Engedd el a receptből főzést ezzel az 5 egyszerű támponttal

Őszintén megvallom, nem vagyok az a receptkövető valaki, és gondolom ezzel sokan mások is így vannak. Míg vannak alapszabályok, amiket kötelező betartani, egész egyszerű elengedni a leírásokat. Nézzük, hogyan!

Recept nélkül főzni elsőre nagyon ijesztő dolognak tűnhet. Azonban, ahogy az ember egyre többet alkot a konyhában, nemcsak az egyes ételek elkészítését fogja megjegyezni, de az igénye is megnő a szabadesésre, az improvizálásra. Ugyanis sokkal kevesebb kötöttség vesz körül minket, ha recept nélkül főzünk. Vágjunk bele ebbe az izgalmas projektbe, jöjjenek a támpontok!

Engedd el a receptből főzést ezzel az 5 egyszerű támponttal

Használjunk bejáratott recepteket alapként

Biztos van néhány étel, amit álmunkból felriasztva is el tudunk készíteni, ez pedig nagyon hasznos tudást jelent a konyhában, amit fel tudunk használni.

Csak néhány recept kell a recept nélküli főzéshez: egy kisebb paradoxon, nem?

Ha ugyanis be tudunk azonosítani folyamatokat, amelyek mindig egymást követik, ugyanezen tervrajz szerint meg tudunk főzni bármilyen más ételt. Érdemes minden kategóriából alaposan megtanulni valamit: levest, főzeléket, sült húst.

Figyeljünk oda a változásokra

Persze ez csak egy alap: hiszen minden húst máshogy kell sütni, minden zöldség máshogy puhul, satöbbi. Nem készíthetünk el ugyanúgy egy szelet marhát, mint egy szelet csirkét, nyilván.

Ezért jegyezzük meg, hogy a különböző alapanyagok hogyan viselkednek egyes környezetekben. Milyen gyorsan sül/fő a csirkemell serpenyőben, sütőben vagy egy szaftos egytálételben. Ezt a tudást felhasználva sokkal könnyebben tudunk majd improvizálni.

Ismerjük meg az „ízbarátokat”

A technika után fordítsunk egy kevés figyelmet az ízekre is: vannak olyan bombabiztos kombinációk a fűszerezés terén, amiket szinte bármilyen ételben fel tudunk használni.

Ezért ha van egy alapanyagunk, rögtön tudni fogjuk, hogy milyen íz illik mellé a legjobban.

Ismerjük meg az alapanyagokat

Olyan értelemben kell megismernünk a hozzávalókat, hogy melyik hogyan viselkedik különböző közegekben, illetve hogyan helyettesíthető. Tehát a főzés közben beálló változásokra kell figyelnünk: milyen lesz a főtt étel állaga, meddig kell főznünk, és pontosan melyik elkészítési mód áll neki a legjobban.

A helyettesítés szintén nagyon fontos: ha a fejünkben megvan egy recept, de tudjuk, hogy nincs otthon valamelyik hozzávalóból, akkor a kamrában, hűtőben kutakodva kereshetünk valamilyen alternatívát, amivel ugyanolyan finom lesz az elkészült étel.

Tanuljunk meg elengedni dolgokat

És a legfontosabb: tudjuk, mikor kell valamit elengedni. Mert biztos, hogy lesznek zsákutcák, amikor először főzünk majd recept nélkül, lesznek ételek, amelyek nem úgy sikerülnek majd, ahogy azt szeretnénk.

Persze egy hiba nem mindig jelenti a világ végét, nem kell azonnal kidobni az ételt, ha félrement valami. Nézzük meg, hogy mit lehet kihozni még így is az adott fogásból, hogyan tudjuk legalább egy részét megmenti. Sőt, lehet, hogy így születik majd meg egy új kedvencünk!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tanácsok minden házi szakácsnak:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...