Van-e értelme nagykanállal falni a proteines pudingokat?

Előveszed a hűtőből a csökkentett cukortartalmú, megnövelt fehérjével készülő pudingot és várod, hogy izmosabbá, slankabbá válj? Ez azért nem megy ilyen könnyen!

Az elmúlt pár év vívmánya, hogy a megszokott fehérjeporokon felül egyéb készítményeket is találunk a boltokban, melyek megemelt proteintartalommal bírnak. Puding, joghurt, ivójoghurt, magkrém, túródesszert, desszert vár fogyasztásra készen. Nagy felirattal rajta, hogy még több protein, a tápanyagtáblázatban pedig látszik is, hogy többszörös a mennyiség, mint egy átlagos finomságban. Ráadásul sok a finomított cukor hozzáadása nélkül csomagolt élelmiszer, ez plusz csáberőt jelenthet. Egy változatos táplálkozásba már bele is illeszthető a termék, indulhat a tónusosabb test programja, az izomépítés, fogyás és a többi. De elég volna a plusz protein minden egyéb erőfeszítés nélkül? Persze, hogy nem, ez nagyon komplex kérdés.

Van-e értelme nagykanállal falni a proteines pudingokat?

A szervezet proteinszükséglete változó

A makrotápanyagok sorát jelenti a fehérje, a szénhidrát és a zsír – ez a három tápanyagcsoport az, ami nem árt, ha megfelelő arányban kerül be a szervezetbe, hogy nem billen el a mérleg túlságosan egyik oldal felé sem. Manapság a különböző táplálkozási trendek szerint meglehet, hogy az egyik mikrotápanyagot kimaxolják vagy éppen a nullára csökkentik.

Ez is szélsőség, minden életmódváltás előtt érdemes orvossal, dietetikussal beszélni, teljes vérképet csinálni, mielőtt például ráállnánk a ketogén étkezésre (zsírhangsúlyos), vagy fehérjediétát kezdenénk minden kontroll nélkül.

Az összes szervezet más, ráadásul eltérő a nők és férfiak tápanyag- és kalóriaszükséglete, más az eljárás izomtömeg-növelésnél, szálkásításnál, testsúlycsökkentés esetén is.

Fontos alap, hogy míg a szervezetünknek van szénhidrát- és zsírraktára, addig ez a fehérje esetében nem teljesül, szóval gyanút foghatunk, hogy miért „kellene” pótolni a proteint és táplálékkiegészítőkkel megnövelni a bevitelét. Az izmok, a sejtek és a szerveink szerkezete fehérjéből áll, elemi szükségletünk egy kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás során. Még a hormonegyensúlyhoz, az ép vázizomzathoz, csontok összetételéhez is szükség van rá. Viszont tudni kell, hogy hol a határ, miként érdemes fogyasztani. És nyakra-főre nem enni a proteines finomságokból, mert visszájára is elsülhet a dolog. Alapvetően a szervezetünk ügyesen és hatékonyan előállítja a fehérjeépítő aminosavakat, viszont vannak olyanok közöttük, amiket csak a táplálékkal tudunk bevinni.

A fehérjebevitel optimális mértéke

Hogy mit kell ennünk az optimális fehérjebevitelhez? Húst, halat, tejterméket, tojást, hüvelyeseket, magvakat, gabonaféléket például. És hogy jön a képlethez a fehérjeshake, -desszert, -puding és társai? Mitől más a proteintartalma?

Ezek a termékek izolátumot tartalmaznak, vagyis úgy teszik bele a proteint, hogy az meg van szabadítva a felesleges víztől, zsírtól, szénhidráttól, óriási dózisban tartalmazza a fehérjét. Úgy tartják, egy felnőtt ember átlagos napi fehérjebevitele 0,8 g X a testtömege, vagyis egy 70 kilós embernek napi 56 gramm fehérjét kellene elfogyasztania. Ez sport nélkül, az alapanyagcseréhez igazítva, de amint az ember edz is (attól függően mennyit és milyen típusú mozgást végez), 1,2-2,5-re módosul a szorzó. Vagyis ugyanez a 70 kilós naponta állóképességi sportoló (például futás) felnőttnél rögtön 84 grammra módosulhat. Megint változik, ha ő egy élsportoló és így tovább.

Fehérjét úgy fogyasztani, mint a vitamint, teljesen felesleges a szakértők szerint

A szakemberek szerint egy étkezésnél már szuper, ha átlag 20 grammos fehérjebevitellel számolunk, nem kell túltolni ezt. A fehérjetöbblet nem vétek, nem történik vele sok minden, legfeljebb hosszabb ideig tart megemészteni azt. Vesekárosodást nem okoz, azzal akkor lenne dolgunk, ha valaki huzamosabb ideig napi extrém mennyiségű fehérjét fogyasztana, a fent tárgyalt szorzó mondjuk 3-ra lenne emelve.

Mindig az a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással legyen feltöltve a test, az élelem teljes értékűen tegyen hozzá a szervezet működéséhez.

A proteinbevitel és a testmozgás összefügg

Fehérjét úgy fogyasztani, mint a vitamint, teljesen felesleges a szakértők szerint. Ha valaki versenyző, élsportoló, kiemelten fontos neki, hogy mennyi fehérjével látja el a testét, illetve abban az esetben is esszenciális, ha növényi étrendet folytat az ember és korlátozottabb a fehérjéhez jutása, mint annak, aki fogyaszt húst, tejterméket és tojást is.

Az újgenerációs fehérjepudingok, tejberizsek, joghurtok fogyasztása minden esetben plusz kalóriákkal jár, és ezzel számolnia kell például annak, aki épp testsúlyt csökkentene, és azt gondolná, micsoda „fogyókúrás szer” az adott puding. Edzés előtt nincs szükség a bevitelére, maximum edzés után jöhet jól, különösen abban az esetben, ha nem kifejezetten kardiómozgást végeztünk, hanem komoly izommunkát igénylőt (például intervall edzések, saját testsúlyos edzés, funkcionális fitness, crossfit, trx, súlyemelés…stb). Fogyni ettől senki sem fog, izmosodni sem, ha nincs mellé kiegyensúlyozott táplálkozás, jól beállított kalória és rendszeres testmozgás. Az viszont igaz, hogy „egészségesebb” desszert, mint egy cukrászsüti, fagyikehely, tábla csokoládé.


Olvass még több érdekes cikket a fehérjéről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...