Az öntöttvas serpenyő hatalmas segítség a konyhában: mivel egyszerre használhatjuk a tűzhelyen és a sütőben is, jóval több lehetőség megnyílik általa, mint egy egyszerű edénnyel. Ez a főételek esetében jól jön, de képzeljük csak el, mi mindenre lehetünk képesek vele a desszertek világában. Az alábbi süteményeket nem elég, hogy elkészíthetjük öntöttvas serpenyőben, de erősen ajánlott is így tennünk.
Morzsasüti
Alul szaftos, karamellizált gyümölcs, felül pedig ropogós, omlós morzsa. Jól hangzik, nem? Persze akkor is elképesztő a morzsasüti, ha egyszerűen kerámiaedényben vagy más sütőformában sütjük.
A forró öntöttvas azonban olyan csodát művel a desszerttel, amire kevés más sütőforma képes. Alul durvább lesz a karamellizálódás, szinte egy nagyon sűrű, mély ízű lekvár lesz a gyümölcsből.
Cobbler
A cobbler sok mindenben hasonlít a morzsasüteményre, leginkább abból a szempontból, hogy itt is nagyon fontos a gyümölcsös réteg állaga. Megfelelő hő és hőátadó közeg kell ahhoz, hogy szirupos, édes és ragacsos gyümölcsdarabok legyenek a tészta alatt.
Az öntöttvas serpenyőben ráadásul ez a felső, omlós réteg is ropogósabb, aranybarnább lesz, azaz duplán nyerünk, ha leváltjuk a sütőformát serpenyőre.
Óriáskeksz
Miért sütnénk sok kicsi csokis kekszet, ha csinálhatunk egy hatalmasat is? Csupán egy sütőbe is tehető serpenyőre lesz szükségünk, pontosabban egy vaskos vasedényre, ez ugyanis olyan forróságot képes átadni a tésztának, amitől ropogósra sül a külseje.
Ha alaposan kikenjük a serpenyőt, egyáltalán nem kell aggódnunk a leragadás miatt, a végeredmény pedig egy olyan lenyűgöző édesség lesz, ami egyszerre sütemény és látványelem is. Kinek ne esne le az álla egy hatalmas keksztől?
Brownie
A tepsis brownie jól ismert, szeletelhető kockái után meglepő felfrissülés lesz egy kanalazható(!) csokis csoda, ami még az eredeti verziónál is szaftosabb és dekadensebb. Ha a ragacsos brownie hívei vagyunk, mindenképpen adjunk egy esélyt a serpenyőnek.
Fordított torta
A fordított sütemények legjobb tulajdonsága, hogy az alul lévő gyümölcs (ami ugye a tálalásnál ismét felülkerekedik) karamellizálódik, és nagyon mély íze lesz. Ez úgy jön létre, hogy a sütőforma forró lapjával érintkezik a torta alsó része, a sütőben töltött idő alatt fantasztikusan aranybarna lesz.
Még tovább fokozhatjuk az élvezeteket, ha öntöttvas serpenyőben sütjük meg ezeket a különleges süteményeket. Szinte ropogós, durván karamellizált gyümölcsök, omlós piskóta, gyerünk!
Édes csigák
Az óriás keksz mintájára süthetünk hatalmas fahéjas, diós vagy kakaós csigát is a serpenyőben. De ha tartunk attól, hogy a nagyméretű kelt tésztás sütemény nem sül át rendesen, készíthetjük a csigákat a megszokott méretükben. De tegyük ezt is a vasedényben, jóval ropogósabb lesz az aljuk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Fantasztikus süteményeket süthetsz: