Az egyetlen omlóstészta-recept, amire szükséged lesz

Nem nehéz elveszni a karácsonyi recepthóviharban: ha a tökéletes elkészítési módot keressük a kedvenc süteményeinkhez, akár órákat is eltölthetünk a kutatással. Persze erre nem mindig van idő, ezért ismerjük most meg a mindenre használható omlós tésztát.

Karácsony előtt nincs idő a totojázásra vagy négy-öt süteménytészta begyúrására. Mennyivel jobb lenne, ha egyetlen omlós tésztából megsüthetnénk hat különböző édességet (vagy sósságot) is? Nos, ez az álom mostantól valóra válik, ugyanis létezik egy olyan recept, ami univerzálisan használható a konyhában: lehet belőle sós vagy édes pite, keksz és sok minden más is. Nézzük, hogyan gyúrhatjuk be ezt az omlós tésztát!

Az egyetlen omlóstészta-recept, amire szükséged lesz

Állandó arányok

Az omlós tészta három legfontosabb hozzávalója a vaj, a liszt és a víz. Ezekből egy olyan univerzális alapot hozhatunk létre, amit utána kedvünkre formálhatunk, ízesíthetünk és variálhatunk.

Az arányok pedig a következők: súlyban feleannyi vaj kell, mint liszt.

Ezen kívül, ha édes süteményt sütünk, adhatunk pár csipet cukrot a liszthez, sós falatkák esetében pedig egy kis sót, azonban inkább úgy tervezzünk, hogy az ízek nagy részét a töltelék (valamilyen krém vagy lekvár, esetleg sajt) vigye el.

Vízből nincsen konkrétan meghatározott mennyiség, annyi folyadékra lesz szükségünk, amennyit felvesz a tészta.

Omlós citromos keksz

Ha váratlan vendégek érkeznek, akkor mindig ezt a receptet kapom elő, hiszen általában van otthon hozzá minden. A citromot kedvünk szerint bármilyen más ízesítéssel variálhatjuk. Ebből ...

Omlós hámántáska

A purim a zsidó vallás egy fontos ünnepe, amivel a perzsa uralom alatti megmenekülésre emlékeznek. Ilyenkor hagyomány Hámántáskát, vagy más néven Hámán fülét sütni, de ez ne ...

Így bánjunk a tésztával

A legfontosabb, hogy hideg vajjal dolgozzunk, így nem fog ragadni a massza, és sokkal omlósabb lesz a végeredmény. A zsiradékot vágjuk kockákra (vagy lefagyasztva reszeljük le), majd morzsoljuk el a száraz hozzávalókkal (liszt és só, esetleg cukor).

Amikor olyasmi állaga lesz, mint a vizes homoknak (nagyjából 1 perc morzsolás után), kezdjünk el hozzá adagolni nagyon hideg (a legjobb a jeges) vizet. Először csorgassunk bele 3-4 kanálnyi vizet, és körkörös mozdulatokkal kezdjük el dolgozni a tésztát.

Ha azt látjuk, hogy nem akar összeállni, tegyünk bele még vizet, egy-egy kanalanként haladva. Gyorsan dolgozzunk, nehogy megolvadjon a vaj. Az összeállt tésztát tegyük a hűtőbe, legalább 30 percre, és használjuk, ahogy szeretnénk.

Édes pite

Süthetünk belőle édes pitéket: vajazzunk ki egy kerek formát, majd alaposan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Egyengessük el a sütőedényben, és süssük elő (zsírpapírral kibélelve, valamilyen pitenehezékkel).

Ekkor mehet bele a töltelék: friss gyümölcs vagy lekvár, édes krémek, pudingok, ami nekünk tetszik. Készíthetünk nyitott vagy zárt pitét is, utóbbi esetben annyi tésztát gyúrjunk be, hogy jusson felülre is.

