A gyönyörű, érett paradicsomok kilószám sorakoznak a pulton, mi pedig már előre beleborzongunk a paradicsomhámozás hosszadalmas és fárasztó folyamatába. Amikor befőzzük, vagy különböző szószokat készítünk belőle, érdemes eltávolítani a héjat, mert textúrája kellemetlen lehet. Azonban az állag nem minden, ennél több dolgot is fontolóra kell vennünk, ha a paradicsomhámozás dilemmája kerül elénk.
Mikor hámozzunk?
A leggyakrabban akkor kell a héjat eltüntetnünk, ha levest, szószt vagy más, teljesen krémes állagú ételt készítünk a paradicsomból. A héj ugyanis még extrém hő hatására sem változik, ugyanúgy érezni fogjuk a kész fogásban.
Szintén fontos a hámozás a befőzés során: az egészben eltett paradicsomok héj nélkül kerülnek az üvegbe, így télen már nem kell majd bajlódnunk a hámozás macerás feladatával.
A textúra mellett az íz is előtérbe kerül: a paradicsom héja enyhén kesernyés ízt tud adni a főtt ételeknek, ezért is jobb egyes esetekben, ha megszabadulunk tőle.
Mikor ne hámozzunk?
Vannak azonban esetek, amikor nem kell bajlódnunk a héjjal. Például a sütőben sült paradicsom esete is ilyen: ha megpucoljuk, az extrém hőben teljesen szétfolyik, szinte elolvad a húsa, és a végén nem marad belőle semmi.
A héj tartja össze a paradicsom amúgy is laza belsejét, ezért ha nem akarjuk, hogy teljesen szétessen (pl. salátában, szendvicsben vagy grillezve), semmiképpen se hámozzuk meg.
Mi van a héjban?
A keserű íz nem véletlen: ezt egy flavonol nevű antioxidáns okozza, aminek fogyasztása igen előnyös a szervezetre. A növényi alapú antioxidáns hatásai közé sorolják a szív- és érrendszeri betegségek, valamint más időskori egészségügyi problémák veszélyének csökkentését.
A flavonol nagy része pedig a héjban található, ezért jobban járunk, ha néha-néha megesszük az egész paradicsomot.
Ha hámozunk, hogyan csináljuk?
Persze, ha mégis elszánjuk magunkat a nehéz feladatra, így csináljuk. Forraljunk egy nagy fazékban vizet, és készítsünk mellé egy edényt, tele jeges vízzel.
A paradicsomok alján (a szárral ellentétes végén) egy késsel ejtsünk sekély, X-alakú bevágást. Dobjuk őket egy perc erejéig a vízbe, majd rögtön merjük át egy szűrőkanállal a jeges tálba.
Ezekkel a lépésekkel gyerekjáték lesz a paradicsom hámozása, indulhat a befőzés!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
A nyár legfinomabb ízei mind itt vannak: