Pirítsd meg a zabot – sokkal finomabb lesz tőle a reggelid

Reggelink gyakori alapja a szerény zabpehely – hagyományosan elkészítve is finom, azonban egy egyszerű lépéssel mérföldekkel jobbá tehetjük. Hogy mégis hogyan, az mindjárt kiderül.

A nap első étkezésénél sokan választjuk a zabpelyhet. Legyen szó palacsintáról, kásáról vagy smoothie-ról, ezt az egyszerű gabonafélét rengeteg ételben fel tudjuk használni. Natúr formájában is nagyon jó, de sokat javíthatunk az ízélményen, ha megpirítjuk a zabot.

Néhányan talán már kaptunk hasonló tanácsot a rizsfőzésnél is, miszerint a víz hozzáadása előtt a szemeket egy kis olajon pirítsuk meg. Mint minden mag és gabonaféle, a zabpehely is megváltozik hő hatására. A megpirított zab mélyebb, diós ízt és sötétebb színt kap. Sőt, az eltarthatósági ideje is megnő.

Pirítsd meg a zabot: fantasztikus íz egy egyszerű lépéssel

Hogyan pirítsunk?

Többféle elkészítési mód közül választhatunk, ha a pirítás mellett döntünk. A legkönnyebb, ha egy száraz serpenyőben, közepes lángon körülbelül 5 percig kevergetjük a szemeket. Ha úgy döntünk, egy kiskanál vajat és csipet sót is hozzáadhatunk, amit a zab az elején be fog szívni. Ekkor még komplexebb ízt érünk el.

Piríthatunk nagyobb mennyiségben is egyszerre. Ebben az esetben öntsük a teljes adagot egy tepsibe, és tegyük 200 °C-os sütőbe, 10-15 percre. Félúton keverjünk egyet rajta, hogy minden része egyformán pirult legyen. Az előre megpirított zabot eltehetjük későbbre is, tároljuk jól záródó üvegben, dobozban. Nem kell aggódnunk, hiszen a pirítás miatt tovább eltartható lesz.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy eléggé megpirult-e a zabunk, hagyatkozzunk a szaglásunkra. Egy idő után kellemes, diós illatokat fogunk érezni, ez jelzi majd számunkra, hogy kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Mire jó a pirított zab?

Az így kapott pelyheket ugyanúgy használhatjuk minden receptben, mint natúr társaikat. A végeredmény ízletesebb, komplexebb lesz, készüljünk tehát egy nagy meglepetésre. Ezután már biztos nem fogjuk máshogy enni a zabot

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több zabos étel és reggeli:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...