Sütemények, melyek öntöttvas serpenyőben sokkal finomabbak

Ha a masszív öntöttvas serpenyőre gondolunk, valószínűleg előbb jut eszünkbe egy tartalmas, szószos-húsos ragu, mint egy omlós sütemény. Pedig erre is képes az edény: fantasztikus desszerteket süthetünk benne, nézzük, melyek ezek.

Az öntöttvas serpenyő hatalmas segítség a konyhában: mivel egyszerre használhatjuk a tűzhelyen és a sütőben is, jóval több lehetőség megnyílik általa, mint egy egyszerű edénnyel. Ez a főételek esetében jól jön, de képzeljük csak el, mi mindenre lehetünk képesek vele a desszertek világában. Az alábbi süteményeket nem elég, hogy elkészíthetjük öntöttvas serpenyőben, de erősen ajánlott is így tennünk.

Sütemények, amik öntöttvas serpenyőben sokkal finomabbak

Morzsasüti

Alul szaftos, karamellizált gyümölcs, felül pedig ropogós, omlós morzsa. Jól hangzik, nem? Persze akkor is elképesztő a morzsasüti, ha egyszerűen kerámiaedényben vagy más sütőformában sütjük.

A forró öntöttvas azonban olyan csodát művel a desszerttel, amire kevés más sütőforma képes. Alul durvább lesz a karamellizálódás, szinte egy nagyon sűrű, mély ízű lekvár lesz a gyümölcsből.

Cobbler

A cobbler sok mindenben hasonlít a morzsasüteményre, leginkább abból a szempontból, hogy itt is nagyon fontos a gyümölcsös réteg állaga. Megfelelő hő és hőátadó közeg kell ahhoz, hogy szirupos, édes és ragacsos gyümölcsdarabok legyenek a tészta alatt.

Az öntöttvas serpenyőben ráadásul ez a felső, omlós réteg is ropogósabb, aranybarnább lesz, azaz duplán nyerünk, ha leváltjuk a sütőformát serpenyőre.

Óriáskeksz

Miért sütnénk sok kicsi csokis kekszet, ha csinálhatunk egy hatalmasat is? Csupán egy sütőbe is tehető serpenyőre lesz szükségünk, pontosabban egy vaskos vasedényre, ez ugyanis olyan forróságot képes átadni a tésztának, amitől ropogósra sül a külseje.

Ha alaposan kikenjük a serpenyőt, egyáltalán nem kell aggódnunk a leragadás miatt, a végeredmény pedig egy olyan lenyűgöző édesség lesz, ami egyszerre sütemény és látványelem is. Kinek ne esne le az álla egy hatalmas keksztől?

Brownie

A tepsis brownie jól ismert, szeletelhető kockái után meglepő felfrissülés lesz egy kanalazható(!) csokis csoda, ami még az eredeti verziónál is szaftosabb és dekadensebb. Ha a ragacsos brownie hívei vagyunk, mindenképpen adjunk egy esélyt a serpenyőnek.

Fordított torta

A fordított sütemények legjobb tulajdonsága, hogy az alul lévő gyümölcs (ami ugye a tálalásnál ismét felülkerekedik) karamellizálódik, és nagyon mély íze lesz. Ez úgy jön létre, hogy a sütőforma forró lapjával érintkezik a torta alsó része, a sütőben töltött idő alatt fantasztikusan aranybarna lesz.

Még tovább fokozhatjuk az élvezeteket, ha öntöttvas serpenyőben sütjük meg ezeket a különleges süteményeket. Szinte ropogós, durván karamellizált gyümölcsök, omlós piskóta, gyerünk!

Édes csigák

Az óriás keksz mintájára süthetünk hatalmas fahéjas, diós vagy kakaós csigát is a serpenyőben. De ha tartunk attól, hogy a nagyméretű kelt tésztás sütemény nem sül át rendesen, készíthetjük a csigákat a megszokott méretükben. De tegyük ezt is a vasedényben, jóval ropogósabb lesz az aljuk.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fantasztikus süteményeket süthetsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...