Ha ennél grillezett szívet és tengerimalacot, szeretni fogod Perut

Bolyhos alpakák, lenyűgöző Machu Picchu, a titokzatos Nazca-vonalak: ez minden, ami elsőre eszünkbe jut Peruról. A világ konyháiban otthonosabban mozgók még a ceviche-t is ide sorolják. Jó kiindulópont, de a perui kulinária még ennél a halas fogásnál is izgalmasabb kulturális fúziót kínál. Érdemes behatóbban megismerkedni vele!

Meggyőződésem, hogy a perui konyhaművészet nem kapja meg azt a figyelmet és reflektorfényt, ami kijárna neki. Bár az elmúlt öt évben egyre több perui ihletésű étterem nyílt szerte a világon (köztük több Michelin-csillagos egység), és Limában a világ 50 legjobb étterméből egyből kettőt is találunk, még mindig elbírnának többet a nagyvárosok is. Minden olyan tényezőt magáénak tudhat, amitől szerethető és variálható lesz, ami miatt egyből kedvenccé válhat. Kulturális alapjai is szerteágazóak, így az európai (főleg spanyol és francia), a kínai, a japán, a kreol hatások is érezhetőek a perui konyhaművészeten. És akkor még nem beszéltünk a burgonya és a kukorica nemzeti jelentőségéről.

Fontos táplálékuk a kukorica is, a képen például egy lila fajta látható

Három régió különböző alapanyagai

Fontos, hogy három régiót különítünk el a perui konyhát illetően: az óceánparti, az andoki és az amazonasi területek kulináriáját. Nem nehéz kitalálni, hogy az óceán adta lehetőségek elsősorban a halas és tengeri herkentyűs fogásokra fókuszálnak.

Az Andokban megjelenik a több ezer burgonyafajta: ők már 7000 éve fogyasztják, míg Európába éppen Peruból és Chiléből csak a 16. század körül érkezett meg a tápláló és a legtöbb nemzeti konyhában kedvelt gumó.

El sem tudnánk képzelni az életet nélküle. Fontos táplálékuk a kukorica is, ami rengeteg árnyalatban tesz hozzá az andoki étkezésekhez. Összeszorított foggal írom le, de a hegyekben szeretett, ősi csemegének számít a roston sütött tengerimalac is. Mi hobbiból kisállatként tartjuk, de Dél-Amerikában örömmel fogyasztják: inka tradíciók nyomán.

Az Amazonas-környéki területeken ismét megjelennek a halak, ám itt már a folyami fajták, rengeteg az egzotikus gyümölcs a számos banánfajtától (ide tartozik a plantain, a főzőbanán is) a rákbetegség gyógyítására is használt noniig.

Spanyol impulzusok

A 16. században Pizarro alapította az első spanyol településeket Peruban. Enyhe kifejezés, hogy az őslakosok nem látták szívesen a konkvisztádort, akit leginkább az arany iránti vágy és izgalom hajtott.

Aji de Gallina (krémes sajtos-tejszínes-diós csirke)

Jelenlétük azonban beszivárgott a perui kultúrába, a gasztronómia szintjén is. Elkezdtek hagymát, aromás fokhagymát, karakteres ízű gyümölcsöket, citrusokat használni. Sőt, az alpakahús és az említett tengerimalac mellett megjelent a szarvasmarha, a sertés, a szárnyas és az európai tejtermékek is. A gazdag spanyol fűszerezés (ami arab, afrikai gyökerekből is fakad) is nagy hatással volt a perui konyhára.

A legnépszerűbb spanyol-perui fogások: Aji de Gallina (krémes sajtos-tejszínes-diós csirke), Papas a la Huancaina (fokhagymás-sűrített tejes paprikás, limelével kínált burgonyafogás)

Afrika és Peru

Az afrikai ételek, alapanyagok az európaiak által Peruba kerülő rabszolgák miatt honosodtak meg. Így például megismerték a földimogyorót, a cukornádat is. A szolgasorsra ítélt afrikaiaknak leleményesnek kellett lenniük a hús felhasználásával kapcsolatosan, mivel nekik már csak a belsőségek maradtak az európai uraik után.

Nagyon erős fűszerezéssel és gabonákkal, hüvelyesekkel dúsítva készítettek ízletes ételeket. A belsőségek feldolgozásának hagyománya tehát innen eredeztethető.

A legnépszerűbb afrikai-perui fogások: Anticuchos de Corazón (grillezett marhaszív)

Kantoni hatások: chifa konyha

Időben kicsit messzebb járunk: a 19. században kínai munkások milliói érkeztek Dél-Amerikába, saját, már meglévő kulináriával, szeretett ízekkel, alapanyagokkal. Rizzsel, szójaszósszal, halszósszal, fűszerekkel.

Természetszerű, hogy a kantoni, kínai hatások is belekeveredtek a perui kultúrába, létrehozva egy egészen egyedi fúziót.

Ugyanis a friss óceáni halak, az egzotikus gyümölcsök is megkapták a kínai körítést, fűszereket és szószokat. Lima kínai negyede talán még nyüzsgőbb, mint bárhol máshol a világban, az ottani ételbárok pedig semmihez sem hasonlatos bomba ízekkel operálnak.

Lomo Saltado (stir-fry zöldség és marhahús)

A legnépszerűbb chifa fogások: Lomo Saltado (stir-fry zöldség és marhahús), wantán (wonton)

Tovább is van: Nikkei

A japán diaszpóra Peruba kivándorolt része és az ő leszármazottjaik a Nikkei nevet kapták. 1899-ben szép számmal érkeztek a Japánból kivándorlók Dél-Amerikába, velük pedig a sushi is az asztalokra került. És persze a csodálatos tiradito, a sashimi formában tálalt nyers hal, perui marinádban.

A legnépszerűbb Nikkei fogások: tiradito (nyers hal, perui marinádban)

Tiradito (nyers hal, perui marinádban)

Lenyűgöző, ahogy ennyi hatás nyomán megszületett ez a komplex konyha, amiben a hideg-meleg ellentéte, a savas és a keményítős kontrasztja, az erőteljes és a lágy is együtt van jelen. Rengeteg fűszer, nagy ízek, hihetetlen frissesség vagy éppen melegség és mélység jellemzi.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több izgalmas ételt a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...