Így csinálj ropogtatnivalót a dinnye magjából

Egy sós ropogtatnivalót keresünk, ami egészséges, olcsó, és ráadásul elképesztően különleges is? Ha erre a kérdésre a válaszunk igen, akkor irány a bolt, vegyünk egy nagy görögdinnyét, a többi részletre hamarosan fény derül.

Ha odavagyunk a különböző pirított magvakért, netán a pattogatott kukoricáért, akkor valószínűleg a dinnyemag is közel áll majd a szívünkhöz. Igen, a legédesebb nyári gyümölcs magja, amit általában bosszúsan kapargatunk ki a tányér szélére, igazai különlegesség a rágcsák világában. A dinnyemag elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, a végeredmény pedig semmihez sem hasonlítható. A magok a kuka helyett legközelebb vándoroljanak a tányérra.

Miért és hogyan csinálj ropogtatnivalót a dinnye magjából

Miért együk?

A maradékmentés sikerélménye mellett azért is érdemes megenni a dinnye magjait, mert a kis szemek tele vannak fontos tápanyagokkal. A sárgadinnyemag kiemelkedő rostforrás, A- és C-vitaminban bővelkedik.

A görögdinnye magjai pedig fehérjével, aminosavakkal, B-vitaminnal és megnéziummal vannak megpakolva.

Hogyan együk?

A nagyobb szemek héja túl vastag lehet, ezért elsősorban olyan magokat válasszunk ki sütésre, amik közepes méretűek. Az egészen kicsiket nyugodtan elfogyaszthatjuk egészben is.

Első lépésként tisztítsuk meg a magvakat, távolítsuk el az összes gyümölcshúst és a sárgadinnye belsejében lévő szálakat.

Majd áztassuk be a tiszta szemeket sós vízbe, nagyjából egy óra erejéig. Ennyi idő alatt kellemesen intenzív, sós íze lesz a dinnyemagnak. Szűrjük le, és szárítsuk meg egy konyharuhával.

Egy tálban keverjük el a magvakat egy kiskanál olajjal, hogy minden szemet teljesen bevonjon a zsiradék. Melegítsük elő a sütőt 160℃-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A magokat egyengessük el a tepsin úgy, hogy egy rétegben legyenek, ne fedjék túlságosan egymást. Ez garantálja, hogy egyenletesen pirul majd meg a tepsi tartalma.

Tegyük a magot nagyjából 20 percre az előmelegített sütőbe. Ha már erőteljes illatok áradnak a sütő belsejéből, mindenképpen tartsuk szemmel a magokat, nehogy megégjenek. A sárgadinnyemagok fehérből aranybarnává változnak majd, míg a görögdinnye magjai feketék maradnak.

Ha később is szeretnénk élvezni ezt az izgalmas ropogtatnivalót, tegyük a kihűlt magvakat légmentesen záródó dobozba, a hűtőben egy hónapig eláll majd.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Itt még több nyári receptet és ízt találhatsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...