Így főzz rossz paradicsomból is finom ételeket

Jó paradicsomot szerencsére sokkal könnyebb találni ilyenkor, nyáron, mint az év többi részében, persze ez nem jelenti azt, hogy mindegyik tökéletes lesz. De mi legyen a rosszakkal?

A napérlelt, édes, lédús nyári paradicsomnak köze sincs a téli fagy üvegházas, sápatag gyümölcseihez, ezért ilyenkor érdemes minél többet enni a szezonális, friss finomságból. Sajnos ilyenkor is könnyű belefutni egy-egy rosszabb darab paradicsomba (főleg az élelmiszerboltokban), ami bizony nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani. De nehogy a kukába dobjuk őket, inkább hozzuk ki belőlük a legjobbat az alábbi módszerekkel.

Így főzz rossz paradicsomból is finom ételeket

Túlérett/ütődött paradicsom

Ez még egy fokkal „kellemesebb” probléma, mert legalább azt jelzi, hogy a paradicsomunk érett. Jelen esetben egy kicsit túlságosan is: a megnyomódott, behorpadt darabokat viszonylag nehéz szeletelni, felkockázni, mert szétesnek, ráadásul nem mutatnak jól szendvicsekben, salátákban.

A legjobb megoldás erre, ha megtöltjük, és megsütjük a paradicsomokat.

Ehhez csupán le kell vágnunk a „kalapjukat”, majd egy kanállal kikanalaznunk a lédús belsőt, és valamilyen rizses, gabonás vagy húsos tölteléket beletennünk. Reszelhetünk rá sajtot is, és már mehet is a sütőbe. Mivel a paradicsom alapból túlérett, gyorsabban megsül, és édesebb íze is lesz.

Sült paradicsomfészek

Konyhámban továbbra is a szuperegyszerűség jegyében telnek a napok. Élvezem, hogy pillanatok alatt, a legkisebb erőfeszítés nélkül, finom vacsorát varázsolok az asztalra- majd minden ...

Éretlen paradicsom

A spektrum másik végén helyezkednek el a hóka, éretlen paradicsomok: ezekkel talán gyakrabban találkozunk majd, mint szeretnénk. Állagban és ízben sem kellemesek, nem érdemes velük főzni, de nyersen enni sem túl jók.

Rántsuk hát ki őket! Mivel még nem annyira vizesek, megtartják az alakjukat a forró olajban is. A ropogós panír alatt puhára sülnek, kiváló mártogatós válik majd belőlük.

Vizes paradicsom

A túlságosan lédús paradicsom sem mindig jó, főleg akkor, ha mellette még vízízű is. Néha ilyennel is találkozhatunk, ekkor ezt tegyük vele: készítsünk belőle krémes gazpachot, vagyis hideg zöldséglevest.

Tegyünk bele sok kenyeret, hogy kellően sűrű és krémes legyen, majd ízesítsük, fűszerezzük bátran. A vizes paradicsomokból készíthetünk paradicsomlevet is, bár ez egy fokkal macerásabb folyamat.

Túl magos paradicsom

Vannak, akik nem bírják a paradicsom magjait, pedig ezekben a furcsán zselés részekben is rengeteg napfényes íz van. Mindenesetre a nagyon magos paradicsommal tényleg nehéz bánni: nem szeletelhető, szétesik, eláztatja a salátát vagy a szendvicset.

Készítsünk belőle inkább friss, csípős salsát: kockázzuk egészen apróra, és keverjük el ecettel, olívaolajjal, aprított hagymával, fokhagymával. Kenyérre kenve, de húsok mellé, vagy mártogatósként is finom. Ilyen formában pedig mindegy, mennyire magos, el fognak vegyülni a salsában a különböző részek.

Kásás paradicsom

Talán az egyik legszomorúbb látvány a kásás húsú paradicsom: ezzel sajnos nem nagyon tudunk mit kezdeni. Vagy mégis? Vágjuk félbe a gyümölcsöt, majd reszeljük le egy sajtreszelőn a húsát.

Így egy friss paradicsompépet kapunk, ami nem baj, ha kásás alapanyagból készül, hiszen a végeredmény amúgy is egy püré lesz. A héja nem kerül bele, így egészen sima egyveleget kapunk. Friss tésztaszósznak vagy raguk alapjának kiváló.

Olaszos paradicsomos burgonya

A magyaros változat egy olcsó fogás, például húsmentes hétfőkre kiváló választás lehet. Ez a recept inkább a rakott burgonyára hasonlít. Kicsit egyszerűsítettem, hiszen elég azt a ...

Túl kemény paradicsom

Nem feltétlenül az éretlenség jele a kemény húsú paradicsom, vannak olyan fajták, amelyek egyszerűen csak ilyen belsővel rendelkeznek. Ugyanolyan finomak, csak mondjuk nem a legjobbak egy salátában, szendvicsben.

Ezeket a kemény darabokat vágjuk fel, és süssük meg fokhagymával, fűszerekkel és sok olívaolajjal egy tepsin, majd készítsünk belőlük lepényt, pizzát, tésztát vagy bármilyen más finomságot.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Napfényes, nyári tippek, trükkök, receptek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...