Pirítsd meg a zabot – sokkal finomabb lesz tőle a reggelid

Reggelink gyakori alapja a szerény zabpehely – hagyományosan elkészítve is finom, azonban egy egyszerű lépéssel mérföldekkel jobbá tehetjük. Hogy mégis hogyan, az mindjárt kiderül.

A nap első étkezésénél sokan választjuk a zabpelyhet. Legyen szó palacsintáról, kásáról vagy smoothie-ról, ezt az egyszerű gabonafélét rengeteg ételben fel tudjuk használni. Natúr formájában is nagyon jó, de sokat javíthatunk az ízélményen, ha megpirítjuk a zabot.

Néhányan talán már kaptunk hasonló tanácsot a rizsfőzésnél is, miszerint a víz hozzáadása előtt a szemeket egy kis olajon pirítsuk meg. Mint minden mag és gabonaféle, a zabpehely is megváltozik hő hatására. A megpirított zab mélyebb, diós ízt és sötétebb színt kap. Sőt, az eltarthatósági ideje is megnő.

Pirítsd meg a zabot: fantasztikus íz egy egyszerű lépéssel

Hogyan pirítsunk?

Többféle elkészítési mód közül választhatunk, ha a pirítás mellett döntünk. A legkönnyebb, ha egy száraz serpenyőben, közepes lángon körülbelül 5 percig kevergetjük a szemeket. Ha úgy döntünk, egy kiskanál vajat és csipet sót is hozzáadhatunk, amit a zab az elején be fog szívni. Ekkor még komplexebb ízt érünk el.

Piríthatunk nagyobb mennyiségben is egyszerre. Ebben az esetben öntsük a teljes adagot egy tepsibe, és tegyük 200 °C-os sütőbe, 10-15 percre. Félúton keverjünk egyet rajta, hogy minden része egyformán pirult legyen. Az előre megpirított zabot eltehetjük későbbre is, tároljuk jól záródó üvegben, dobozban. Nem kell aggódnunk, hiszen a pirítás miatt tovább eltartható lesz.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy eléggé megpirult-e a zabunk, hagyatkozzunk a szaglásunkra. Egy idő után kellemes, diós illatokat fogunk érezni, ez jelzi majd számunkra, hogy kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Mire jó a pirított zab?

Az így kapott pelyheket ugyanúgy használhatjuk minden receptben, mint natúr társaikat. A végeredmény ízletesebb, komplexebb lesz, készüljünk tehát egy nagy meglepetésre. Ezután már biztos nem fogjuk máshogy enni a zabot

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több zabos étel és reggeli:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...