Őszibarack, sülve-főve: 4 módszer, amivel feldobhatod a gyümölcsöt

Lassan, de biztosan megérkezett az őszibarack ideje is. Az egyik legédesebb későnyári gyümölcs nyersen is nagyon finom, de képzeljük el, hogy mennyivel izgalmasabb lehet grillezve vagy sütve.

Vannak gyümölcsök, amelyek ízét bizonyos konyhai módszerekkel meg lehet sokszorozni. A szóban forgó gyümölcs jelen esetben az őszibarack, a konyhai módszerből pedig négyet is olvashatunk a lenti cikkben. Ezek közül válogassunk kedvünkre, ha az egyszerű őszibarackból valami sokkal, de sokkal különlegesebbet szeretnénk alkotni.

Őszibarack, sülve-főve: 4 módszer, amivel feldobhatod a gyümölcsöt

Italként

A legelső és egyben legkönnyebb elkészítési módhoz csupán egy turmixgépre és egy kezünkön megszámolható hozzávalóra lesz szükségünk. Az érettebb, kellemesen puha barackból készíthetünk italt, ami igazából levesként is megállja a helyét.

A gyümölcsöt ízlés szerint krémesítsük joghurttal, kevés cukorral, citromlével. Tehetünk még bele vaníliát vagy mentát is.

Ízlés függvénye a pucolás is: amennyiben nem zavarnak minket az apró darabkák az italban (a turmix elég jó munkát végez a homogén, krémes állag kialakításában), ne vesződjünk az őszibarack-pucolás idegőrlő feladatával. Jó hidegen tálaljuk pohárban vagy tálban.

Gyors lekvár

Ez a megoldás kifejezetten jó a kissé öreg, ütődött barackok megmentésére. Ha már nincs gusztusunk nyersen megenni őket, és nem akarunk elpazarolni néhány szem – amúgy teljesen használható – gyümölcsöt, rottyantsunk belőlük egy kis adag gyors lekvárt.

Főzzük össze a felkockázott őszibarackot egy kevés cukorral. A zselésítőt teljesen el is hagyhatjuk, hiszen nem lesz szerepe a jövőben. Addig hagyjuk a lángon, amíg az ízlésünknek megfelelő állagú, szirupos szószt nem kapunk.

A gyors lekvár tulajdonképpen semmiben nem különbözik a rendes befőzéstől, a mennyiséget leszámítva. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy a lekvár kevés lesz pár üveg megtöltésére. Tároljuk a hűtőben, egy kis tálban vagy dobozban, és minél hamarabb fogyasszuk el.

Kanalazzuk fagylaltra, süteményekre, egyszerűen a reggeli pirítósra, zabkására. Töltsük palacsintába, halmozzuk gofrira, de akár hidegsültekkel is párosíthatjuk.

Sütőben sütve

Ezzel lesz a legkevesebb dolgunk. Csupán annyit kell tennünk, hogy egy forró (230℃) sütőbe tesszük a félbevágott barackokat. A vágott felüket lecsorgathatjuk mézzel, hogy segítsük a karamellizálódást.

Nagyjából 40-60 perc alatt tökéletesen puhára sülnek, édes ízük a végtelenségig mélyül, ahogy a nedvesség nagy része elpárolog, és csak a gyümölcsös aromák maradnak.

A sült barack egy elképesztően sokszínű kreálmány: mehet süteménybe, salátába, krémleves készülhet belőle. Friss sajtokkal igazi ínyenc kombinációt alkot, érdemes valami hasonlót mellé tenni.

Grillezve

Végül elérkeztünk a legdekadensebb, legizgalmasabb listaelemhez, a grillezett őszibarackhoz. Olyan gyümölcsöt grillezzünk, ami kellőképpen érett, de nem túl puha (különben szétesik a grillen).

Felezzük az őszibarackot, enyhén kenjük be olajjal, majd süssük mindkét oldalán nagyjából 4-5 percig. Tálaljuk frissen, olvasszunk rá vaníliafagylaltot, vagy mascarponét, díszítsük néhány levél mentával, citromfűvel. Egyszerű, mégis különleges desszert.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Élvezzük ki a nyári ízeket, amíg tart a szezon:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...