4 alapanyag, amit pizzatészta helyett használhatsz

Ha egy tényleg nagyon klasszikus pizzatésztát szeretnénk készíteni, lássuk be, elég sok időt és energiát rá kell szánnunk a dologra. Amikor pedig ebből a kettőből (esetleg élesztőből) nincs otthon, az alábbi helyettesítők nagyon jól jönnek.

Három szint van a házi pizzatészta készítésében: a nagyon ráérős, a hétköznapi és a rohanós. Néha rájön az emberre a süthetnék, ilyenkor születnek a három napig kelesztett, hidegen érlelt, magas hidratációjú tészták. Aztán van, amikor a gyors élesztős utat választjuk. De vajon mi történik azokon a napokon, amikor még a gyors pizzatésztára sincs időnk? Nos, a válasz az alábbi hozzávalókban rejlik.

4 alapanyag, amit pizzatészta helyett használhatsz

Tortilla

A leggyorsabb verzió az itt felsorolt négy közül a sokszínű tortillából készül. Nem kell sütni, csak melegíteni: ez a készen kapható kenyérféle igazi kincs a kamrában vagy fagyasztóban.

Kenjük meg vékonyan paradicsómszósszal, tegyünk rá néhány tetszőleges feltétet és sajtot.

Figyeljünk arra, hogy mivel a tortilla jóval vékonyabb bármilyen kelt pizzatésztánál, gyorsabban megsül. Az előny mellé azonban egy hátrány is társul: a vékony lap könnyebben el is ázik. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy nem pakoljuk túl a tésztát.

Tortilla pizzának álcázva

Nemrég barátnőm mesélte, hogy hogyan használta fel a tortillát, és igen megtetszett az ötlet. Ebből adódott, hogy most, hogy már nincs kánikula, és a sütőt is lehet használni, ...

Tortilla pizzácska

Egyik puerto ricoi ismerősöm oldalán találtam ezt a receptet fényképpel. Mivel egyszerűnek tűnt, és volt otthon tortillám, így gondoltam, hogy kipróbálom. Tényleg egyszerű és nagyon ...

Polenta

Egy fokkal macerásabb, de még mindig gyorsabb, mint a kelt tészta: a polentából készült pizza igazán különleges étel. Főzzünk hozzá egy sűrűbb polentát: a lobogó vízbe öntsük bele a kukoricadarát, keverjük, amíg be nem sűrűsödik, majd adjunk hozzá egy kocka vajat.

A még meleg polentát terítsük szét egy kiolajozott tepsiben. Fontos, hogy ezt azonnal a főzés után tegyük meg, különben a polenta megkeményedik, és nem lehet majd kenni.

A polentapizzában az az igazán jó, hogy az olajos tepsiben tényleg ropogósra sül az alja, majdnem olyan élményt nyújt majd, mint egy igazi kel tésztás lepény. Eláztatni szinte lehetetlen, tehát bátrabban megpakolhatjuk minden jóval.

Karfiol és brokkoli

Ha éppen van otthon a fenti két zöldség egyikéből, egy fantasztikus, egészséges és gyors pizza alapjait tudhatjuk a konyhánkban. A karfiol és a brokkoli nyers állaga lehetővé teszi, hogy egy gyúrható masszát készítsünk belőle.

Csupán egy késes aprítóra és néhány alapvető hozzávalóra (pl. tojás, sajt) lesz szükségünk a karfiol- vagy brokkolipizzához. Az egyetlen nehézséget a szeletelés jelentheti, de ha nem terheljük le túlságosan az alapot, ezzel sem lesz baj.

Polenta pizza

A Nosalty HÚSBAVÁGÓ! receptversenyünk első három helyezettjének receptjeit videóban is elkészítettük. Júniusi kampányunkban húsmentes világnap helyett húsmentes hetet tartottunk, ez ...

Brokkolipizza

Az újragondolt pizzafeltét-kombinációk egyre inkább aranykorukat élik, a tészta hozzávalóin azonban ritkán szokás változtatni. Ez a lisztmentes recept olyanok előtt is megnyitja a ...

Maradék gabona

A főtt rizs, bulgur vagy bármilyen más maradék gabonaköret is jó helyettesítője lehet a pizzatésztának. Keverjük össze felvert tojással és reszelt sajttal, majd nyomkodjuk spatulával egy kiolajozott tepsibe.

Alulról ropogósra sül, ráadásul a maradékainkat is fel tudjuk használni vele, így két legyet üthetünk egy csapásra, sőt, egy isteni pizzánk is lesz belőle.

Magyaros karfiolpizza

Az elmúlt évek egyik nagy kedvence a karfiolpizza! Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, ezért érdemes egyből dupla adagot csinálni! ;) Nálunk pillanatok alatt elfogyott!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Meglepő praktikák és okos megoldások a konyhában:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...