Gyakran fáj a hasad, görcsölsz? Lehet, hogy IBS-ed van!

Sokan küzdenek hazánkban rendszeres hasi fájdalommal, görcsökkel, amelyek látszólag ok nélkül jelennek meg. Érdemes utánajárni a problémának, lehet, hogy IBS áll a háttérben!

Az irritábilisbél-szindróma vagy IBS hazánkban 10-20%-os gyakorisággal fordul elő, évente akár több százezer is lehet a tünetek miatt orvoshoz fordulók száma.

Mi is jellemzi pontosan a kórképet? Hogyan lehet kezelni? Honnan tudhatjuk, hogy nem egyszerű elhúzódó hasfájásról, vagy csak „érzékenységről” van-e szó, hanem IBS-ről?

A Rózsakert Medical Center gasztroenterológus szakorvosa, dr. Bene László segítségével ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

dr. Bene László, az RMC gasztroenterológus szakorvosa

Az irritábilisbél-szindróma tünetei

Az IBS tünetei egyénenként változhatnak, bizonyos esetekben csak egy-egy tünet jelentkezik, más esetekben azonban akár az összes megjelenhet:

  • görcsök, puffadás, hasfeszülés,
  • hasi fájdalom,
  • teltségérzet,
  • hasmenés vagy székrekedés, esetleg ezek váltakozása,
  • nyákos széklet,
  • székelési szokások megváltozása.

A kórkép mellé társulhatnak nem-bélrendszeri tünetek is, mint például: kismedencei fájdalom, hátfájás, vállfájdalom, fejfájás, fáradékonyság vagy akár depresszió is.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

A titokzatos FODMAP-ok

Diagnosztikai lehetőségek

Mivel a tünetek egyénenként változhatnak, és más, nem csak a bélrendszert érintő jelei is lehetnek, több összetett lépésben történik a diagnózis felállítása. A szakorvos célzott vizsgálatokkal zárja ki vagy erősíti meg az IBS meglétét. A vizsgálatok az alábbiak szerint történhetnek:

  • kórtörténet felvétele,
  • fizikális vizsgálat,
  • székletminta vizsgálat,
  • laborvizsgálatok,
  • intolerancia vizsgálatok.

Ha a szakorvos indokoltnak tartja, colonoscopiát (vastagbéltükrözést) végez a szervi elváltozások feltérképezése vagy kizárása céljából.

Curry-s spárgakrémleves

A spárgaleves egy kicsit egzotikus változata. A tejszín egy részét helyettesíthetjük kókusztejjel is. A spárgát előző nap már megtisztíthatjuk, és nedves konyharuhába csomagolva ...

Az IBS kialakulásának oka

Annak ellenére, hogy a betegséget már több évtizede ismerjük és kezeljük, kialakulásának pontos oka máig ismeretlen, bár számtalan hajlamosító faktort, kiváltó okot vetettek már fel.

A belek normális működése során a béltartalom végbél irányába történő mozgatása az izmok ritmusos összehúzódásával és elernyedésével történik. IBS fennállása esetén az összehúzódások hosszabbak és erőteljesebbek, a táplálék gyorsabban halad át a beleken: ez görcsös hasi fájdalmat, túlzott bélgáz-képződést, puffadást, hasmenést okozhat. Ennek azonban az ellenkezője is fennállhat: a táplálék mozgása, továbbítása lelassul, a széklet keményebb és szárazabb lesz, székrekedés alakulhat ki.

Az IBS kezelése

Nagyon fontos, hogy tüneteinkkel forduljunk szakemberhez, hiszen IBS esetén a tünetek nem múlnak el maguktól, sőt, könnyen súlyosbodhatnak is. Az orvos minden esetben a tünetek okát keresi meg. A kezelés összetett, több területet is érint: a gyógyszeres kezelés mellett életmódváltás, a rendszeres sport beiktatása, valamint a táplálkozási szokások megváltoztatása is szükséges lehet.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...