4 alapanyag, amit pizzatészta helyett használhatsz

Ha egy tényleg nagyon klasszikus pizzatésztát szeretnénk készíteni, lássuk be, elég sok időt és energiát rá kell szánnunk a dologra. Amikor pedig ebből a kettőből (esetleg élesztőből) nincs otthon, az alábbi helyettesítők nagyon jól jönnek.

Három szint van a házi pizzatészta készítésében: a nagyon ráérős, a hétköznapi és a rohanós. Néha rájön az emberre a süthetnék, ilyenkor születnek a három napig kelesztett, hidegen érlelt, magas hidratációjú tészták. Aztán van, amikor a gyors élesztős utat választjuk. De vajon mi történik azokon a napokon, amikor még a gyors pizzatésztára sincs időnk? Nos, a válasz az alábbi hozzávalókban rejlik.

4 alapanyag, amit pizzatészta helyett használhatsz

Tortilla

A leggyorsabb verzió az itt felsorolt négy közül a sokszínű tortillából készül. Nem kell sütni, csak melegíteni: ez a készen kapható kenyérféle igazi kincs a kamrában vagy fagyasztóban.

Kenjük meg vékonyan paradicsómszósszal, tegyünk rá néhány tetszőleges feltétet és sajtot.

Figyeljünk arra, hogy mivel a tortilla jóval vékonyabb bármilyen kelt pizzatésztánál, gyorsabban megsül. Az előny mellé azonban egy hátrány is társul: a vékony lap könnyebben el is ázik. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy nem pakoljuk túl a tésztát.

Tortilla pizzának álcázva

Nemrég barátnőm mesélte, hogy hogyan használta fel a tortillát, és igen megtetszett az ötlet. Ebből adódott, hogy most, hogy már nincs kánikula, és a sütőt is lehet használni, ...

Tortilla pizzácska

Egyik puerto ricoi ismerősöm oldalán találtam ezt a receptet fényképpel. Mivel egyszerűnek tűnt, és volt otthon tortillám, így gondoltam, hogy kipróbálom. Tényleg egyszerű és nagyon ...

Polenta

Egy fokkal macerásabb, de még mindig gyorsabb, mint a kelt tészta: a polentából készült pizza igazán különleges étel. Főzzünk hozzá egy sűrűbb polentát: a lobogó vízbe öntsük bele a kukoricadarát, keverjük, amíg be nem sűrűsödik, majd adjunk hozzá egy kocka vajat.

A még meleg polentát terítsük szét egy kiolajozott tepsiben. Fontos, hogy ezt azonnal a főzés után tegyük meg, különben a polenta megkeményedik, és nem lehet majd kenni.

A polentapizzában az az igazán jó, hogy az olajos tepsiben tényleg ropogósra sül az alja, majdnem olyan élményt nyújt majd, mint egy igazi kel tésztás lepény. Eláztatni szinte lehetetlen, tehát bátrabban megpakolhatjuk minden jóval.

Karfiol és brokkoli

Ha éppen van otthon a fenti két zöldség egyikéből, egy fantasztikus, egészséges és gyors pizza alapjait tudhatjuk a konyhánkban. A karfiol és a brokkoli nyers állaga lehetővé teszi, hogy egy gyúrható masszát készítsünk belőle.

Csupán egy késes aprítóra és néhány alapvető hozzávalóra (pl. tojás, sajt) lesz szükségünk a karfiol- vagy brokkolipizzához. Az egyetlen nehézséget a szeletelés jelentheti, de ha nem terheljük le túlságosan az alapot, ezzel sem lesz baj.

Polenta pizza

A Nosalty HÚSBAVÁGÓ! receptversenyünk első három helyezettjének receptjeit videóban is elkészítettük. Júniusi kampányunkban húsmentes világnap helyett húsmentes hetet tartottunk, ez ...

Brokkolipizza

Az újragondolt pizzafeltét-kombinációk egyre inkább aranykorukat élik, a tészta hozzávalóin azonban ritkán szokás változtatni. Ez a lisztmentes recept olyanok előtt is megnyitja a ...

Maradék gabona

A főtt rizs, bulgur vagy bármilyen más maradék gabonaköret is jó helyettesítője lehet a pizzatésztának. Keverjük össze felvert tojással és reszelt sajttal, majd nyomkodjuk spatulával egy kiolajozott tepsibe.

Alulról ropogósra sül, ráadásul a maradékainkat is fel tudjuk használni vele, így két legyet üthetünk egy csapásra, sőt, egy isteni pizzánk is lesz belőle.

Magyaros karfiolpizza

Az elmúlt évek egyik nagy kedvence a karfiolpizza! Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, ezért érdemes egyből dupla adagot csinálni! ;) Nálunk pillanatok alatt elfogyott!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Meglepő praktikák és okos megoldások a konyhában:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...