Vannak gyümölcsök, amelyek ízét bizonyos konyhai módszerekkel meg lehet sokszorozni. A szóban forgó gyümölcs jelen esetben az őszibarack, a konyhai módszerből pedig négyet is olvashatunk a lenti cikkben. Ezek közül válogassunk kedvünkre, ha az egyszerű őszibarackból valami sokkal, de sokkal különlegesebbet szeretnénk alkotni.
Italként
A legelső és egyben legkönnyebb elkészítési módhoz csupán egy turmixgépre és egy kezünkön megszámolható hozzávalóra lesz szükségünk. Az érettebb, kellemesen puha barackból készíthetünk italt, ami igazából levesként is megállja a helyét.
A gyümölcsöt ízlés szerint krémesítsük joghurttal, kevés cukorral, citromlével. Tehetünk még bele vaníliát vagy mentát is.
Ízlés függvénye a pucolás is: amennyiben nem zavarnak minket az apró darabkák az italban (a turmix elég jó munkát végez a homogén, krémes állag kialakításában), ne vesződjünk az őszibarack-pucolás idegőrlő feladatával. Jó hidegen tálaljuk pohárban vagy tálban.
Gyors lekvár
Ez a megoldás kifejezetten jó a kissé öreg, ütődött barackok megmentésére. Ha már nincs gusztusunk nyersen megenni őket, és nem akarunk elpazarolni néhány szem – amúgy teljesen használható – gyümölcsöt, rottyantsunk belőlük egy kis adag gyors lekvárt.
Főzzük össze a felkockázott őszibarackot egy kevés cukorral. A zselésítőt teljesen el is hagyhatjuk, hiszen nem lesz szerepe a jövőben. Addig hagyjuk a lángon, amíg az ízlésünknek megfelelő állagú, szirupos szószt nem kapunk.
A gyors lekvár tulajdonképpen semmiben nem különbözik a rendes befőzéstől, a mennyiséget leszámítva. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy a lekvár kevés lesz pár üveg megtöltésére. Tároljuk a hűtőben, egy kis tálban vagy dobozban, és minél hamarabb fogyasszuk el.
Kanalazzuk fagylaltra, süteményekre, egyszerűen a reggeli pirítósra, zabkására. Töltsük palacsintába, halmozzuk gofrira, de akár hidegsültekkel is párosíthatjuk.
Sütőben sütve
Ezzel lesz a legkevesebb dolgunk. Csupán annyit kell tennünk, hogy egy forró (230℃) sütőbe tesszük a félbevágott barackokat. A vágott felüket lecsorgathatjuk mézzel, hogy segítsük a karamellizálódást.
Nagyjából 40-60 perc alatt tökéletesen puhára sülnek, édes ízük a végtelenségig mélyül, ahogy a nedvesség nagy része elpárolog, és csak a gyümölcsös aromák maradnak.
A sült barack egy elképesztően sokszínű kreálmány: mehet süteménybe, salátába, krémleves készülhet belőle. Friss sajtokkal igazi ínyenc kombinációt alkot, érdemes valami hasonlót mellé tenni.
Grillezve
Végül elérkeztünk a legdekadensebb, legizgalmasabb listaelemhez, a grillezett őszibarackhoz. Olyan gyümölcsöt grillezzünk, ami kellőképpen érett, de nem túl puha (különben szétesik a grillen).
Felezzük az őszibarackot, enyhén kenjük be olajjal, majd süssük mindkét oldalán nagyjából 4-5 percig. Tálaljuk frissen, olvasszunk rá vaníliafagylaltot, vagy mascarponét, díszítsük néhány levél mentával, citromfűvel. Egyszerű, mégis különleges desszert.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Élvezzük ki a nyári ízeket, amíg tart a szezon: