Így támogatják a probiotikumok a fogyást

A bélflóra egyensúlya könnyen felborulhat betegség vagy gyógyszerek hatására. Probiotikumokkal azonban könnyen megtámogathatjuk a beleink egészségét, és még a fogyás is könnyebben fog menni a hatásukra.

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, amelyek segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, így támogatva az emésztést és a belek egészségét. Az egészséges bélflórában mintegy 4-500 féle mikroorganizmus, baktérium található, ezek száma betegség vagy antibiotikumkezelés hatására jelentősen csökken. Bizonyos probiotikumok szedése nemcsak kúraszerűen ajánlott, de a mindennapokban is segíthet egyensúlyban tartani a bélflórát, és kutatások szerint akár a fogyásra is pozitív hatása lehet. 

A probiotikumokat szedő résztvevők 3 hónap alatt 50%-kal többet fogytak

A Coloradói Egyetem Orvostudományi Karának munkatársai nemrég egy kutatás keretein belül hasonlítottak össze két népszerű fogyókúrás módszert: az időszakos böjtöt és a kalóriacsökkentést. 

A kutatók megvizsgálva a diétázó résztvevők bélflórájának összetételét, azt tapasztalták, hogy mindkét fogyókúra növelte a belekben található mikroorganizmusok számát és sokféleségét. A kutatás egyik vezetője, Dr. Stanislawski szerint “Ha olyan fogyókúrás stratégiát választunk, ami működik számunkra, a bélflóránk erősödni fog, és változatosabbá válik.”

Korábbi kutatások azt bizonyítják, hogy a probiotikumok táplálékkiegészítőként való szedése is segít a fogyásban és a testzsírszázalék csökkentésében. Egy vizsgálat kimutatta, hogy bizonyos tejsavbaktérimokat (Lactobacillus fermentumot vagy Lactobacillus amylovorust) tartalmazó joghurt fogyasztása 6 hét alatt 3-4%-kal csökkentette a testzsírszázalékot. 

Egy másik, 125 fogyókúrázó bevonásával végzett kutatás a szintén tejsavbaktériumot (ez esetben Lactobacillus rhamnosust) tartalmazó étrendkiegészítők fogyásra gyakorolt hatását vizsgálták. A probiotikumokat szedő résztvevők 3 hónap alatt 50%-kal többet fogytak, mint a placebót szedők. 

A probiotikumoknak számos pozitív egészségügyi hatása van, azonban fontos, hogy konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, mielőtt rendszeresen táplálékkiegészítőt kezdünk szedni. Számos különböző baktériumfaj létezik, minden ember bélflórája más és más, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen probiotikumokat kezdünk el szedni az egészségünk vagy épp a fogyás érdekében. 

Forrásunk volt. 


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...