Hiába vigyázunk, a konyhai mosogató néha egészen könnyen el tud dugulni az ételmaradékok, zsír és olaj miatt. Biztos veled is előfordult már legalább egyszer, hogy minden igyekezeted ellenére eldugult a mosogatód. Legjobb esetben ilyenkor elég egy kevés lefolyótisztító a probléma elhárításához, néha azonban beüt a baj, és szakértő segítségét kell kérni.
A zsír a legfőbb ludas
A mosogató lefolyója nagyon könnyen szennyeződik: hiába kaparjuk le mosogatás előtt az összes ételmaradékot vagy töröljük le azt a tányérokról, az edények oldalára és aljára tapadt szennyeződések, a zsír és az olaj még így is lerakódik a lefolyó falán, ez pedig idővel duguláshoz vezethet.
Előzzük meg a bajt, és vegyük elő régi, jól ismert barátunkat, a mosogatószeres flakont.
A Thekitchn egy vízvezetékszerelőt kérdezett arról, hogyan lehet elkerülni a lefolyók eldugulását:
1.) Az első és legfontosabb, hogy amennyire lehet, a használt edényekről és tálakról takarítsuk le a zsírt és az olajos maradékokat (ugye ma már senki sem önti a használt olajat a lefolyóba?), ezzel ugyanis már eleve elkerüljük, hogy nagyobb mennyiségű zsírréteg tapadjon a lefolyók falára.
2.) Papírtörlővel töröljük át a zsíros felületeket, a mosogatónk meg fogja hálálni ezt az egyszerű mozdulato
3.) És most jön a lényeg: a vízvezetékszerelő szerint érdemes egy vagy két nyomásnyi mosogatószert adagolni a lefolyóba, így csökkentve a zsíros anyagok lerakódását. Az adagolás után várjunk fél–egy percet, hogy a mosogatószer lecsurogjon, majd eresszünk a mosogatóba meleg vizet.
Még több otthoni tippel gazdagodhatsz: