A csempézett konyhai burkolat nem csak azért van, mert mutatós, fontos célt szolgál főzés közben is. A mosogatók és főzőlapok mögötti területeket azért csempézzük, mert ezt a felületet könnyebb tisztítani, mintha csak egy festett falat vagy tapétát használnánk. Bár főzés során könnyen piszkolódik, mégis sokkal könnyebb leszedni róla még a nagyon makacs, zsíros foltokat is, ehhez pedig nem feltétlenül van szükségünk erős zsíroldó kemikáliákra.
Ha tehát a legjobb módszert keresed arra, hogyan hozhatod vissza a csempék fényét, és hogyan távolíthatod el a szennyeződéseket a fugából,
fogj egy csomag szódabikarbónát!
Elsősorban vegyél elő egy konyhai szivacsot, és mosogatószeres vízzel töröld át a csempéket. Érdemes felmérned, szabad-e a dörzsölőfelületet használni az adott csempefajtán, ez anyagtól és fényezéstől is függ, valamint ne hagyd ki a fugákat se, ezeket könnyebben lehet akár egy használt fogkefével átdörzsölni.
Ezt követően jöhet a szódabikarbóna!
Pár evőkanál szódabikarbónát önts fel annyi evőkanál vízzel, hogy végeredményében egy pasztaállagú anyagot kapj. Ezután vidd fel a szódabikarbónát a csempére, és igény szerint szivaccsal vagy kefével kezdd el dörzsölni a zsíros, szennyezett felületet. Törlésként használj vizes vagy mosogatószeres szivacsot, végül pedig száraz papírtörlőkendőt.
Még a legcsillogóbb csempe sem mutat a legjobban, ha a fuga piszkos. A konyhai fugázás talán megússza a fürdőszobában tapasztalható penészproblémát, de ha elszíneződött, vegyünk elő egy kis ecetet! Az ecet fertőtlenít és tisztít, így egyszerűen és természetesen kitisztíthatjuk a csempék közötti részt is.
Ezek a praktikák is érdekelhetnek: