Így vágd le egyenesen a púpos piskóta tetejét

Bármilyen ügyesek vagyunk is a tortasütés terén (és valószínűleg elég ügyesek lehetünk, veregessük meg a saját vállunkat), néha közbeszól a sütőnk, vagy a formánk, vagy a sors, és egy kicsit púpos lesz a tortalap. Induljon a mentőakció!

Egy púpos piskóta több szempontból kellemetlen: ha többrétegű tortát rakunk össze, megnehezíti a dolgunkat a krém eloszlatása és a süteménylapok egymásra pakolása közben. Azonban nemcsak esztétikailag jelent problémát, hanem megakadályozza a torta ízeinek összeérését is. Ne tartsunk a púpos piskóta tetejének levágástól, egyszerűbb, mint hinnénk.

Így vágd le egyenesen a púpos piskóta tetejét

Miért vágjuk le a púpot?

Gyakran előfordul, hogy a sütőből elővett piskótánk közepe enyhén megemelkedik. Ebben többek között szerepet játszik a tészta bekeverésének technikája, a sütőnk és a sütőformánk is. Persze vannak drasztikusabb esetek is, de általában könnyedén megmenthetjük a süteményt egy egyszerű vágással.

Ha nem vágjuk le a piskóta megemelkedett tetejét, egyenetlen lesz a tortánk, és a belerakott krém sem tud egyenletesen eloszlani benne.

Ezen kívül az is problémát jelent, hogy a piskóta teteje vastagabb, nem engedi át annyira a nedvességet, az ízeket. Ezért amikor csak simán rákenjük a krémet, kevésbé lesz egységes a sütemény, és a piskóta sem lesz annyira puha. Ezzel szemben, ha egy vékony réteget levágunk a piskótáról (ami amúgy is csak bosszúságot okoz), lehetővé tesszük, hogy kissé barátkozzanak a rétegek.

Legegyszerűbb répatorta

A répatorta egy igazán egyszerű kevert sütemény, ami a répától szaftos. Önmagában fantasztikusan finom, de kínálhatjuk mascarponekrémmel, baracklekvárral vagy porcukorral.

Majdnem eredeti Sacher torta

A Sacher-torta a legismertebb osztrák édesség, amit Bécsben járva mindenkinek meg kell kóstolnia. A legenda szerint először 1832-ben, Metternich kérésére készítette el az akkor még ...

Hogyan vágjuk le a púpot?

Hagyjuk a különleges, erre a célra kifejlesztett tortavágókat, a legjobb társunk a vágásban egy kenyérvágó kés lesz. Ha jól bánunk vele, ugyanolyan egyenes lehet a piskótánk teteje, mintha géppel vágtuk volna.

Állítsuk a késünk pengéjét arra a pontra, ahol a sütemény teteje elkezd emelkedni. Óvatosan mozgatva fűrészeljünk bele egy keveset a tésztába, de ne vágjunk bele teljesen. Hagyjuk egy helyben a késünket, és a piskótát forgassuk el 45 fokkal. Itt ejtsünk egy újabb bevágást addig a pontig, mint az előző részen. Folytassuk a forgatást és a vágást, amíg körbe nem értünk.

Ezen a ponton (remélhetőleg) egyenesen belevágtunk a piskótánkba, azonban középen még nem vágtuk át. Most az előre bevágott vonalat használva teljesen leszelhetjük felülről a felesleges részt.

Fontos: mindig csak teljesen kihűlt piskótába vágjunk bele, különben szét fog morzsolódni a tészta.

Métereskalács-torta

Az egyik legnagyobb közönségkedvenc édesség fogta magát és karácsony alkalmából tortaformába vágta magát! Semmivel sem több a macera, cserében nagyon szemrevaló, és még annál is ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükk és tipp:

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!