Ezek a legjobb puffadásűző ételek

Talán nincs olyan ember, aki ne küzdött volna még puffadással életében, sőt, akadnak bőven olyanok is, akiknek rengeteg ételre reagál rosszul a szervezetük. Az alábbi kajákkal azonban épp az ellenkezőjét érheted el, és enyhíthetsz a problémákon, ha zavar a kellemetlen gázosodás.

A puffadás jellemzően akkor alakul ki, ha a hastájékon valamiért megtartja a szervezetünk a vizet, illetve a gyomorban és a bélrendszerben gázok halmozódnak fel – ez jellemzően legalább kellemetlenséggel, de sokszor konkrét fájdalommal is jár. A puffadást rengeteg minden kiválthatja: a különböző betegségektől kezdve (például irritábilis bélszindróma) a túlevésen át az ivás közbeni levegőnyelésig nagyjából bármi okozhatja. Az alábbi ételek és italok viszont sokat segíthetnek, ha már megtörtént a „baj”.

Kefir

Néha a puffadás oka a gyomorban található baktériumok egyensúlyának felborulása. A kefir kitűnő megoldás erre, hiszen a többi fermentált ételhez hasonlóan tele van probiotikumokkal, amelyek visszaállíthatják ezt az egyensúlyt, és hozzájárulhatnak, hogy a puffadás enyhüljön. A legjellemzőbb probiotikumban gazdag étel a joghurt, de kevesen tudják, hogy a kefirben háromszor annyi található, mint a népszerűbb kistestvérében, ráadásul az enyhén laktózérzékenyek is fogyaszthatják megfelelő mértékben, ugyanis nincs benne túl sok belőle. A legjobb, ha magában fogyasztod.

Avokádó

Ha a puffadás oka a túlzott nátriumbevitel (azaz túl sok sót fogyasztottál), az avokádó tökéletes megoldást jelenthet. Ha túl sok nátriumot fogyasztasz, a szervezet visszatartja a vizet, erre pedig az avokádóban található kálium tökéletes gyógymód lehet – persze csodát nem szabad várni tőle, de mindenképpen segíthet a helyzeten. Az avokádóban van bőven kálium, ha viszont nem szereted, akkor banánnal vagy burgonyával is beviheted a megfelelő mennyiséget.

Pikáns avokádókrém

Igyekszem minél több növényi eredetű, húsmentes fogást beiktatni a hétköznapokba. Erre pedig az egyik legalkalmasabb az avokádókrém, ami pláne, nagyon egészséges is. Mivel rajongok az ...

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Gyömbér

A gyömbér gyakorlatilag mindenre jó, és a minden közé tartozik a puffadás enyhítése is. Fogyasztása során ugyanis a gyomorban található emésztőnedvek termelődése jobban beindul, jobban aktiválódik az emésztés, és hamarabb megszabadulhatsz a kényelmetlen érzéstől. A legjobb, ha puffadásra gyömbért reszelsz egy kis citromos vízbe, és ezt iszogatod, amíg el nem múlik a probléma.

Spárga

Lehet, hogy kicsit szagosabb lesz tőle a vizelet, de ezzel összefügg az is, hogy a spárga természetes vízhajtó, így ha azért puffadsz, mert a szervezeted vizet fog vissza, tökéletes segítség lehet a probléma megszüntetésében. Ezen kívül a spárgában prebiotikus rostok is találhatók – míg a probiotikumok konkrétan élő baktériumok, addig a prebiotikum táplálja a „hasznos” baktériumokat a gyomrodban és a bélrendszeredben, hogy az emésztés megfelelő maradjon.

Citromos spárga saláta

Valamikor a 80-as évek derekán, Németországban ettem először spárgát. Azonnal megutáltam. Keserűnek és bakelitízűnek éreztem. Eltelt vagy tíz év, mire újra megkostóltam. Ma már ...

Roppanós spárga házi majonézzal

Nagyon finom a főtt spárga, pillanatok alatt elkészül, akár egészséges köretként is tálalhatjuk húsételek mellé. Saját készítésű, finom majonézzel locsoltam meg, amely nagyon jól ...

Tavaszi spárgás tart

Imádjuk ezt az időszakot, megújul a természet, jönnek a friss alapanyagok, ami minket ugye mindig lázban tart. Legnagyobb sajnálatunkra a spárgának pár hét alatt lecseng a szezonja, és ...

Menta

A borsmentában található olajok segítenek ellazítani a bélrendszer izmait, ez pedig a puffadás okozta görcsöket enyhíti. A legjobb megoldás, ha friss levelekkel dolgozol, a szárítás során ugyanis azok az olajok, amelyek a borsmenta hatását adják, jórészt elvesznek.


Még több a puffadásról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...