Egy meglepő megoldás a mikróban pirított magvak módszere. Nem feltétlenül gondolnánk először erre a konyhai gépre, amikor a feladattal szembesülünk. De ha egyszer olyan sok mindenre jó, miért ne lehetne erre is használni. Ráadásul sokkal egyenletesebb végeredményt kapunk, ha mikróban pirított magvakat készítünk.
Hagyjuk a serpenyőt, tepsit
A jól bevált, klasszikus módszerek a pirításra általában a tűzhelyen, egy serpenyőben vagy a sütőben, tepsin történnek. Annak ellenére, hogy a legtöbbször ezekhez folyamodunk, egészen sok hátrányuk van.
A sütőt hosszú idő olyan hőmérsékletre melegíteni, hogy rendesen megpiruljanak a magvak, és nem tudjuk olyan alaposan megkeverni őket, ezért gyakran csak az egyik oldaluk lesz szép barna.
A serpenyőben ugyan jobban tudjuk mozgatni a magokat, még így is gyakran megégnek. Nem is beszélve arról, hogy folyamatosan ott kell állni a tűzhely mellett, mert a kisebb darabok akár egy pillanat alatt is odakaphatnak.
A mikró mindenre képes
És itt jön a képbe a mikró: egyenletesen melegít, minden oldalról, ráadásul kisebb időközökkel ad egységes hőt az ételeknek. Tehát magpirításra szinte tökéletes.
Az egyetlen probléma, amit meg kell oldanunk, a következő: a pirítás során a magvak külseje fő meg gyorsabban, a belsejük nyers marad. Ez jól is van így, hiszen csak a külső pirulásra van szükségünk.
Azonban a mikró egyenletes hője miatt egyszerre fő meg a mag külseje és belseje. Vagyis megpirul a mag, de közben egy kicsit meg is puhul, ami annyira nem ideális.
Ezt orvosolhatjuk, ha egy kevés olajat adunk hozzá, mielőtt betesszük a mikróba. A magvak külsejét bevonja az olaj, és ahogy felforrósodik, segíti a pirulásukat.
Fél evőkanál olaj társaságában tegyük a magvakat egy tányérra, egy rétegben. Egy perce időközökkel dolgozzunk, ezek között vegyük ki, ellenőrizzük, és keverjük meg a szemeket. A mennyiségtől függően 3-8 perc alatt készre pirulnak.
A módszer gyorsabb, kevesebb odafigyelést igényel, és alaposabban megpirítja a magokat. Legközelebb adjunk neki egy esélyt!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezt mind megcsinálhatod egy mikróval: