Ezért érdemes néha recept nélkül főzni

A folyamatos konyhai munkába való belefásulás egy létező és komoly probléma, amelyet több különböző módszerrel is orvosolhatunk. Ezek közül az egyik a recept nélkül főzés, ami, bár kissé ijesztőnek tűnhet, teljesen új lendületet adhat az alkotásban.

Mindegy, hogy otthonosan mozgunk a konyhában, évek óta rendszeresen főzünk, vagy csupán most kezdtük el vezetni az első saját háztartásunkat, és még csak a szárnyainkat bontogatjuk, egy dolog közös bennünk: nagyon sokszor hagyatkozunk receptekre. És a legtöbb esetben jól is tesszük ezt: mert nem lehet mindent fejből tudni, kell a segítség, kell a támogatás, mind a mennyiségek, mind az instrukciók terén. Azonban néhanapján jóleshet kilépni a korlátok közül, szabadjára engedni a kreativitásunkat, jóleshet olykor-olykor a recept nélkül főzés. Persze nem mindegy, hogyan csináljuk: hiszen mégsem engedhetünk el mindent, hasraütés-szerűen a fazékba dobálva, ami a kezünk ügyébe esik – ennek garantált kudarc lenne a vége, és talán egy időre el is menne a kedvünk a konyhába lépéstől. Vegyük hát sorra a recept nélkül főzés alapjait, a szabálytalanság szabályait, és nyissunk új kapukat az alkotásban!

Ezért érdemes néha recept nélkül főzni

Miért tesz jót a recept nélkül főzés?

  • Szezonálissá tesz: ha van egy receptünk, de szeretnénk az éppen aktuálisan szezonban lévő alapanyagokkal elkészíteni, bátran átalakíthatunk fejben egy már ismert receptet, ezáltal egy új fogást létrehozva. Így nem kell majd olyan zöldségeket-gyümölcsöket vennünk, amelyek szezonon kívül drágák és szomorkásak.
  • Kreatívabbá tesz: ha egy kicsit elengedjük a gyeplőt, az agyunk fogékonyabb lesz az új megoldásokra. Egy új fűszer, új alapanyag vagy új ízkombináció sokat hozzátehet a későbbi munkánkhoz, akár be is épülhet a konyhai tudástárunkba.
  • Takarékosabbá tesz: érdemes a recept nélküli főzés előtt megnézni, mi minden van otthon. Ha találunk egy szimpatikus vagy elhanyagolt alapanyagot, bátran használjuk fel egy kreatív, saját magunk alkotta fogásban. Így nem kell majd annyit vásárolnunk, és a maradékainkat is megmentjük.
  • Gyakorlottabbá tesz: ha egy recept segítsége nélkül, a saját erőnkből sikeresen meg tudunk főzni egy ételt, sokkal magabiztosabbak leszünk utána a konyhában. Mivel jobban kell hagyatkoznunk a megérzéseinkre, rá leszünk kényszerítve, hogy odafigyeljünk, tanuljunk, és adott esetben javítsunk a technikánkon.

Hogyan főzzünk recept nélkül?

A recept nélküli főzéshez már korábban összegyűjtöttünk néhány gyakorlati támpontot, ezeket az alábbi cikkben tudjátok elolvasni. Érdemes megfogadni a tanácsokat, könnyebb lesz velük a „szabadrepülés”.

Mit engedhetünk el?

  • az alapanyagokat: bátran cseréljünk gabonát másik gabonára, zöldséget másik zöldségre (persze kategórián belül: leveles zöld, gyökérzöldség, stb.), sajtot másik sajtra
  • a fűszerezést: próbálkozzunk friss és szárított fűszerekkel és egyéb ízesítőkkel is (ecet, citrusok leve és héja, olajok)
  • a köretek párosítását: tálaljuk azzal a főételünket, amivel csak szeretnénk (persze érdemes figyelembe venni a praktikus szempontokat – pl. szívja fel a szaftot)

Mit NEM engedhetünk el?

  • a húsok sütési idejét: persze a nagy kreatívkodásban se engedjük, hogy nyers maradjon vagy kiszáradjon a hús – hagyatkozzunk a korábban elkészített, hasonló fogásokra, illetve a tapasztalatainkra
  • az alapvető konyhai „kémia” szabályait: továbbra is figyeljünk arra, hogy az egyes hozzávalók hogyan reagálnak egymásra (mit tesz például a sav), az egyes technikák (sütőben sütés, párolás, gőzölés) hogyan hatnak az alapanyagokra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp a kreatív főzéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...