Pizzatészta brokkoliból, ez ám a jó móka!

A brokkoli felhasználásának millió lehetősége van. Most egy új oldaláról mutatkozik be: a lisztet helyettesíti, és pizza készül belőle!

Hiába szeretem úgy a karfiolt, drága gyermekeim torkán egyszerűen nem tudom letolni. Néha rakott zöldségként azért "elsütöm" zöldbabbal, burgonyával, paradicsommal, paprikával egybesütve, így nem olyan feltűnő a turpisság. A valódi megoldás mégis a helyettesítés. Egy közös kompromisszum, amit mindenki szeret: a brokkoli. Na, ez egyáltalán nem olyan rossz vagy nehéz döntés részemről, hiszen én is imádom. A zöldségesnél vagy a piacon azonnal megakad a szemem rajta, olyan gyönyörűek a rózsái. Ha nem is terveztem előre, hogy vásárolok, akkor is veszek belőle. Elkészíteni pedig nagyszerű.

Brokkoli alapú pizza Grétitől recept

A legegyszerűbb és leggyorsabb verzió, ha krémleves készül belőle. Ripsz-ropsz készen van, és biztos a siker - pirított mandulával vagy házi gyártású kenyérkockákkal a tetején nagyon jól néz ki. A brokkolit nem szoktam szétfőzni, így megtartja élénk színét, és az a kevés tejszín vagy kefir, amivel krémesítem, ugyancsak nem zavarja meg a látványt. A zöld rózsák jól mutatnak egy omlettben vagy csak a rizs mellett köretként egy szelet hús vagy hal társaságában, a salátáról nem is beszélve.

Brokkoli alapú pizza Grétitől recept

Tudtad?

A brokkoli élelmirost-tartalma igen magas, így hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Magas folsav- és magnéziumtartalma miatt kismamáknak (és a magzatnak is) ajánlott. Alacsony energia- és szénhidráttartalmú, tehát fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

A rakott zöldekről már tettem említést, sőt írtam is korábban. Egyszerűen megunhatatlanok, a zöldségek összetételének variálásával pedig szinte minden alkalommal egy új ételt tudunk felszolgálni. De ha már az új ételeknél tartunk, a brokkoli ennyire újszerű felhasználására még nem gondoltam: a minap ugyanis találtam egy karfiolból készült pizza receptet. Habár én rögtön elolvadtam a fotó láttán, azonnal bejött a képbe gyerkőceim fintorgó arca. "Karfiol, ugyan már!" Szóval jött a helyettesítő ötlet, a brokkoli! Szerencsére szinte mindig van a hűtőben, úgyhogy rögtön indult is a próbasütés. Az eredeti receptben volt egy mozzanat, miszerint mikrohullámú sütőben kellett volna megpárolni az összeaprított zöldséget, de én ezt kihagytam, és tényleg nem is volt rá szükség. Hogy mit tettem rá? Hát azt, ami a hűtőben volt: bacont, mozzarellát, paradicsomot, kaliforniai paprikát és metélőhagymát. A látvány magáért beszélt, és ezt a gyerekek is így gondolták - kétkedés nélkül befalták, majd rögtön kértek még. Legközelebb nagyobb adagot kell készítenem, ez maximum uzsonnára elég.

Jövő héten joghurtos csodákat készítek, addig is mindenki próbálja ki a pizza lisztmentes, brokkolis változatát!

Gréti

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...