Őszibarack, sülve-főve: 4 módszer, amivel feldobhatod a gyümölcsöt

Lassan, de biztosan megérkezett az őszibarack ideje is. Az egyik legédesebb későnyári gyümölcs nyersen is nagyon finom, de képzeljük el, hogy mennyivel izgalmasabb lehet grillezve vagy sütve.

Vannak gyümölcsök, amelyek ízét bizonyos konyhai módszerekkel meg lehet sokszorozni. A szóban forgó gyümölcs jelen esetben az őszibarack, a konyhai módszerből pedig négyet is olvashatunk a lenti cikkben. Ezek közül válogassunk kedvünkre, ha az egyszerű őszibarackból valami sokkal, de sokkal különlegesebbet szeretnénk alkotni.

Őszibarack, sülve-főve: 4 módszer, amivel feldobhatod a gyümölcsöt

Italként

A legelső és egyben legkönnyebb elkészítési módhoz csupán egy turmixgépre és egy kezünkön megszámolható hozzávalóra lesz szükségünk. Az érettebb, kellemesen puha barackból készíthetünk italt, ami igazából levesként is megállja a helyét.

A gyümölcsöt ízlés szerint krémesítsük joghurttal, kevés cukorral, citromlével. Tehetünk még bele vaníliát vagy mentát is.

Ízlés függvénye a pucolás is: amennyiben nem zavarnak minket az apró darabkák az italban (a turmix elég jó munkát végez a homogén, krémes állag kialakításában), ne vesződjünk az őszibarack-pucolás idegőrlő feladatával. Jó hidegen tálaljuk pohárban vagy tálban.

Gyors lekvár

Ez a megoldás kifejezetten jó a kissé öreg, ütődött barackok megmentésére. Ha már nincs gusztusunk nyersen megenni őket, és nem akarunk elpazarolni néhány szem – amúgy teljesen használható – gyümölcsöt, rottyantsunk belőlük egy kis adag gyors lekvárt.

Főzzük össze a felkockázott őszibarackot egy kevés cukorral. A zselésítőt teljesen el is hagyhatjuk, hiszen nem lesz szerepe a jövőben. Addig hagyjuk a lángon, amíg az ízlésünknek megfelelő állagú, szirupos szószt nem kapunk.

A gyors lekvár tulajdonképpen semmiben nem különbözik a rendes befőzéstől, a mennyiséget leszámítva. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy a lekvár kevés lesz pár üveg megtöltésére. Tároljuk a hűtőben, egy kis tálban vagy dobozban, és minél hamarabb fogyasszuk el.

Kanalazzuk fagylaltra, süteményekre, egyszerűen a reggeli pirítósra, zabkására. Töltsük palacsintába, halmozzuk gofrira, de akár hidegsültekkel is párosíthatjuk.

Sütőben sütve

Ezzel lesz a legkevesebb dolgunk. Csupán annyit kell tennünk, hogy egy forró (230℃) sütőbe tesszük a félbevágott barackokat. A vágott felüket lecsorgathatjuk mézzel, hogy segítsük a karamellizálódást.

Nagyjából 40-60 perc alatt tökéletesen puhára sülnek, édes ízük a végtelenségig mélyül, ahogy a nedvesség nagy része elpárolog, és csak a gyümölcsös aromák maradnak.

A sült barack egy elképesztően sokszínű kreálmány: mehet süteménybe, salátába, krémleves készülhet belőle. Friss sajtokkal igazi ínyenc kombinációt alkot, érdemes valami hasonlót mellé tenni.

Grillezve

Végül elérkeztünk a legdekadensebb, legizgalmasabb listaelemhez, a grillezett őszibarackhoz. Olyan gyümölcsöt grillezzünk, ami kellőképpen érett, de nem túl puha (különben szétesik a grillen).

Felezzük az őszibarackot, enyhén kenjük be olajjal, majd süssük mindkét oldalán nagyjából 4-5 percig. Tálaljuk frissen, olvasszunk rá vaníliafagylaltot, vagy mascarponét, díszítsük néhány levél mentával, citromfűvel. Egyszerű, mégis különleges desszert.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Élvezzük ki a nyári ízeket, amíg tart a szezon:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!