérdés: „vajon van ezen túl is élet?”.
Rövidre fogva tehát: ha neadjisten ráuntunk a reggeli ételeinkre, fogadjuk meg a cikk most következő tanácsait, amelyekkel izgalmas, mégis megbízható és lendületet adó étkezéseket hozhatunk létre. Jut is, marad is.
Zabkása helyett
A gabonából főzött krémes reggeli biztos sokunknál megfordul az asztalon – laktató, rengeteg energiát ad, és nagyon sokszínűen alakítható. Ugyan általában gyümölcsökkel vagy lekvárral fogyasztjuk, érdemes neki adni egy esélyt sósan is.
A sós zabkását készítsük vízzel vagy alaplével, majd tálaljuk tükörtojással, friss vagy savanyított zöldségekkel, sonkával, sajttal.
Granola helyett
Ha rajongunk a magvakból és aszalványokból összekavart házi müzliért, de az utóbbi időben kissé ráuntunk, ne csüggedjünk, itt jön a megoldás. Mégpedig a granolapor képében! Ehhez csupán egy nagy tepsin meg kell pirítanunk a zabpelyhet és a magvakat, majd, miután kihűlt, egy aprítógépben le kell darálnunk az aszalványokkal együtt.
Egy szemcsés, nedveshomok-állagú port fogunk kapni, ami ugyanúgy tartalmazza a granola minden szeretett elemét, azonban felhasználható zabkásaként, banánpalacsintaként is.
Joghurt helyett
Amennyiben a reggelink általában valamilyen joghurtalapú fogás, mindenképpen kóstoljuk meg a törökök cilbir névre hallgató ételét. Ez fokhagymás joghurtból, paprikás olajból és egy istenien lágy, buggyantott tojásból áll össze. Bonyolultnak tűnhet, pedig egyáltalán nem az. Ropogós kenyérrel tunkolva a legfinomabb.
Rántotta helyett
Talán a tojásos ételeknek jut a legtöbb rivaldafény a reggelizés porondján, nem csoda hát, ha egyik nap arra ébredünk, hogy beleuntunk mondjuk, a rántottába. Ha egy hasonlóan tojásos, hasonlóan laktató, de ezerszer sokszínűbb receptre van szükségünk, essen a választásunk a tojáskrémre/tojássalátára.
Ezt ugyanis tehetjük szendvicsbe, tortillába, fogyaszthatjuk zöldségekkel, pirítóssal mártogatva, és magát az alapot is úgy alakíthatjuk, ahogy kedvünk tartja.
Smoothie helyett
Manapság divatos különböző színes turmixokat inni reggelire, és míg a friss zöldség- és gyümölcslevek valóban kiváló választásnak bizonyulnak, ha útközben, gyorsan kell valamit elfogyasztanunk, más módot is választhatunk a zsenge alapanyagok „bevitelére”.
Készítsünk gyümölcssalsát, ami tulajdonképpen egy apró darabkákra vágott gyümölcssaláta. Szezonálisan alakíthatjuk ahhoz, ami éppen kapható, sőt, kiváló maradékmentő is lehet. Magában, esetleg vajas pirítóssal vagy tortillával fogyaszthatjuk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a szokatlan, de isteni ötleteket is próbáld kis: