Három szint van a házi pizzatészta készítésében: a nagyon ráérős, a hétköznapi és a rohanós. Néha rájön az emberre a süthetnék, ilyenkor születnek a három napig kelesztett, hidegen érlelt, magas hidratációjú tészták. Aztán van, amikor a gyors élesztős utat választjuk. De vajon mi történik azokon a napokon, amikor még a gyors pizzatésztára sincs időnk? Nos, a válasz az alábbi hozzávalókban rejlik.
Tortilla
A leggyorsabb verzió az itt felsorolt négy közül a sokszínű tortillából készül. Nem kell sütni, csak melegíteni: ez a készen kapható kenyérféle igazi kincs a kamrában vagy fagyasztóban.
Kenjük meg vékonyan paradicsómszósszal, tegyünk rá néhány tetszőleges feltétet és sajtot.
Figyeljünk arra, hogy mivel a tortilla jóval vékonyabb bármilyen kelt pizzatésztánál, gyorsabban megsül. Az előny mellé azonban egy hátrány is társul: a vékony lap könnyebben el is ázik. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy nem pakoljuk túl a tésztát.
Polenta
Egy fokkal macerásabb, de még mindig gyorsabb, mint a kelt tészta: a polentából készült pizza igazán különleges étel. Főzzünk hozzá egy sűrűbb polentát: a lobogó vízbe öntsük bele a kukoricadarát, keverjük, amíg be nem sűrűsödik, majd adjunk hozzá egy kocka vajat.
A még meleg polentát terítsük szét egy kiolajozott tepsiben. Fontos, hogy ezt azonnal a főzés után tegyük meg, különben a polenta megkeményedik, és nem lehet majd kenni.
A polentapizzában az az igazán jó, hogy az olajos tepsiben tényleg ropogósra sül az alja, majdnem olyan élményt nyújt majd, mint egy igazi kel tésztás lepény. Eláztatni szinte lehetetlen, tehát bátrabban megpakolhatjuk minden jóval.
Karfiol és brokkoli
Ha éppen van otthon a fenti két zöldség egyikéből, egy fantasztikus, egészséges és gyors pizza alapjait tudhatjuk a konyhánkban. A karfiol és a brokkoli nyers állaga lehetővé teszi, hogy egy gyúrható masszát készítsünk belőle.
Csupán egy késes aprítóra és néhány alapvető hozzávalóra (pl. tojás, sajt) lesz szükségünk a karfiol- vagy brokkolipizzához. Az egyetlen nehézséget a szeletelés jelentheti, de ha nem terheljük le túlságosan az alapot, ezzel sem lesz baj.
Maradék gabona
A főtt rizs, bulgur vagy bármilyen más maradék gabonaköret is jó helyettesítője lehet a pizzatésztának. Keverjük össze felvert tojással és reszelt sajttal, majd nyomkodjuk spatulával egy kiolajozott tepsibe.
Alulról ropogósra sül, ráadásul a maradékainkat is fel tudjuk használni vele, így két legyet üthetünk egy csapásra, sőt, egy isteni pizzánk is lesz belőle.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Meglepő praktikák és okos megoldások a konyhában: