Engedd el a receptből főzést ezzel az 5 egyszerű támponttal

Őszintén megvallom, nem vagyok az a receptkövető valaki, és gondolom ezzel sokan mások is így vannak. Míg vannak alapszabályok, amiket kötelező betartani, egész egyszerű elengedni a leírásokat. Nézzük, hogyan!

Recept nélkül főzni elsőre nagyon ijesztő dolognak tűnhet. Azonban, ahogy az ember egyre többet alkot a konyhában, nemcsak az egyes ételek elkészítését fogja megjegyezni, de az igénye is megnő a szabadesésre, az improvizálásra. Ugyanis sokkal kevesebb kötöttség vesz körül minket, ha recept nélkül főzünk. Vágjunk bele ebbe az izgalmas projektbe, jöjjenek a támpontok!

Engedd el a receptből főzést ezzel az 5 egyszerű támponttal

Használjunk bejáratott recepteket alapként

Biztos van néhány étel, amit álmunkból felriasztva is el tudunk készíteni, ez pedig nagyon hasznos tudást jelent a konyhában, amit fel tudunk használni.

Csak néhány recept kell a recept nélküli főzéshez: egy kisebb paradoxon, nem?

Ha ugyanis be tudunk azonosítani folyamatokat, amelyek mindig egymást követik, ugyanezen tervrajz szerint meg tudunk főzni bármilyen más ételt. Érdemes minden kategóriából alaposan megtanulni valamit: levest, főzeléket, sült húst.

Figyeljünk oda a változásokra

Persze ez csak egy alap: hiszen minden húst máshogy kell sütni, minden zöldség máshogy puhul, satöbbi. Nem készíthetünk el ugyanúgy egy szelet marhát, mint egy szelet csirkét, nyilván.

Ezért jegyezzük meg, hogy a különböző alapanyagok hogyan viselkednek egyes környezetekben. Milyen gyorsan sül/fő a csirkemell serpenyőben, sütőben vagy egy szaftos egytálételben. Ezt a tudást felhasználva sokkal könnyebben tudunk majd improvizálni.

Ismerjük meg az „ízbarátokat”

A technika után fordítsunk egy kevés figyelmet az ízekre is: vannak olyan bombabiztos kombinációk a fűszerezés terén, amiket szinte bármilyen ételben fel tudunk használni.

Ezért ha van egy alapanyagunk, rögtön tudni fogjuk, hogy milyen íz illik mellé a legjobban.

Ismerjük meg az alapanyagokat

Olyan értelemben kell megismernünk a hozzávalókat, hogy melyik hogyan viselkedik különböző közegekben, illetve hogyan helyettesíthető. Tehát a főzés közben beálló változásokra kell figyelnünk: milyen lesz a főtt étel állaga, meddig kell főznünk, és pontosan melyik elkészítési mód áll neki a legjobban.

A helyettesítés szintén nagyon fontos: ha a fejünkben megvan egy recept, de tudjuk, hogy nincs otthon valamelyik hozzávalóból, akkor a kamrában, hűtőben kutakodva kereshetünk valamilyen alternatívát, amivel ugyanolyan finom lesz az elkészült étel.

Sertéspörkölt

Pörköltöt mindenből készítünk, de a legkedveltebbek között simán helyet foglal a sertéspörkölt. A következő receptből megtudhatod, hogy mennyire pofonegyszerű is elkészíteni ezt a ...

Tejfölös gombapörkölt

Az egyik kedvenc húsmentes pörkölt, amit tényleg nagyon szeretek, az a gombapörkölt! Ezzel a recepttel pedig roppant gyorsan el tudjuk készíteni, próbáljátok ki.

Tanuljunk meg elengedni dolgokat

És a legfontosabb: tudjuk, mikor kell valamit elengedni. Mert biztos, hogy lesznek zsákutcák, amikor először főzünk majd recept nélkül, lesznek ételek, amelyek nem úgy sikerülnek majd, ahogy azt szeretnénk.

Persze egy hiba nem mindig jelenti a világ végét, nem kell azonnal kidobni az ételt, ha félrement valami. Nézzük meg, hogy mit lehet kihozni még így is az adott fogásból, hogyan tudjuk legalább egy részét megmenti. Sőt, lehet, hogy így születik majd meg egy új kedvencünk!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tanácsok minden házi szakácsnak:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...