4 eset, amikor nem kell megpucolni a paradicsomot

A paradicsom szezonjának hamarosan vége, de annyi még pont van a dologban, hogy megnézzük, mindig szükséges-e a gyümölcs hámozásával bajlódni. Mert bizony nem kellemes feladat.

Paradicsomot hámozni sajnos néha szükséges, mindamellett egy borzasztóan kellemetlen és macerás konyhai feladatról van szó, amit a legtöbben inkább a pokol mélyére száműznénk. Persze, ha egyszer megtanuljuk, akkor már egy fokkal egyszerűbb, de mégis jó érzés minél többször megszabadulni tőle. A most következő cikk épp ennek dedikálódott: az összes olyan alkalmat végig fogjuk venni, amikor a paradicsom hámozása szerencsére elhagyható.

4 eset, amikor nem kell megpucolni a paradicsomot

Lecsós ételek

Magyar ember paradicsomból elsősorban lecsót főz, és persze hogy nem fog nekiállni a hámozással bajlódni. Dehogy, dehogy. Hiszen a lecsóban úgyis ott van a paprika, aminek szintén hasonlóan kellemetlen, vékony héja van, ami ugyanúgy lefő a fazékban.

Akkor meg minek bajlódni vele? Sokkal jobban járunk, ha előbb megpároljuk a paprikát, utána hozzáadjuk a paradicsomot, így minimalizálva az elszabadult héjak mennyiségét.

Mert a párolódó paprika nem veti le olyan könnyen a héját, mint ha a már kész paradicsomos raguban rotyogtatnánk. A paradicsomnak pedig nem szabad olyan sok időt adnunk, hogy levetkőzzön. Sokkal jobb azért így, nemde?

Házi paradicsomszósz

Egész évben teljesen jól megvagyunk a passzírozott paradicsomból vagy a konzervből főzött paradicsomszósszal, de amikor elérhető maga a friss gyümölcs is, hát akkor ugyan ki nyúlna a dobozok felé?

Ugyan a konzervben héjazva van a paradicsom, de azt mégis csak ipari mennyiségben készítik, nekünk pedig valószínűleg nem lesz meg hozzá a szükséges technológiai géppark a kisfiókban.

Ráadásul, ha teljesen szétfőzzük a paradicsomot, utána egyszerűen leszűrhetjük (macerásabb) vagy leturmixolhatjuk az egészet (könnyebb), így egy selymes, ízgazdag, friss paradicsomos szószt kapunk, amit minden tészta szívesen fogad majd. Csak semmi hámozás!

Friss paradicsomleves

Hasonló cipőben jár a friss paradicsomból készített paradicsomleves, amit főzve és nyersen is összedobhatunk. Ha főzzük, ugyanaz fog vele történni, mint a fent említett paradicsomszószokkal: szétfőzés, turmixolás vagy passzírozás.

De nem is kell eddig elmenni a dologgal: a lédús paradicsomokból nyersen is készülhet leves (pl. gazpacho), amelyek esetében szintén elhagyhatjuk a hámozást. Észre sem fogjuk venni, hogy ott vannak a lében.

Sült paradicsom

Vannak olyan receptek is, amelyek a paradicsomot a sütő hőjének teszik ki. Nos, ebben az esetben sem kell lehántanunk róla a vékony héjat, mivel a sütés más hatással van erre, mint a főzés.

A forró szószok és úgy általában a főzés hirtelen kapja meg a paradicsom külsejét, szinte percek alatt lerántja annak héját. A sütő ezzel szemben határozott, de fokozatos hőt ereszt rá, aminek következtében a paradicsomszeletek majdnem teljesen egyben maradnak.

Ráadásul, ha a sült paradicsomot utána valamilyen komoly turmixolásnak akarjuk kitenni, akkor szintén nincs értelme bajlódni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek, ötletek:

Címlapról ajánljuk