Sós pite

A dolgot eljátszhatjuk sós oldalon is: quiche-jellegű sós pitéket is csinálhatunk, sült zöldségekkel, sonkákkal vagy hússal és egy tejszínes-tojásos-sajtos keverékkel, ami a sütőben besűrűsödik.

Itt is érdemes elősütni a tésztát, nehogy a töltelék eláztassa, és az alja sületlen maradjon.

Laskagombás pite

Egy sósabb pitetésztát készítünk, és ezt töltjük meg csodafinom laskagombás töltelékkel. A legjobb, ha ún. baby laskát használunk, ennek a levelei sokkal kisebbek. Akár főételnek, ...

Cukkinirózsa-pite

Nem csak az édes piték lehetnek csinosak! Ez a cukkinis-sajtos quiche a látszat ellenére egyszerűen elkészíthető vacsora lehet. A tésztájának pedig mindössze 30 perc pihenésre van ...

Keksz

Talán a legkevésbé macerás dolog, amit egy nagy adag omlós tésztával kezdhetünk, az a keksz. Nyújtsuk ki vékonyra, szúrjuk ki tetszőleges formákkal, és süssük sütőpapírral kibélelt tepsin, 180 fokon, 10-12 percig. Ügyeljünk, nehogy odaégjenek.

Gazdagíthatjuk őket ízben vaníliával, citromhéjjal vagy fűszerekkel. Megszórhatjuk őket pirított magvakkal, aszalványokkal, cukorral. Ha a sós ízek kedvelői vagyunk, használjunk köményt, szezámmagot, reszelt sajtot.

Kávékeksz

Egy kávékeksz, ami kávés keksz is egyben. Ha nem lenne elég a csészéből kortyolt élénkítő ital, haraphatunk még hozzá egy kis ízkiegészítőt. Ezt a sütit egy olasz kulináris bolt ...

Amerikai csokoládédarabkás keksz

Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...

Töltött keksz

A kisütött kekszeket meg is tölthetjük: isler módjára lekvárral, vagy csokikrémmel, bevonhatjuk őket olvasztott csokoládéval. Szórhatunk rá aprított magvakat, kókuszreszeléket, hogy szebben nézzenek ki.

Klasszikus linzer baracklekvárral

Az omlós tészta megfizethető, gyors az elkészítése és nagyon egyszerű. Roppantmód sokoldalú, változatosan megtölthető, felhasználható, a végeredmény pedig egy istenei teasütemény, ...

Omlós isler

A klasszikus osztrák teasüti, amivel kapcsolatban az a legnagyobb nehézség, hogy kibírjuk az 1-2 nap puhulási időt..

Klasszikus non plus ultra

Gyerekkorunk egyik kedvence a non plusz ultra, de valószínűleg a mai fiatalok nem igazán ismerik. Mi most elhoztunk nektek egy szuper receptet, amit érdemes kipróbálni azoknak is, akiknek ...

Morzsa

Ha pedig nem szeretnénk konkrét süteményt sütni, de mégis összedobnánk valami egyszerű édességet, készítsünk az omlós tésztából morzsát. Fagyasszuk le a kész tésztát, majd egy nagylyukú reszelőn reszeljük egy sütőpapíros tepsire.

Süssük nagyjából 10 percig, vagy amíg a darabok aranybarnák (de nem égettek), és átsültek. Használjuk a morzsát pohárkrémekhez: összekeverhetjük aszalt gyümölcsökkel vagy magvakkal, és rétegezhetjük krémekkel, kompóttal, gyümölccsel és tejszínhabbal.

Mogyoróvajas-eperlekváros pohárkrém

A mogyoróvajjal és bogyósgyümölcslekvárral megkent kenyér az amerikaiak ultimét szendvicse. Azoknak, akik még nem próbálták, ez elsőre furának tűnhet, pedig igazán isteni ízpárról ...

Zserbó pohárkrém

Ha nincs kedved sütit sütni, készítsd el a zserbót pohárkrém formájában az ünnepi asztalra. Boldog karácsonyt!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítünk a karácsonyi készülődésben:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...