Ezzel a vendégváróval nyiss, ha már a welcome drinknél lenyűgöznél mindenkit

A vol-au-vent az egyik legismertebb francia leveles tésztás sütemény, melybe egyaránt passzol édes és sós töltelék is. Mi most egy orosz halsalátás különlegességet mutatunk be nektek, amelyet egy kevés kaviárral együtt teszünk az ünnepek leglátványosabb, legétvágygerjesztőbb falatkájává.

A vendégváró falatkák egészen különleges helyet foglalnak el a gasztronómiában. Ahogy az édes ízek desszertek formájában zárják le a közös étkezéseket, úgy a sós vendégváró falatok szolgálnak azért, hogy mindenkinek megjöjjön az étvágya ebédre vagy vacsorára. A francia gasztronómiában amuse-bouche-ként ismert falatkák lényege, hogy gusztusosak és étvágygerjesztőek legyenek, az azonban nem feltétel, hogy csak és kizárólag francia módszerrel készüljenek.

Orosz stílusú halsaláta levelestészta-kosárkákban, kaviárral - teljes receptért kattints ide! (Fotó: Hering András)

Így született a következő orosz stílusú halsaláta, amelyet leveles tésztából készült kosárkákban, kaviárral szervíroztunk. Ezzel az egyszerű, mégis elképesztően látványos vendégváró falattal bárkit le lehet taglózni, kitűnő ünnepi vendégváró nemcsak az ünnepekkor, de családi, baráti találkozókon is.

A vol-au-vent világszerte népszerű vendégváró falat. Általában „falatnyi méretben” készül, de néha előfordul, hogy nagyobb méretű étvágygerjesztőként is tálalják hússal vagy hallal töltve. Mérettől függetlenül azonban mindig a leveles tészta a fő összetevője: előbb megsütik a tésztát, majd megtöltik.

A töltelék lehetőségei szinte korlátlanok: kaviár, gomba, hús, sajtok, tenger gyümölcsei, zöldségsaláták, édes mousse is kerülhet a kosárkába. A vol-au-vent francia származása ellenére nagyon népszerű az orosz konyhában is, variációiról sokféle receptet találhatunk a régi szovjet szakácskönyvekben. Ezúttal a klasszikus, virágformára szaggatott tésztafalatokat egyrétegű, köralakú kosárkákra egyszerűsítettem, majd majonézes-kapribogyós lazacsalátával töltöttem meg, amit Raj Ráhel hasonlóan izgalmas receptje is inspirált.

Orosz stílusú halsaláta levelestészta-kosárkákban, kaviárral - teljes receptért kattints ide! (Fotó: Hering András)

Mi kell hozzá?

1 csomag leveles tészta, 1 db tojássárgája, 1 evőkanál finomliszt (a tészta nyújtásához)
200 gramm füstölt lazac, 3 kis fej vöröshagyma, 100 gramm kapribogyó, 4 evőkanál majonéz, 1 csepp citromlé, 1 ízlés szerint kapor (opcionális)

Hintsük meg a nyújtódeszkánkat liszttel, majd tekerjük ki, és nyújtsuk ki a leveles tésztát. Egy köralakú kiszúróval nagyjából 20 db kört szúrunk ki a tésztából. A közepüket egy kisebb köralakú szaggatóval megszúrjuk vagy megjelöljük, de nem szedjük ki a tésztát.

A tésztaköröket megkenjük tojássárgájával, majd 180 °C-os, légkeveréses sütőbe tesszük. Aranyszínűre sütjük.

Ha a kosárkák megsültek, a korongok közepét kiszedjük, majd a halsalátát kiskanállal belekanalazzuk, a tetejére pedig egy késhegynyi kaviárt és/vagy (ízlés szerint) egy csipet kaprot teszünk.

A leveles tésztás kosárkákban tálalt, kaviárral díszített orosz halsaláta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Orosz stílusú halsaláta levelestészta-kosárkákban, kaviárral - teljes receptért kattints ide! (Fotó: Hering András)

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is készítsd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...