A paradicsom felvágása sokszor kudarcba fullad, ha nincs a konyhánkban egy borotvaéles szakácskés vagy túl érett terméket vettünk, esetleg rossz irányban kezdünk neki a szeletelésnek. És ha ez még mind nem lenne elég, a különböző fajtákat is más módon kell kezelnünk. De ne ijedjünk meg, a paradicsom felvágása lehet mindig tökéletes, mutatjuk, hogyan.
A megfelelő kés
Egy életlen kés alatt szegény paradicsomok összenyomódnak, és egyenetlen darabokat kapunk. Hogy ezt elkerüljük, használat előtt fenjük meg a kést, de ennél is jobb döntés, ha recéset választunk.
Például egy kenyérvágó- vagy steakkés könnyedén átvág a paradicsom héján, anélkül, hogy roncsolná a húsát.
Egy paradicsom belseje
Nem mindegy az sem, hol vágunk bele. A paradicsom közepén egy vastagabb rész található, a csumája, amiből küllőkhöz hasonlóan ágaznak el a húsos részei. Ezek tartják egyben a magvakat és a folyósabb belsőt.
Ha a vastagabb részek mentén vágunk, biztosak lehetünk abban, hogy a szeletek vagy kockák egyben maradnak. Így elkerülhetjük a szomorú látványt, amit egy üres paradicsomgerezd nyújt.
Szeletelt paradicsom
Bármilyen vastagságú szeletet szeretnénk, érdemes a korábban említett recés késsel nekikezdeni a feladatnak. Ezzel akár hajszálvékonyra is vághatjuk.
Helyezzük a paradicsomot az oldalára, hogy a tetején lévő zöld szárrész jobbra (ha jobbkezesek vagyunk) vagy balra (balkezeseknek) nézzen. A szárnál kezdjük a vágást, innen haladjunk az ellenkező irányba.
Mivel minden szelet közepén lesz a paradicsom vastagabb részéből, összetartja őket, nem fognak darabokra esni. Az így kapott tökéletes szeleteket tegyük szendvicsekbe, burgerbe.
Paradicsomgerezdek
Ha salátába vagy hidegtálra szeretnénk gerezdeket vágni, mindig fenyeget a veszély, hogy a paradicsom zselés belseje elválik a húsától.
Mindig képzeljük oda a szárát: ez lesz az a középvonal, ami vezetni fogja a szemünket és a késünk pengéjét is. Így garantáltan egyben maradnak majd a gerezdek.
Ahogy kisebbek lesznek a darabok, egyre nehezebb lesz megtalálni a közepét. Ebben lehet segítség a szár helye: a kis zöld kör megmutatja a felezés pontos helyét.
Koktélparadicsom
Ez szinte egyértelmű, de azért itt egy kis segítség: a nagyokhoz hasonlóan az apró paradicsomokat is a szár vonalán szeleteljük. Mérettől függően maximum negyedekbe érdemes vágni, ezen túl már csak szétnyomnánk.
A koktélparadicsom – egészben vagy felvágva – salátákba, esetleg tésztákhoz illik a legjobban.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Legyél mesterszakács a saját konyhádban: