Sütemények, melyek öntöttvas serpenyőben sokkal finomabbak

Ha a masszív öntöttvas serpenyőre gondolunk, valószínűleg előbb jut eszünkbe egy tartalmas, szószos-húsos ragu, mint egy omlós sütemény. Pedig erre is képes az edény: fantasztikus desszerteket süthetünk benne, nézzük, melyek ezek.

Az öntöttvas serpenyő hatalmas segítség a konyhában: mivel egyszerre használhatjuk a tűzhelyen és a sütőben is, jóval több lehetőség megnyílik általa, mint egy egyszerű edénnyel. Ez a főételek esetében jól jön, de képzeljük csak el, mi mindenre lehetünk képesek vele a desszertek világában. Az alábbi süteményeket nem elég, hogy elkészíthetjük öntöttvas serpenyőben, de erősen ajánlott is így tennünk.

Sütemények, amik öntöttvas serpenyőben sokkal finomabbak

Morzsasüti

Alul szaftos, karamellizált gyümölcs, felül pedig ropogós, omlós morzsa. Jól hangzik, nem? Persze akkor is elképesztő a morzsasüti, ha egyszerűen kerámiaedényben vagy más sütőformában sütjük.

A forró öntöttvas azonban olyan csodát művel a desszerttel, amire kevés más sütőforma képes. Alul durvább lesz a karamellizálódás, szinte egy nagyon sűrű, mély ízű lekvár lesz a gyümölcsből.

Szilvás crumble

Nem akármiért hívják a lusták süteményének, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészíthető, az adott évszaknak megfelelően variálható a töltelék és a siker garantált. Most rengeteg ...

Cobbler

A cobbler sok mindenben hasonlít a morzsasüteményre, leginkább abból a szempontból, hogy itt is nagyon fontos a gyümölcsös réteg állaga. Megfelelő hő és hőátadó közeg kell ahhoz, hogy szirupos, édes és ragacsos gyümölcsdarabok legyenek a tészta alatt.

Az öntöttvas serpenyőben ráadásul ez a felső, omlós réteg is ropogósabb, aranybarnább lesz, azaz duplán nyerünk, ha leváltjuk a sütőformát serpenyőre.

Körtés-almás cobbler

Ősz van, szóval itt az alma és a körte szezonja! Ezt a két csodás gyümölcsöt most egy szuper gyorsan elkészíthető cobblerbe varázsoltuk bele. A cobbler eredetileg egy angolok által ...

Óriáskeksz

Miért sütnénk sok kicsi csokis kekszet, ha csinálhatunk egy hatalmasat is? Csupán egy sütőbe is tehető serpenyőre lesz szükségünk, pontosabban egy vaskos vasedényre, ez ugyanis olyan forróságot képes átadni a tésztának, amitől ropogósra sül a külseje.

Ha alaposan kikenjük a serpenyőt, egyáltalán nem kell aggódnunk a leragadás miatt, a végeredmény pedig egy olyan lenyűgöző édesség lesz, ami egyszerre sütemény és látványelem is. Kinek ne esne le az álla egy hatalmas keksztől?

Brownie

A tepsis brownie jól ismert, szeletelhető kockái után meglepő felfrissülés lesz egy kanalazható(!) csokis csoda, ami még az eredeti verziónál is szaftosabb és dekadensebb. Ha a ragacsos brownie hívei vagyunk, mindenképpen adjunk egy esélyt a serpenyőnek.

Fordított torta

A fordított sütemények legjobb tulajdonsága, hogy az alul lévő gyümölcs (ami ugye a tálalásnál ismét felülkerekedik) karamellizálódik, és nagyon mély íze lesz. Ez úgy jön létre, hogy a sütőforma forró lapjával érintkezik a torta alsó része, a sütőben töltött idő alatt fantasztikusan aranybarna lesz.

Még tovább fokozhatjuk az élvezeteket, ha öntöttvas serpenyőben sütjük meg ezeket a különleges süteményeket. Szinte ropogós, durván karamellizált gyümölcsök, omlós piskóta, gyerünk!

Fordított szilvás sütemény

A fordított sütemények nem csak gyönyörűek, de sokszor egyáltalán nem is bonyolult elkészíteni őket. Ebbe a szilvás verzióba az ősz minden fűszerét belecsempésztük, a végeredmény ...

Édes csigák

Az óriás keksz mintájára süthetünk hatalmas fahéjas, diós vagy kakaós csigát is a serpenyőben. De ha tartunk attól, hogy a nagyméretű kelt tésztás sütemény nem sül át rendesen, készíthetjük a csigákat a megszokott méretükben. De tegyük ezt is a vasedényben, jóval ropogósabb lesz az aljuk.

Omlós fahéjas csiga

Isteni péksütemény, ami a kelt tésztának hála még másnap is finom és puha (persze csak ha marad belőle). A nagyi tippje: Tegyünk egy párnát az edény tetejére, csodásan megkel majd a ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fantasztikus süteményeket süthetsz:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...