Pirítsd meg a zabot – sokkal finomabb lesz tőle a reggelid

Reggelink gyakori alapja a szerény zabpehely – hagyományosan elkészítve is finom, azonban egy egyszerű lépéssel mérföldekkel jobbá tehetjük. Hogy mégis hogyan, az mindjárt kiderül.

A nap első étkezésénél sokan választjuk a zabpelyhet. Legyen szó palacsintáról, kásáról vagy smoothie-ról, ezt az egyszerű gabonafélét rengeteg ételben fel tudjuk használni. Natúr formájában is nagyon jó, de sokat javíthatunk az ízélményen, ha megpirítjuk a zabot.

Néhányan talán már kaptunk hasonló tanácsot a rizsfőzésnél is, miszerint a víz hozzáadása előtt a szemeket egy kis olajon pirítsuk meg. Mint minden mag és gabonaféle, a zabpehely is megváltozik hő hatására. A megpirított zab mélyebb, diós ízt és sötétebb színt kap. Sőt, az eltarthatósági ideje is megnő.

Pirítsd meg a zabot: fantasztikus íz egy egyszerű lépéssel

Hogyan pirítsunk?

Többféle elkészítési mód közül választhatunk, ha a pirítás mellett döntünk. A legkönnyebb, ha egy száraz serpenyőben, közepes lángon körülbelül 5 percig kevergetjük a szemeket. Ha úgy döntünk, egy kiskanál vajat és csipet sót is hozzáadhatunk, amit a zab az elején be fog szívni. Ekkor még komplexebb ízt érünk el.

Piríthatunk nagyobb mennyiségben is egyszerre. Ebben az esetben öntsük a teljes adagot egy tepsibe, és tegyük 200 °C-os sütőbe, 10-15 percre. Félúton keverjünk egyet rajta, hogy minden része egyformán pirult legyen. Az előre megpirított zabot eltehetjük későbbre is, tároljuk jól záródó üvegben, dobozban. Nem kell aggódnunk, hiszen a pirítás miatt tovább eltartható lesz.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy eléggé megpirult-e a zabunk, hagyatkozzunk a szaglásunkra. Egy idő után kellemes, diós illatokat fogunk érezni, ez jelzi majd számunkra, hogy kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Mire jó a pirított zab?

Az így kapott pelyheket ugyanúgy használhatjuk minden receptben, mint natúr társaikat. A végeredmény ízletesebb, komplexebb lesz, készüljünk tehát egy nagy meglepetésre. Ezután már biztos nem fogjuk máshogy enni a zabot

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több zabos étel és reggeli:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...