4 eset, amikor nem kell megpucolni a paradicsomot

A paradicsom szezonjának hamarosan vége, de annyi még pont van a dologban, hogy megnézzük, mindig szükséges-e a gyümölcs hámozásával bajlódni. Mert bizony nem kellemes feladat.

Paradicsomot hámozni sajnos néha szükséges, mindamellett egy borzasztóan kellemetlen és macerás konyhai feladatról van szó, amit a legtöbben inkább a pokol mélyére száműznénk. Persze, ha egyszer megtanuljuk, akkor már egy fokkal egyszerűbb, de mégis jó érzés minél többször megszabadulni tőle. A most következő cikk épp ennek dedikálódott: az összes olyan alkalmat végig fogjuk venni, amikor a paradicsom hámozása szerencsére elhagyható.

4 eset, amikor nem kell megpucolni a paradicsomot

Lecsós ételek

Magyar ember paradicsomból elsősorban lecsót főz, és persze hogy nem fog nekiállni a hámozással bajlódni. Dehogy, dehogy. Hiszen a lecsóban úgyis ott van a paprika, aminek szintén hasonlóan kellemetlen, vékony héja van, ami ugyanúgy lefő a fazékban.

Akkor meg minek bajlódni vele? Sokkal jobban járunk, ha előbb megpároljuk a paprikát, utána hozzáadjuk a paradicsomot, így minimalizálva az elszabadult héjak mennyiségét.

Mert a párolódó paprika nem veti le olyan könnyen a héját, mint ha a már kész paradicsomos raguban rotyogtatnánk. A paradicsomnak pedig nem szabad olyan sok időt adnunk, hogy levetkőzzön. Sokkal jobb azért így, nemde?

Hagyományos nyári lecsó

A nyár egyik legnépszerűbb ultimét étele a lecsó. Biztosan mindenki kóstolta már valamilyen formában, ismeri, szereti, és van saját bevált, családi receptje is, ami egész biztosan ...

Házi paradicsomszósz

Egész évben teljesen jól megvagyunk a passzírozott paradicsomból vagy a konzervből főzött paradicsomszósszal, de amikor elérhető maga a friss gyümölcs is, hát akkor ugyan ki nyúlna a dobozok felé?

Ugyan a konzervben héjazva van a paradicsom, de azt mégis csak ipari mennyiségben készítik, nekünk pedig valószínűleg nem lesz meg hozzá a szükséges technológiai géppark a kisfiókban.

Ráadásul, ha teljesen szétfőzzük a paradicsomot, utána egyszerűen leszűrhetjük (macerásabb) vagy leturmixolhatjuk az egészet (könnyebb), így egy selymes, ízgazdag, friss paradicsomos szószt kapunk, amit minden tészta szívesen fogad majd. Csak semmi hámozás!

Friss paradicsomleves

Hasonló cipőben jár a friss paradicsomból készített paradicsomleves, amit főzve és nyersen is összedobhatunk. Ha főzzük, ugyanaz fog vele történni, mint a fent említett paradicsomszószokkal: szétfőzés, turmixolás vagy passzírozás.

De nem is kell eddig elmenni a dologgal: a lédús paradicsomokból nyersen is készülhet leves (pl. gazpacho), amelyek esetében szintén elhagyhatjuk a hámozást. Észre sem fogjuk venni, hogy ott vannak a lében.

Sült paradicsom

Vannak olyan receptek is, amelyek a paradicsomot a sütő hőjének teszik ki. Nos, ebben az esetben sem kell lehántanunk róla a vékony héjat, mivel a sütés más hatással van erre, mint a főzés.

A forró szószok és úgy általában a főzés hirtelen kapja meg a paradicsom külsejét, szinte percek alatt lerántja annak héját. A sütő ezzel szemben határozott, de fokozatos hőt ereszt rá, aminek következtében a paradicsomszeletek majdnem teljesen egyben maradnak.

Ráadásul, ha a sült paradicsomot utána valamilyen komoly turmixolásnak akarjuk kitenni, akkor szintén nincs értelme bajlódni.

Sült paradicsomos fehérbabkrémleves

Sokféle módon lehet krémes levestextúrát létrehozni tejszín vagy más egyéb tejtermék hozzáadása nélkül, például keményítőtartalmú zöldségek felhasználásával. Az édesburgonya ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek, ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...